Tamperelaiset korkeakoulut jatkavat uudenlaisen yliopiston rakentamista

|
Uutinen
Kuuntele

Arvion mukaan uusi yliopisto aloittaa aikaisintaan vuonna 2019.

Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen yliopiston hallitukset päättivät 25. toukokuuta jatkaa nykyiset korkeakoulut korvaavan uudenlaisen yliopiston rakentamista.

Tampere3-työnimen saanut yhteistyöprosessia jatketaan vararehtorityöryhmän raportin pohjalta.

– Tampere3–hankkeessa on ryhdytty erinomaisella tavalla rakentamaan tiiviimpää sisällöllistä yhteistyötä kolmen korkeakoulun välille. On tärkeää, että näissä hankkeissa edetään sisältö, ei rakenne, edellä, kommentoi tuoretta päätöstä TEKin koulutuspolitiikasta vastaava johtaja Jari Jokinen.

– Meidän on kyettävä käyttämään niukkoja koulutus- ja tutkimusresursseja Suomessa entistä tarkemmin. Investoinnit korkeakoulutukseen, tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan ovat keskeisin keino Suomen kilpailukyvyn parantamiseen, Jokinen jatkaa.

Prosessi etenee lainsäädännöllisten muutosten ja taloudellisten resurssien mahdollistamalla aikataululla. Vararehtorityöryhmän arvion mukaan realistinen uuden yliopiston aloitusajankohta on aikaisintaan vuonna 2019, mikä edellyttää, että tarvittavat muutokset lainsäädännössä toteutuvat vuoden 2016 aikana.

Prosessi sai alkunsa syksyllä 2014

Uuteen yliopistoon tähtäävä yhteistyöprosessi käynnistyi keväällä 2014, kun tamperelaiset korkeakoulut kutsuivat vuorineuvos Stig Gustavsonin selvittämään, millä alueilla korkeakoulut voisivat saavuttaa kansainvälisesti johtavan aseman ja mitä uudistuksia tähän tarvittaisiin.

Gustavsonin selvityksen pohjalta korkeakoulujen hallitukset nimittivät syksyllä 2014 vararehtoreista koostuvan työryhmän tuottamaan toukokuuhun 2015 mennessä ehdotuksen uudenlaisen korkeakouluyhteisön tieteellisestä profiilista, tutkintorakenteesta ja toimintamallista sekä toimenpiteistä hankkeen toteuttamiseksi.

Vararehtorityöryhmään ovat kuuluneet vararehtorit Mika Hannula (Tampereen teknillinen yliopisto), Harri Melin (Tampereen yliopisto) ja Mikko Naukkarinen (Tampereen ammattikorkeakoulu). Kaikkiaan valmistelutyöhön on osallistunut noin 200 korkeakoulujen työntekijää ja opiskelijaa eri osa-alueiden valmisteluryhmissä ja keskustelutilaisuuksissa.


Lue lisää aiheesta TEK-verkkolehdestä:

Artikkelia täydennetty 29.5.

Avainsanat: