Rami Niemi kuvassa.

Syvälämpökaivo on myös tehokas energiavarasto

|
Uutinen
Kuuntele

Ensimmäinen QHeatin innovaatioon ja teknologiaan perustuva aluelämpöverkko tulee Espoon Finnooseen.

Joskus on ehkä parempi ottaa onni omiin käsiin. Jotenkin näin ajatteli nelisen vuotta sitten fyysikko Rami Niemi, joka työskenteli tuolloin energiayhtiö St1 Deep Heatin teknologiajohtajana. Yhtiö porasi 6,5 kilometriä syvää maalämpökaivoa Fortumin lämpö­laitosalueelle Espoon Otaniemeen kaukolämmön tarpeisiin.

Niemen mielestä ei lopulta ollut kannattavaa porata suoraan niin syvälle vaan energiatuotannon kannalta tehokkainta olisi ollut porata kahden, kolmen kilometrin syvyyteen.

– Itselleni syntyi mielikuva, että kaikki olisi kannattanut tehdä vähän eri tavalla. Eri näkemys syvyydestä ja se, että projektin jatko oli tuolloin hetken aikaa kiikun kaakun johtivat siihen, että päätin perustaa oman yrityksen. Vuoden kilpailukiellon aikana en sitten tehnyt mitään.

Kilpailukiellon jälkeen onkin sitten tapahtunut paljon ja nopeasti.

Nykyisessä markkinatilanteessa syvämaalämpö on halvempaa kuin kaukolämpö, jos tekee tarpeeksi pitkän excelin.

Niemi perusti kumppaneidensa kanssa QHeatin eli Quantitative Heat Oy:n, hankki asiakkaita, aloitti ensimmäiset poraukset ja keräsi yhteensä 2,5 miljoonan euron pääomasijoitukset pääomasijoitusyhtiö Valve Venturesilta ja energiapalveluyritys Auris Energiaratkaisuilta.

Optimisyvyyttä etsimässä

Haastatteluhetkellä Rami Niemi on yrityksen toimitusjohtaja ja teknologiajohtaja. Liikeidea on simppeli, mutta kunnianhimoinen.

– Rakennamme seuraavan sukupolven kauko­lämpö- ja aluelämpöverkkoa, joka mahdollistaa sekä lämmityksen, jäähdytyksen ja hukkalämmön talteenoton kustannus- ja energia­tehokkaasti.

Käytännössä tämä onnistuu niin, että QHeat poraa yhden 1 500–2500 metriä syvän maalämpö­kaivon.

– Kaivoon voi varata lämpöenergiaa ja vapauttaa sitä tarpeen mukaan. Emme ihan tarkkaan tiedä vielä, mikä on optimisyvyys, koska se vaihtelee tekniikan kehityksen ja käyttökohteen mukaan.

Ensimmäinen QHeatin innovaatioon ja teknologiaan perustuva aluelämpöverkko tulee Espoon Finnooseen, jossa syvälämpökaivon varaan rakennettuun verkkoon tulee seitsemän kerrostaloa. Niemen mukaan QHeat kilpailee perinteisen kaukolämmön kanssa silloin, kun uusi lämpöverkko rakennetaan alusta saakka.

– Nykyisessä markkinatilanteessa syvämaalämpö on halvempaa kuin kaukolämpö, jos tekee tarpeeksi pitkän excelin, ja lähellä maalämpöä, mutta ei ihan siellä. Tulemme kuitenkin puolittamaan poraamisajan kahdessa vuodessa, kun saamme prosessimme hiottua. Sillä tulee olemaan kymmenien prosenttien hintavaikutus kokonaisuuteen, Niemi laskee.

Mikä on parasta QHeatin Rami Niemen työssä?

QHeat

  • Quantitative Heat Oy
  • Toimitusjohtaja: Erika Salmenvaara (Rami Niemi 8.11.2021 saakka)
  • Liikevaihto: 650 000 euroa (2020)
  • Liiketulos: -628 000 euroa (2020)
  • Omistus: Rami Niemi (suurin omistaja < 50 %), pääomasijoitusyhtiö Valve Ventures ja energiapalveluyritys Auris Energiaratkaisut tasaosuuksin sekä henkilöstö
  • Kotipaikka: Helsinki
  • Työntekijämäärä: 6
  • Perustettu: 2018
  • Asiakkaita: Lounavoima Oy ja Vantaan Energia
Avainsanat: