Kanttia 2 -arkkitehtitoimiston toimitusjohtaja Jani Kotikangas kuvattuna Oulun toimiston parvekkeella

Tavoitteena 500 vuotta kestäviä rakennuksia

26.11.2021
|
Uutinen

Oululais-helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Kanttia 2 suunnittelee rakennuksia, jotka sopivat ympäristöön ja parantavat käyttäjiensä elämänlaatua.

Kuva: Tornitaloja Ouluun. Kanttia 2 -toimiston Oulun siipi on muuttanut tänä vuonna vanhasta Åströmin nahkatehtaasta uuteen osoitteeseen Hallituskadulle. Oulun keskustaa rakennetaan vilkkaasti. – Oululla on valtava halu kasvuun ja noteeratuksi tulemiseen, sanoo Kanttia 2-toimitusjohtaja Jani Kotikangas.

 

Kanttia 2 -arkkitehtitoimiston toimitusjohtaja Jani Kotikangas inspiroituu luovasta arkkitehtitiimistään.

– On erittäin merkityksellistä suunnitella esimerkiksi kouluja ja tehdä lapsille toimivaa ympäristöä, Kotikangas kehaisee.

Kanttia 2 tuli muutama vuosi sitten tunnetuksi kestävyyslupauksestaan, jossa tavoitteena on suunnitella 500 vuotta kestäviä rakennuksia.

– Kyse on enemmänkin ajattelusuuntauksesta kuin yksittäisestä hankkeesta. Teemme helposti rakennettavia taloja, joissa ihmisten on hyvä asua ja elää.

Arkkitehtitoimistolla on toimistot sekä Oulussa että Helsingissä. Valtaosa asiakkaista on rakennusliikkeitä ja suurin osa arkkitehtisuunnittelutöistä on kerrostaloasuntosuunnittelua. Lisäksi Kanttia 2 suunnittelee muun muassa kouluja, päiväkoteja ja muita julkisia tiloja.

Teemme helposti rakennettavia taloja, joissa ihmisten on hyvä asua ja elää.

Yksi tapa pidentää rakennusten elinkaarta on modulaarinen talotuotanto, jota Kanttia 2 on kehittänyt hallituksensa puheenjohtajan Markus Haapsaaren johdolla. Modulaarisessa tuotannossa tehdas tuottaa rakennuksen komponentteja, joista talo kootaan. Talojen rakentamisaikaa voidaan lyhentää, kun osat suunnitellaan millintarkasti, kuten autotehtaassa.

– Jos asukas muuttaa, moduulitaloa voi siirtää uuteen paikkaan. Modulaarinen rakentaminen muuntautuu eri tarpeisiin ja rakennuksen huoltaminen helpottuu. Näin asuminen on ekologisempaa ja viihtyisämpää, Kotikangas kertoo. Moduulitaloja ei ole vielä siirretty.

Mikä on parasta Jani Kotikankaan työssä? Katso video!

Arkkitehdit menestyvät yhdessä

Kanttia 2 erottuu perinteisistä arkkitehtitoimistoista siten, että kaikki projektit lähtevät yhteisesti toimiston tekemänä. Näin jokainen työntekijä saa kunnian toimiston yhteisestä menestyksestä.

Toimiston nimi Kanttia 2 tarkoittaa kolmea asiaa: substantiivina Kanttia 2 tarkoittaa kahta rakenteellista liitoskohtaa eli kulmaa. Adverbina yrityksen nimi tarkoittaa jonkin asian tekemistä tavanomaista suuremmalla uskalluksella, tai jonkin asian katsomista useammasta näkökulmasta, kertoo Kotikangas.

Kotikangas kehitti arkkitehtitoimistoon tullessaan yrityksen projektinhoitotapoja ja myyntiprosesseja yhdessä henkilöstön kanssa. Tappiollinen toiminta kääntyi kantavalle pohjalle, ja liikevaihto on kasvanut lähes 60 prosenttia viime vuodesta.

– Olemme saaneet uusia asiakkaita, syventäneet yhteistyötä olemassa olevien asiakkaiden kanssa, ja rekrytoineet uusia tekijöitä. Tämä porukka on tehnyt valtavan hienoa työtä ja pystynyt sopeutumaan muutokseen.

Kanttia 2

  • Toimitusjohtaja: Jani Kotikangas
  • Liikevaihto: 2,5 milj. euroa(arvio 2021)
  • Liiketulos: 150 000–200 000 euroa (arvio 2021)
  • Omistus: Markus ja Antti Haapsaari
  • Kotipaikka: Oulu
  • Työntekijämäärä: 34 henkeä, joista 30 arkkitehtisuunnittelijaa, kaksi myyjää ja kaksi sisustussuunnittelijaa
  • Perustettu: 1993
  • Asiakkaita: rakennusliikkeet, kunnat ja kaupungit