Juha Kytölä, taustalla Wärtsilän Smart Technology Hub

187-vuotias Wärtsilä investoi yhä uuteen

|
Uutinen

Tuotekehitysjohtaja Juha Kytölä kehittää moottoreita, jotka voivat käydä tulevaisuuden polttoaineilla eli vedyllä, alkoholilla ja ammoniakilla.

– Motivaation löytäminen maanantaisin ei ole ongelma. Kynän laskeminen pöydälle viikonlopuksi on, tuotekehitysjohtaja Juha Kytölä sanoo.

Hän työskentelee Wärtsilän Vaasan toimipisteessä. Nykyisessä tehtävässään hän on toiminut kaksi vuotta, mutta Wärtsilässä työvuosia on kertynyt jo 32.

– Täällä on mahdollisuus tarttua uusiin haasteisiin ja kasvaa. Olen vaihtanut tehtävää noin neljän vuoden välein.

Jos Kytölän historia Wärtsilässä kuulostaa pitkältä, sitä vasta onkin yrityksen historia Suomessa. Wärtsilän juuret ovat Tohmajärvellä, Värtsilän kylässä, ja sinne vuonna 1834 perustetussa sahassa. Saha ja kylän ruukki saivat nimen Wärtsilä Ab vuonna 1898. Wärtsilä kasvoi ja aikanaan siihen kuuluivat esimerkiksi Arabia ja Abloy.

Nykyään pörssiyritys keskittyy energiamarkkinoihin ja merenkulkuun. Kytölä vastaa moottoreiden tutkimuksesta, kehityksestä ja suunnittelusta merenkulkuun ja voimalaitoksiin, erityisesti sähkön tuotantoon.

Kytölä arvioi, että joka kolmannessa laivassa maailman merillä on Wärtsilän laitteita. Risteilijöissä peräti 70 prosentissa on Wärtsilän laitteet.

– Wärtsilä ei pelkästään toimita uutta, vaan myös huollamme laivoja.

Jotkut suomalaiset arastelevat Vaasaan muuttoa, koska täällä pitäisi osata ruotsia. Ei tarvitse! Englantia täällä pitää osata.
- Juha Kytölä

Kytölä on valmistunut diplomi-insinööriksi Tampereelta ja tekniikan tohtoriksi Vaasasta. Hänen väitöskirjansa käsitteli kestävää kehitystä ja innovaatioita.

– Walk the talk! Kehitämme moottoreita, jotka toimivat tulevaisuuden polttoaineilla eli vedyllä, alkoholilla, ammoniakilla ja biopolttoaineilla. Suunnittelemme voimalaitoksia, jotka voivat toimia tasaajina sähköntuotannossa. Lisäksi toimitamme maailmalle valtavasti akkuja.

Kytölä kertoo Wärtsilän kehittävän hiilivapaita energiaratkaisuja yhdessä asiakkaiden, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja muiden yritysten kanssa.

– Yksin emme ole sankareita.

Kytölä kertoo, että yhteistyön tuloksena on syntynyt jo metanolilla kulkeva laiva. Parhaillaan Wärtsilä tutkii vedyn käyttöä energialähteenä – moottori- ja voimalaitoskonseptin pitäisi olla valmis vuonna 2025.

– Viemme ympäristön kannalta hyviä asioita eteenpäin. Minua motivoi, kun saan tehdä hyvää isossa mittakaavassa. Wärtsilä on globaali toimija, jonka tekemisillä on globaali vaikutus.

Wärtsilän liikevaihdosta noin kaksi prosenttia tulee Suomesta. Yrityksellä on yli 200 toimipistettä yli 70 maassa ja asiakkaita yli 150 maassa. Wärtsilän suurin tuotekehityskeskus on Vaasassa. Siellä työntekijät edustavat yli 40 eri kansallisuutta.

– Rekrytoimme osaajia ympäri maailman. Jotkut suomalaiset arastelevat Vaasaan muuttoa, koska täällä pitäisi osata ruotsia. Ei tarvitse! Englantia täällä pitää osata.

image with text

Mullistus Vaasassa. Wärtsilä teki satojen miljoonien eurojen investoinnin ja rakensi uudet toimitilat Vaasan Vaskiluotoon. Yrityksen Vaasan keskustan kiinteistöt jäävät tyhjiksi.

– Tämä on valtava mullistus Vaasassa! Investointi huippumoderneihin toimitiloihin kuvaa Wärtsilän omistajien uskoa tekemiseemme, Juha Kytölä sanoo. Taustalla Wärtsilän Smart Technology Hub, joka avasi ovensa toimihenkilöille lokakuussa 2021.

Mikä on parasta tuotekehitysjohtaja Juha Kytölän työssä?

Wärtsilä Oyj

  • Konsernijohtaja: Håkan Agnevall
  • Liikevaihto: 4,6 miljardia euroa (2020)
  • Liiketulos: 234 miljoonaa euroa (2020)
  • Omistus: pörssiyhtiö
  • Kotipaikka: Helsinki
  • Työntekijämäärä: 18 000, josta Suomessa 3 700
  • Perustettu: 1834
  • Asiakkaita: Suomessa muun muassa Viking Line, Tallink Silja, Wasaline,Finnlines ja Merenkulkulaitos aikanaan, Arctia nykyään (muun muassa jäänmurtajat)
Avainsanat: