Syksyllä teemme mielenTEKoja

|
Uutinen
Kuuntele

TEK lahjoitti maaliskuussa 125 000 euroa opiskelijoiden mielenterveystyöhön Nyyti ry:lle. Tutustu ihmisiin mielenTEKoja-hankkeen takana ja lue, mihin raha käytetään.

He tekevät käytännössä mielenTEKoja:

  • Sanna Seppänen, Nyyti ry
  • Jeremi Nyyssönen, TEK
  • Linda Lindström, Nyyti ry

Sanna Seppänen, asiantuntija, Nyyti ry

– Nyytin palveluiden kynnyksen yli on helppo astua. Saatat yllättyä, ettet olekaan kohtaamisesi haasteiden kanssa yksin. Palvelumme ovat maksuttomia, laadukkaita ja relevantteja, Sanna sanoo.

Mikä on roolisi mielenTEKoja-hankkeessa?
Vastaan Nyytin nelihenkisen mielenTEKoja-tiimin luotsaamisesta sekä verkostojen ja kumppanuuksien rakentamisesta ja hankkeeseen kuuluvan viestintäkampanjan koordinoinnista. Yhdessä Nyytin asiantuntijatiimin kanssa suunnittelen ja kehitän sisältöjä ja toimenpiteitä vastaamaan opiskelijoiden tarpeisiin.

Miksi haluat tehdä töitä opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen?
Kaikki, mitä elämässä koemme, muokkaa sitä, millaiseksi kasvamme ja miten katsomme maailmaa jatkossa. Mitä varhaisemmin ja useammin saamme kokemuksia, että selviämme vastoinkäymisistä ja haastavista elämänvaiheista, sitä vahvemmiksi ja joustavammiksi kasvamme. Opiskelijaan ja opiskeluaikaan kohdistuu monenlaisia paineita, ja etenkin tässä ajassa haluan olla edistämässä sitä, etteivät nuoret ja muut opiskelijat jää yksin.

Mikä tällä hetkellä jäytää opiskelijoiden jaksamista?
Jaksaminen ja siinä koetut haasteet ovat aina monen tekijän summa ja syyt hyvin yksilöllisiä. Kulttuurisia tekijöitä, jotka aiheuttavat niin opiskelijoille kuin meille muillekin kuormitusta, ovat varmasti ainakin korostunut yksilökeskeisyys ja tehokkuuden sekä huippusuoritusten ihannointi. Pitkittyneeseen eristäytyneisyyteen ja yksinäisyyteen ajanut pandemia-aika on myös rajoittanut merkittävästi opiskelijoiden mahdollisuuksia sosiaalisten tarpeiden tyydyttämiseen ja palautumiseen.

KOROSTUNUT YKSILÖKESKEISYYS JA TEHOKKUUDEN IHANNOINTI AIHEUTTAVAT KUORMITUSTA.

Miten aiot suorittaa kesän 2021?
Tempaisen pitkän mutta intensiivisen oppimäärän mielenTEKoja-hankkeen kohderyhmän hyvinvoinnin tilasta ja haasteista. Loppuajan loikoilen ja annan alitajunnan kypsytellä visioita kaikesta siitä, mitä tulemme syksyllä yhdessä toteuttamaan.

Jeremi Nyyssönen, opiskelijatoiminnan asiantuntija, TEK

– Mielenterveystaitoja voi vertailla liikuntaan; kuntoilu kohottaa fyysistä terveyttä, kun taas mielenterveystaidot kehittävät ja ylläpitävät henkistä terveyttä. Kun panostaa molempiin, jaksaa paremmin ja opiskelut sekä työt sujuvat, Jeremi sanoo.

Mikä on roolisi mielenTEKoja-hankkeessa?
Toimin projektin koordinaattorina Tekniikan akateemisten puolelta.

Miksi haluat tehdä töitä opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen?
Korkeakoulutetut ovat tulevaisuuden voimavara: he ovat niitä, jotka löytävät ratkaisut ongelmiin, kääntävät Suomen talouden nousuun ja rakentavat uusia työpaikkoja suomalaisille. Miten tämä kaikki voi onnistua, jos heidät poltetaan loppuun jo opiskeluiden aikana?

MITÄ TAPAHTUU, JOS POLTAMME LOPPUUN HEIDÄT, JOTKA KÄÄNTÄVÄT SUOMEN TALOUDEN NOUSUUN?

Mikä tällä hetkellä jäytää opiskelijoiden jaksamista?
Monikin asia. Ylhäältä päin tuleva paine valmistumisesta, työnteon ja opiskeluiden yhteensovittaminen sekä nyt koronan aikaan yhteisöllisyyden puute ovat ongelmia, jotka ovat nousseet esille TEKin opiskelijakyselyissä. Paineet menestyä opinnoissa ja samaa aikaa työkokemuksen kartuttaminen jo opiskeluaikana syövät opiskelijoilta elintärkeää vapaa-aikaa.

Miten aiot suorittaa kesän 2021?
Aion suorittaa paljon lepoa, kavereiden näkemistä ja paljon ulkona olemista ystävien kanssa.

Linda Lindström, hankekoordinaattori, Nyyti ry 

Töiden rinnalla Linda opiskelee kulttuurintutkimuksen maisteriopintoja Jyväskylän yliopistossa. 

Mikä on roolisi mielenTEKoja-hankkeessa?
Vastaan opiskelijalta opiskelijalle suuntautuvista mielenteoista eli koordinoin hankkeen vapaaehtoistoimintaa ja kehitän syksyllä alkavaa vertaistuellista chat-toimintaa. 

Miksi haluat tehdä töitä opiskelijoiden hyvinvoinnin eteen? 
Haluan käydä avoimesti keskustelua mielenterveydestä sekä ottaa puheeksi niin hyviä kuin vaikeitakin asioita, jotka koskettavat opiskelijoiden arkea. Toiminnassani pyrin katsomaan tilanteita eri näkökulmista sekä tekemään asioita jaksaminen ja myötätunto edellä (myös itseäni kohtaan). Nämä ovat asioita, joiden kanssa jokainen opiskelija käy joskus vääntöä – itseni mukaan lukien. Tahdon olla tässä tukena muillekin!

HALUAN KÄYDÄ AVOIMESTI KESKUSTELUA MIELENTERVEYDESTÄ.

Mikä tällä hetkellä jäytää opiskelijoiden jaksamista?
Opintojen kuormittavuus, epävarmuus tulevaisuudesta sekä työmarkkinoille astuminen epävarmassa ajassa verottavat jaksamista. Monet käyvät opintojen rinnalla töissä, ja korona on yksi monesta tekijästä, joka nyt vaikuttaa opintojen suorittamiseen ja työelämään siirtymiseen. Olemme opiskelijoiden tukena tässä pohdinnassa esimerkiksi chatin ja ryhmätoimintamme kautta. 

Miten aiot suorittaa kesän 2021?
Vietän sen riippumatossa, mutta ottaen huomioon, että työni tapahtuu lähes kokonaan verkossa, kesästä voi tulla yllättävän tehokas! En kuitenkaan aio suorittaa mitään, joka vaatisi minua lomani aikana avaamaan tietokoneen. Mielestäni lomaa ei ansaita, tai että ansaitseminen ylipäätään liittyisi siihen. Loma on palautumiskeino, ja palautumiselle se pitäisi myös pyhittää itse kullekin sopivalla tavalla.

Mitä opiskelijat saavat mielenTEKoja-hankkeesta syksyllä?

Juttua päivitetty 31.8.2021: MBSR-kurssin ilmoittautumis- ja aloitusajankohta sekä ohjaajan titteli

Tietoa:
Lisäämme opiskelijoiden tietoja ja taitoja mielenterveydestä viestintäkampanjalla. Kitkemme ennakkoluuloja ja annamme konkreettisia apuvälineitä oman jaksamisen tarkkailuun ja mielenterveyden vahvistamiseen.

Vertaistukea chatissa: 
MielenTEKoja-hankeen koulutetut vapaaehtoiset ovat itsekin tekniikan tai luonnontieteellisten alojen opiskelijoita. Chatissa voi:

  • Anonyymisti, matalalla kynnyksellä ja maksuttomasti puhua asioista, jotka painavat mieltä.
  • Puhua mielenterveyteen liittyvistä asioista, joista ei ole aikaisemmin voinut puhua tai tiennyt, missä niistä voisi puhua. 
  • Pohtia jonkun kanssa, missä keskusteluja voisi tarpeen mukaan jatkaa. 

Ryhmätoimintaa:
Voit ohjatusti pohtia hankkeen työntekijöiden ja toisten opiskelijoiden kanssa erilaisia mielenterveyden teemoja, esimerkiksi jaksamista, ajanhallintaa, stressiä ja itsemyötätuntoa.

Kursseja ja koulutuksia:
Järjestämme esimerkiksi mindfulnessia soveltavan rentoutus ja stressinhallinta -kurssin. Kurssi toteutetaan verkossa Zoom-työkalulla. Kahdeksan viikon MBSR-kurssilla (mindfulness-based stress reduction) opit taitoja, joiden avulla voit hallita paremmin stressiä sekä parantaa kykyäsi rentoutua. Vaikka et kokisikaan kärsiväsi stressistä, voi kurssi olla sinulle silti hyödyllinen – voit oppia uuden tavan suhtautua tunteisiisi, ajatuksiisi ja kehoosi ja näin parantaa hyvinvointiasi. Kurssi alkaa viikolla 39 ja mukaan mahtuu kahdeksan osallistujaa. Kurssin ohjaa mindfulness CFM® -ohjaaja DI Matti Lehtomäki. Laita hakemus 13.9.2021 mennessä tästä linkistä.

Vapaaehtoistoimintaa:
Jos olet kiinnostunut tukemaan kanssaopiskelijoitasi, voit osallistua hankkeen vapaaehtoistoimintaan. Voit antaa tukea esimerkiksi chatissa, osallistua hankkeen viestintäkampanjaan tai toteuttaa omia mahdollisia ideoitasi.

Kiinnostuitko?
Ole meihin yhteydessä tämän lomakkeen kautta.

Mikä on Nyyti?

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö. Täältä saat opiskelijana ajankohtaista tietoa opiskelijoiden mielenterveydestä, keinoja vahvistaa omaa mielenterveyttä opiskelujen aikana sekä vertaistukea esimerkiksi avoimien ja anonyymien ryhmächattien sekä verkkoryhmien kautta. 

Nyyti ry ylläpitää opiskelijoille suunnattuja Löydä apua ja Opi Elämäntaitoa -sivustoja, sekä tuottaa monipuolista sisältöä someen, YouTubeen sekä NyytiCast-podcastiin. Toimintaa tehdään myös hankkeiden kautta.

Nyyti ry:n toiminta on suunnattu sekä toisen asteen opiskelijoille että korkeakouluopiskelijoille. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Avainsanat: