Viisi saa mainetta, yksi myös mammonaa

|
Uutinen
Kuuntele

Suomalaisen insinöörityöpalkinnon finalistit 2021 ovat tässä. TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF palkitsevat voittajan 30 000 eurolla.

Suomalainen insinöörityöpalkinto kunnioittaa tekniikan alan osaajia ja osaamisen soveltamista käytäntöön. Se tuo valokeilaan ihmiset tekniikan takana. 30 000 euron arvoisen palkinnon saa henkilö tai työryhmä tunnustuksena huomattavasta insinööri- tai arkkitehtityöstä. Palkinnon jakavat Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF vuosittain. Viime vuonna palkinnon voitti Sensible 4:n GACHA-robottibussin tiimi.

Insinöörityötä on syytä juhlistaa ja kiittää sen kärkitekijöitä. Ja siten myös kaikkia, jotka sitä tekevät.

TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo, että Suomen menestys ja hyvinvointi perustuvat osaajiin ja osaamiseen.

– Korkean teknologian vientituotteet kulkevat käsikynkässä hyvinvointipalveluiden kanssa. Paitsi insinöörityön itseisarvon vuoksi myös sen vuoksi, että se mahdollistaa meidän kouluttaa, hoitaa ja hoivata, insinöörityötä on syytä juhlistaa ja kiittää sen kärkitekijöitä. Ja siten myös kaikkia, jotka sitä tekevät, Jokinen sanoo.

TFiF:in toiminnanjohtaja Annika Nylanderin mukaan nostaessamme esille onnistumisia, pidämme yllä onnistumisen kipinää myös huomiselle.

– Meillä Suomessa on tietotaitoa kurkottaa tähtiin ja näin ollen pitkällä aikavälillä mahdollista toteuttaa visioita ja ajatuksia, jotka aikaisemmin olisi kuviteltu mahdottomiksi tai vähintään haastaviksi. Samalla on tärkeää, että tunnemme arvomme ja nostamme itse esille saavutuksemme. Ei tätä työtä kukaan muu tee meidän suomalaisten puolesta, Nylander sanoo.

Meillä Suomessa on tietotaitoa kurkottaa tähtiin.

Kaikki halukkaat saivat keväällä ehdottaa palkinnon saajaa. TEKin teknologiavaliokunta karsi ehdotuksista viisi finalistia. Voittajasta päättävät TEKin ja TFiFin hallitukset. Voittaja paljastuu marraskuussa 2021.

Suomalainen insinöörityöpalkinto 2021 -finalistit

Finalistit tarttuvat energian- ja ruoantuotannon haasteisiin, tekevät merenkulkualuksista ja kallioporauksesta energiatehokkaampaa ja kosketusnäytöistä pitkäikäisempiä sekä kestävämpiä.

Finalisti 1: ABB:n Azipod®-ruoripotkurijärjestelmä
Azipod®-ruoripotkurijärjestelmä on ympäristöteknologian innovaatio. Järjestelmä säästää merenkulkualuksen polttoainetta jopa 20 prosenttia verrattuna perinteisiin potkureihin. Azipod parantaa aluksen ohjailtavuutta ja sitä kautta turvallisuutta. Azipod on ABB:lle miljardiluokan liiketoimintaa. Azipod oli finalisti myös vuonna 2020.

  • Ehdokkaat: B.Sc. Jukka Varis, M.Sc. Antti Ruohonen, M.Sc. Juha Koskela, M.Sc. eMBA Antti Lehtelä, B.Sc. Marcus Högblom, M.Sc. Sakari Sorsimo ja B.Sc. Tommi Lempiäinen
  • Lue lisää finalistista.

Finalisti 2: Kuori kosketusnäyttöteknologiat
Kuori on erikoistunut suuriin näyttö- ja kosketusnäyttöratkaisuihin, jotka kestävät pakkasta, hellettä, vettä ja tomua. Näytöt toimivat ulkona ja sisällä, esimerkiksi digitaalisessa ulkomainonnassa. Kuorin tuotteiden modulaarinen rakenne mahdollistaa räätälöinnin sekä tehokkaan massatuotannon. Rikkoutunutta näyttöä ei tarvitse korvata uudella: riittää kun korjaa rikkoutuneen moduulin. Tuotteen käyttöikä kasvaa ja jätteen määrä sekä komponenttitarve pienenevät.

  • Ehdokkaat: MBA, tekn.yo. Jarkko Jokelainen, DI Huiyang Yu, tradenomi Maria Jokelainen ja tekn.yo. Janne Nordström.
  • Lue lisää finalistista.

Finalisti 3: Sandvikin RockPulse™ -porausjärjestelmä
Sandvikin RockPulse™ on kallion poraus- ja mittausjärjestelmä. Se antaa välittömästi tietoa porausolosuhteista ja kaluston tilasta kosketuksettoman mittauksen avulla. RockPulse optimoi porauksen kustannustehokkuutta ja energiankulutusta. Se myös auttaa louhinnan turvallisuuden parantamisessa. Digitaalinen työkalu on käytössä kaivoksilla ja louhintatöissä. RockPulse oli finalisti myös vuonna 2020.

  • Ehdokkaat: TkT Tuomo Pirinen, DI Noora Kalevo, DI Pasi Hämäläinen, DI Timo Setälä, DI Vesa Uitto ja DI Jarno Viitaniemi.
  • Lue lisää finalistista.

Finalisti 4: Solar Foodsin Solein-proteiinin kasvatusteknologia
Solar Foodsin teknologia tuottaa ilmasta ja sähköstä mikrobien avulla ravinnoksi sopivaa proteiinia, Soleinia. Elintarvikeala voi käyttää vegaanista jauhetta raaka-aineena. Startup on demovaiheessa, ja sen tarkoitus on kasvaa ja olla tulevaisuudessa osa kestävää ruoantuotantoa. Solar Foodsin teknologia voi tuottaa ruokaa melkein missä vain – jopa avaruudessa.

  • Ehdokkaat: TkT Pasi Vainikka, TkT Juha-Pekka Pitkänen, insinööri (AMK) Sami Holmström ja TkT Petri Tervasmäki.
  • Lue lisää finalistista.

Finalisti 5: VTT:n kaksisuuntainen elektrolyyseri-polttokennojärjestelmä
VTT:n kaksisuuntainen korkean lämpötilan elektrolyyseri-polttokennojärjestelmä vastaa osaltaan päästöttömän energiantuotannon haasteisiin. VTT:n tutkijaryhmä on rakentanut ”minivoimalaitoksen”, jolla voidaan sekä tuottaa ympäristöystävällistä vihreää vetyä että tasapainottaa paikallista sähköverkkoa sähköä tuottamalla. Suuremman kokoluokan voimalaitokset on mahdollista rakentaa nyt demonstroituun järjestelmään perustuen modulaarisesti. Erityistä kiinteäoksiditeknologiassa on sillä saavutettava korkeampi hyötysuhde verrattuna kilpaileviin elektrolyyseriteknologioihin. Hiilineutraaliustavoitteet luovat globaalia kysyntää vihreälle vedylle.

  • Ehdokkaat: TkT Ville Saarinen, DI Mikko Kotisaari, DI Jari Pennanen, DI Valtteri Pulkkinen, TkT Olli Himanen, FT Jari Kiviaho, TkT Olivier Thomann ja DI Aki Nieminen.
  • Lue lisää finalistista.

 

Julkaisemme finalistien haastatteluja lokakuussa.

Suomalainen insinöörityöpalkinto on jaettu vuodesta 1980 alkaen. Tutustu palkinnon voittajiin: www.tek.fi/fi/2020

Avainsanat: