Sipilä: Uskalletaan epäonnistua

|
Uutinen
Kuuntele

Jos kaikessa onnistuu, on rima asetettu liian matalalle, korosti pääministeri Juha Sipilä Tech Day in Finland -tapahtumassa.

Pääministeri Juha Sipilä toivoo, että Suomessa suhtautuminen rohkeisiin kokeiluihin ja epäonnistumisiin muuttuu.

– Jos kaikessa onnistuu, on rima asetettu liian matalalle. Tämä pitäisi muistaa myös yhteiskunnallisessa keskustelussa, Sipilä linjasi Tech Day Finland -tapahtumassa Finlandia-talolla tänään 15. toukokuuta.

Sipilän mukaan monia innovatiivisia ympäristöjä yhdistää se, että niissä epäonnistumisia ei pelätä, vaan ne nähdään oppimisen paikkoina. Startup-maailmasta tuttua asennetta hän haluaisi tuoda myös suomalaiseen päätöksentekoon. Kokeilukulttuuri on nimittäin kirjattu hallitusohjelmaankin.

– Se on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista. Monimutkaisten haasteiden maailmassa perinteiset suunnittelupöydän ääressä tehdyt ratkaisut eivät toimi, hän huomauttaa.

Monimutkaisten haasteiden maailmassa perinteiset suunnittelupöydän ääressä tehdyt ratkaisut eivät toimi.

T&k-rahoitus neljään prosenttiin

Sipilän vetämä tutkimus- ja innovaationeuvosto on linjannut, että vuoteen 2030 mennessä Suomesta tulee vetovoimaisin ja osaavin tutkimus- ja kehitysympäristö. Tavoitteena on nostaa tutkimus- ja kehitystoiminnan panostukset neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Nyt taso on tippunut 2,7 prosenttiin.

– Uskon, että tämä on mahdollista saavuttaa.

Mitä sitten on saatu aikaan kokeilujen saralla?

Kokeilujen rahoittamiseksi on kehitetty digitaalinen alusta Kokeilunpaikka.fi, joka tallentaa kokeilujen opit sekä tarjoaa kanavan pienkokeilujen rahoittamiselle.

– Tähän mennessä on rahoitettu 20 kiertotalouskokeilua, jotka tuottivat asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen liittyviä innovaatioita, Sipilä luettelee.

– Parhaillaan on menossa tekoälykokeiluhaku, jossa etsitään pienkokeiluja, jotka ratkovat tekoälyn avulla hyvinvoinnin haasteita, hän lisää.

Lisäksi Sipilän mukaan tavoitteena on, että Pohjoismaihin muodostetaan yhteinen kokeilualue, jossa voidaan testata tekoälysovelluksia.

Emme osaa viestiä innovaatioista oikein.

Kerro, miten innovaatio vaikuttaa arkeen

Kokeilujen lisäksi tarvitaan myös muita toimia. Paneelikeskustelussa ruodittiin, mitä uuden kasvun eteen pitäisi tehdä.

– Emme osaa viestiä innovaatioista oikein. Kaikista innovaatioista pitäisi puhua niin, että kuulija ymmärtää, miten se vaikuttaa arkeen, korosti Spinversen toimitusjohtaja Pekka Koponen.

Panelistit olivat myös yksimielisiä siitä, että tutkimus- ja kehitystoimintaan tulisi panostaa tuntuvammin.

– Innovaatiopolitiikka yhdistää taloustieteilijöitä vasemmalta oikealle. Innovaatiopolitiikka on sellainen asia, jossa julkinen valta voi ja sen kannattaa tehdä interventio, sanoi Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta.

– Innovaatio ei ole vain teknologia, vaan laaja kattaus muutakin, kuten regulaatio- ja rahoituskysymyksiä. Nämä kaikki pitää saada osumaan kohdilleen, täydensi Nokian ekosysteemitutkimuksen johtaja ja TEK-aktiivi Timo Ali-Vehmas.

TEK oli mukana järjestämässä Tech Day Finland -vaikuttajatapahtumaa yhdessä Tekniikka&Talous-lehden, Teknologiateollisuuden, VTT:n ja Business Finlandin kanssa. Tilaisuudessa jaettiin myös TEKin ja TFiFin myöntämä Suomalainen insinöörityöpalkinto 2018.
 

Katso tästä tallenne Sipilän puheesta. >>

Lue myös: Suomalainen insinöörityöpalkinto työkoneiden sähköistäjille >>

Avainsanat: