Teemu Hankamäki katsoo kameraan.
Hiljaista. – Jäseniltä on tullut minulle saakka vain muutama palaute, mikä on vähemmän kuin aikaisemmin, YTN:n puheenjohtaja, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki kertoo.

Palkankorotusten taso jäi närästämään

|
Uutinen
Kuuntele

Ensimmäiset työehtosopimukset ovat nostaneet palkkoja ja kasvattaneet ei-synnyttävän vanhemman palkallisten vapaiden määrää.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry ovat hyväksyneet lehden painoon mennessä uudet työehtosopimukset teknologiateollisuuteen, suunnittelu- ja konsulttialalle sekä tietotekniikan palvelualalle. Lisäksi useat neuvottelut ovat käynnissä niin teollisuudessa kuin palvelualoillakin.

Myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on saanut sovittua valtion kanssa virka- ja työehtosopimuksen uudelle sopimuskaudelle.

Sopimukset takaavat palkankorotuksia kokonaisuudessaan kuluvalle vuodelle 3,5 prosenttia ja ensi vuodeksi 2,5 prosenttia.

YTN:n puheenjohtaja, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki pitää nyt saavutettuja tuloksia siedettävinä.

– Erityisen tärkeä ja hyvä asia oli, että perhevapaauudistus on saatu työehtosopimuksiin niin, että entinen isyysvapaa eli nykytermein ei-synnyttävän palkallisen vapaan pituus kasvoi merkittävästi. Tämä toivottavasti kannustaa toteuttamaan uudistetun lain tavoitetta, eli että perhevapaiden pitäminen jakautuisi molempien vanhempien kesken nykyistä tasaisemmin, Hankamäki kertoo.

– Ilmaiseksi tämäkään TES-muutos ei kuitenkaan tullut, vaan tekstipuolella jouduttiin tekemään työnantajapuolen toivomia muutoksia, jotka hieman vaihtelevat sopimuksittain.

Palkankorotukset eivät täysin tyydytä.

– Raha on tärkeää ja odotukset olivat varmasti jäsenkunnassa korkealla. Sopimukset takaavat palkankorotuksia kokonaisuudessaan kuluvalle vuodelle 3,5 prosenttia ja ensi vuodeksi 2,5 prosenttia. Lisäksi maksetaan nyt keväällä kertakorvaus. Inflaation kehityksestä osaltaan riippuu aleneeko ostovoima, mutta sitä on sopimuskorotuksilla nyt yritetty torpata.

Jotain myönteistäkin neuvottelukierroksesta löytyy.

– On hyvä, että saimme solmittua kahden vuoden sopimuksen ja se tuo enemmän vakautta kuin vuoden sopimus. Toki tiedämme vasta vuonna 2024, kuinka hyvä sopimuksesta lopulta tuli.

Miltä nyt tuntuu?

– Hieman helpottuneelta, vaikka kierros on vielä kesken. Teknologiateollisuuden sopimukset ovat parhaita mahdollisia siihen ajankohtaan nähden, milloin ja millä tiedoin ne on tehty. Neuvottelutuloksethan eivät koskaan ole hyviä, koska kumpikaan osapuoli ei saa kaikkia tavoitteitaan läpi haluamallaan tavalla.

Mitä jäi seuraavaan kertaan?

– Ensi kerralla voisi esimerkiksi sopia jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyviä asioita. Nyt ne jäivät aikalailla sivurooliin ja työnantaja ei ole halunnut näitä koskevia kirjauksia työehtosopimuksiin.