Teemu Hankamäki katsoo kameraan.

Palkan­korotukset ovat tiukassa

|
Uutinen

Ensimmäiset työehtosopimukset viittaavat, että palkankorotusprosentit saattavat jäädä tällä kertaa inflaatioprosentin alle.

Kuvateksti: Omissa käsissä. YTN:n puheenjohtaja ja Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki muistuttaa, että monen työntekijäpuolen tekkiläisen palkan suuruudesta päättää paikallisesti toinen, työnantajapuolta edustava tekkiläinen. – Paikallisesti sopimalla voi ylittää nyt tehdyn työehtosopimuksen määrittelemän vähimmäistason.

 

Suuri osa tekkiläisistä saa palkankorotuksen taas tänä vuonna. Teknologiateollisuuden työnantajat ry ja Ylempien Toimihenkilöiden YTN hyväksyivät vuoden alussa uudet työehtosopimukset teollisuuteen, suunnittelu- ja konsulttialalle sekä tietotekniikan palvelualalle.

Tämän vuoden palkankorotukset ovat jokaisessa sopimuksessa 1,8 prosenttia. Vuoden 2023 palkkaratkaisusta sovitaan tulevana syksynä. Sopimusten piirissä on yli 100 000 ylempää toimihenkilöä.

YTN:n puheenjohtaja, Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki pitää jäsenkunnan kannalta merkittävimpänä sovittuna asiana yleiskorotuksen säilymistä osana palkkaratkaisua. Yleiskorotuksen osuus vuoden 2022 palkkaratkaisussa on 0,9 prosenttia. Toinen 0,9 eli puolikas 1,8 prosentin korotuksesta jää työnantajan kohdennettavaksi.

YTN:n neuvottelutavoitteena oli perinteiseen tapaan saada tekkiläisillekin palkankorotukset, jotka säilyttävät ostovoiman. Valtiovarainministeriö arvio joulukuussa, että inflaatio kiihtyy 2,6 prosenttiin vuonna 2022, joten näillä näkymin ostovoima laskee. 

Mitä sanot mahdollisesti pettyneille, Teemu Hankamäki?

– On totta, että varsinkin jos jää 0,9 prosentin varaan, korotus ei kata inflaatiota. Lähellä kuitenkin oli, että emme olisi saaneet sovittua yleiskorotusta lainkaan ilman painostustoimiin ryhtymistä. Työnantajapuoli vastusti sitä viimeiseen saakka.

"Toivoisin osapuolille viisautta"

Hankamäen mukaan työehtosopimusten lähtökohtana on, että palkankorotuksista neuvotellaan ja mahdollisuuksien mukaan sovitaan ensin paikallisesti.

– Tähän toivoisin paikallisille osapuolille nyt viisautta, ottaen huomioon, että pääsääntöisesti yritykset ovat tehneet erittäin hyviä tuloksia ja näkymä on edelleen varsin positiivinen. Työnantajien kannattaa palkita tuloksen tekijöitä, varsinkin kun TEKin jäsenten työstä syntyy usein työtä myös monelle muulle.

Hankamäki muistuttaa, että monen työntekijäpuolen tekkiläisen palkan suuruudesta päättää paikallisesti toinen, työnantajapuolta edustava tekkiläinen.

– Paikallisesti sopimalla voi ylittää nyt tehdyn työehtosopimuksen määrittelemän vähimmäistason.

Työehtosopimusneuvottelukierros jatkuu vielä ja päättyy aikaisintaan kesällä.

– Moni ala on vielä auki ja julkisella puolella neuvottelut ovat vasta alussa. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että noin 15 prosenttia TEKin jäsenistä ei ole minkään työ- tai virkaehtosopimuksen piirissä. Tässä tapauksessa palkankorotukset ovat varsin pitkälti vain työnantajan yksipuolisen harkinnan varassa.