Päiväkoti kampuksella täyttyi nopeasti

|
Uutinen
Kuuntele

TTY:n päiväkodissa lapset pääsevät luontevasti kosketuksiin tekniikan ja tieteen kanssa. Päiväkotiryhmät ovat saaneet luvan kierrellä TTY:n tiloissa.

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) kampusalueella ei pyöri vain teekkareita, tutkijoita ja opettajia vaan myös - lapsia. Tämän vuoden alussa TTY:n tiloissa aloitti toimintansa päiväkoti, joka lähti heti nousukiitoon.

TTY:n Konetalosta on remontoitu toimivat tilat päiväkodille. Rakennuksen suojaisalta sisäpihalta on järjestynyt kätevästi turvallinen ulkoilualue lapsille.

- Aloitimme 20 lapsella ja nyt meillä on jo 90. Talo on täynnä, iloitsee päiväkodin johtaja Krista Hietanen.

TTY:n päiväkoti kuuluu nopeasti laajenneelle Touhula -ketjulle, jolla on jo 150 yksityistä päiväkotia eri puolilla Suomea. 

Ei ajateltu vain vanhempia

TTY:ssä työskenteleville tai opiskeleville lasten vanhemmille päiväkoti kampusalueella tarjoaa kätevän logistisen ratkaisun päivän suunnitteluun. Mutta päiväkotia suunniteltaessa ei ole ajateltu vain vanhempien päivän sujuvuutta.

Päiväkodin johtaja Krista Hietanen arvioi päiväkodin ja yliopiston yhteistyön tuovan hyötyä molemmille.

- Ideana on, että lapset pääsevät luontevasti kosketuksiin tekniikan ja tieteen kanssa. TTY on avoin meitä kohtaan, pääsemme kiertelemään talon tiloissa, päiväkodin johtaja Krista Hietanen kertoo.

- Olemme harrastaneet "käytäväseikkailua"  TTY:n pitkillä käytävillä ja laskeneet  mäkeä Kampusareenan katolta.  TTY:hyn ollaan suunnittelemassa "pedalaboratoriota", jossa niin koululaiset kuin päiväkotilapsetkin voivat vierailla ja odotamme sen avautumista kärsimättöminä.

Tekniikka lyö leimansa myös päiväkodin ryhmien nimiin: lapset kuuluvat joko hiukkasiin, lumoihin, huippuihin, protoneihin tai neutroneihin. TTY:n kansainvälisyys näkyy siinä, että päiväkodin lapset puhuvat 14 kieltä - joukossa on lapsia esimerkiksi arabimaista ja Intiasta.

Tekniset tieteet ovat mukana päiväkodin arjessa esimerkiksi niin, että kerran kuukaudessa pohditaan "tiedekellon" osoittamaa aihetta.  Helmikuussa oli aiheena aineen olomuodot ja seuraavaksi mietitään valon ominaisuuksia.

Krista Hietanen tietää, että päiväkoteja on aikaisemminkin toiminut vanhempien työpaikan yhteydessä.

- Ainakin Fazerin tehtaalla Vantaalla on toiminut päiväkoti. Tampereella kokeiltiin sellaista TAYS:n alueella, mutta se ei tainnut olla oikein toimiva ratkaisu. Sairaala ei ehkä päiväkodin ympäristönä ole sittenkään lapsille oikein ihanteellinen.

Tutkijatohtori säästää aikaa

Yksi lapsensa joka aamu päiväkotiin tuovista TTY:n tekkiläisistä on tutkijatohtori Tero-Petri Ruoko. Hän kehuu kampuksella sijaitsevaa päiväkotia näppäräksi systeemiksi:

- Tämä säästää minun aikaani kun voin tuoda poikani päiväkotiin työpaikkani yhteyteen. Ja mikä parasta, täällä jo päiväkoti-ikäiset lapset saavat  tuntumaa teknisiin tieteisiin. Itse tutustuin aikanaan alaan vasta 7. luokalla koulussa kemian tunnilla.

Tutkijatotohtori Tero-Petri Ruoko jättää joka päivä poikansa TTY:n tiloissa sijaitsevaan päiväkotiin.

Kampus on Ruokon mielestä siinäkin mielessä ihanteellinen paikka päiväkodille, että se on käytännöllisesti katsoen autoton. Lumettomana aikana alueella on paljon nurmikkoa, mikä sekin on lasten mieleen.

- Muistan itse, kuinka jännittävää oli pienenä joskus päästä käymään insinööri-isäni työpaikalla. Nyt tällainen mahdollisuus tarjoutuu kampuksen päiväkodin lapsille kätevästi.

Varhaiskasvatukseen perehtynyt opetusneuvos Pia Kola-Torvinen opetushallituksesta pitää kampuksella sijaitsevaa päiväkotia mielenkiintoisena ja tervetulleena ilmiönä.

- Ei tämä Suomessa aivan uutta ole. Joidenkin yritysten yhteydessä toimii jo nyt päiväkoteja, jotka ovat yleensä yksityisiä.

- Tampereella toimii jo nyt päiväkoti vanhusten hoivakodin yhteydessä. Ajatuksena on, että näin syntyy synergiaa: lapset pääsevät tutustumaan vanhusten elämään ja päin vastoin.

Kola-Torvisen mielestä yritysten tai yliopistojen yhteydessä toimiva päiväkoti, silloin kun se on kiinteässä yhteydessä "isäntäorganisaatioon", on omiaan edistämään lasten laaja-alaisten taitojen kehitystä.

- Tällaisesta mallista on etua niin vanhemmille, lapsille kuin sille organisaatiollekin, minkä alueella päiväkoti sijaitsee.

Opetusneuvos Kola-Torvinen ei pidä TTY:n päiväkotia vielä trendinä, mutta hän uskoo lasten olevan innoissaan tiedeympäristöstä: lapsia kiinnostaa luonnostaan kaikenlainen uuden tutkiminen. Samaten TTY:n opiskelijat saavat iloa päiväänsä nähdessään päiväkotilasten kuljeskelevan kampusalueella.

- Sellainen suuntaus on ollut viime aikoina havaittavissa, että päiväkoti sijaitsee yhä useammin monitoimitalossa - millä nimellä sitä sitten kutsutaankin. Samassa rakennuksessa voi päiväkodin lisäksi sijaita koulu, kirjasto, neuvola ja nuorisotalo.

Avainsanat: