Nyt riitti – Kitketään seksuaalinen häirintä työyhteisöistä

|
Uutinen
Kuuntele

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on yleisempää kuin luullaan. TEK selvittää nyt yhdessä yhdeksän liiton kanssa korkeasti koulutettujen työyhteisöissä kokemaa häirintää.

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan seksuaalinen häirintä työpaikoilla on yleisempää kuin luullaan, ja valtaosa häirintä- ja syrjintätapauksista jää valitettavasti piiloon. Vaikka liitot ovat läsnä työpaikoilla, otetaan yhteyttä yleensä vain kaikkein törkeimmissä tapauksissa.

Tämän vuoksi TEK toteuttaa yhdessä yhdeksän muun liiton kanssa kyselyn, jolla selvitetään jäsenten työelämässä kokemaa seksuaalista häirintää, seksismiä ja sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

– Seksuaalinen häirintä on liian yleistä. Nyt haluamme selvittää perusteellisesti kaikki häirinnän muodot työyhteisöissä sekä niihin liittyvät tausta- ja riskitekijät. Haluamme, että työelämä on kaikille reilu ja tasa-arvoinen, korostaa asiamies Sirkku Pohja TEKistä.

– Selvittämällä korkeasti koulutettujen työpaikalla kokemaa seksuaalista häirintää, seksismiä tai sukupuoleen perustuvaa syrjintää haluamme rohkaista niiden kohteiksi joutuneita jäseniämme. Et ole ongelmasi kanssa yksin – ota kokemuksesi esille työnantajan kanssa, vaadi sen käsittelyä ja oikeudenmukaista ratkaisua! Apua ja tukea asian hoitamiseksi saa tarvittaessa omasta liitosta.

Liittojen yhteisellä kyselytutkimuksella saadaan ilmiöstä tarkempi kuva, koska useimmissa työyhteisöissä korkeasti koulutetut työntekijät ovat useilta eri aloilta ja eri liittojen jäseniä. Kyselyn kohdejoukko on suuri, lähes 300 000 korkeasti koulutettua asiantuntijaa ja esimiestä, ja se kattaa kaikki työnantajasektorit ja toimialat. TEKin kohdalla kysely toteutetaan otoksena, ja se on lähetetty 5 000 tekkiläiselle.

Tiedotamme kyselyn tuloksista niiden valmistumisen jälkeen loppuvuodesta 2018.

Kyselyyn osallistuvat TEKin lisäksi Agronomiliitto, Akavan Erityisalat, DIFF – Ingenjörerna i Finland, Insinööriliitto, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu, Suomen Ekonomit, Tradenomiliitto, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut YKA, Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY.

Avainsanat: