Nuorten osaajien forumissa jaettiin työelämäkokemuksia

|
Uutinen
Kuuntele

Nuorten osaajien forum keräsi osallistujilta kiitosta. Oman toiminnan kehittäminen ja kokemusten jakaminen on ollut osallistujille tärkeää.

Heti kun Nuorten osaajien forumin vetäjä TkT Jari Ylitalo sai tehtävänantonsa valmiiksi, irtosivat kielenkannat pöytäryhmissä.

– Osallistujat ovat suunnilleen samassa tilanteessa työelämässä ja myös samojen kysymysten ääressä. Heillä on halu ja tarve jakaa kokemuksiaan ja kuulla, miten muilla menee, Ylitalo toteaa tilan täyttävästä puheensorinasta.

TEKin tuottaman, järjestyksessä jo kolmannen Nuorten osaajien forumin ”päättäjäisiä” vietettiin 6. kesäkuuta. Helmikuussa aloitetun valmennuksen viimeinen, neljäs tapaaminen järjestettiin Helsingissä Akavatalossa. Ylitalon lisäksi valmentajana on toiminut DI Tuukka Kostamo.

Vajaat viisi vuotta työelämässä olleille tekkiläisille järjestetty sparrausohjelma on TEKin tuore jäsenpalvelu.

Forum tarjoaa tukea oman ammatillisen vaikuttavuuden parantamiseen sekä johtajuusosaamisen, vuorovaikutustaitojen ja henkilöbrändin kehittämiseen. Asiantuntija-alustusten lisäksi valmennukseen kuuluu fasilitoitu ryhmätyöskentely, vertaissparraus sekä itsenäistä työskentelyä.

– Nuorten osaajien forum on kehitetty vastaamaan sellaiseen osaamistarpeeseen, johon akateeminen koulutus ei ole täysin pystynyt vastaamaan. Lisäksi forum tarjoaa erinomaisen verkostoitumisalustan nuorille jäsenillemme, kertoo forumin koordinaattori TEKin aikuiskoulutuksen asiantuntija Sanja Mursu.

Nuorten osaajien forum on kehitetty vastaamaan sellaiseen osaamistarpeeseen, johon akateeminen koulutus ei ole täysin pystynyt vastaamaan.

Jäsenmaksulle vastinetta

Ohjelmaan mukaan lähtenyt DI Heidi Tulensalo halusi nähdä, mitä jäsenmaksulla saa.

– Kun ryhmiltä kysyttiin, miksi on tultu mukaan, vastauksissa tuli esiin kaikenlaisia  osaamisen kehittämiseen liittyviä tarpeita. Oma ryhmäni painotti kuitenkin reippaasti jäsenmaksulle haettua vastinetta, Tulensalo kertoo naureskellen.

– No, tietysti tulimme hakemaan myös oppia itsemme kehittämiseen.

Tulensalo on erityisen tyytyväinen siihen, että pääsi verkostoitumaan omiensa parissa.

– Oli ihanaa, kun heti ensimmäisellä kerralla näki tuttuja sekä pääsi tutustumaan uusiin tyyppeihin. Koulutustausta takaa yhteisen ajatusmaailman, minkä takia vuorovaikutus on vaivatonta ja tulee tunne yhteisöön kuulumisesta, hän kuvailee tunnelmaa.

Aalto-yliopiston Informaatioverkostojen tutkinto-ohjelmassa opiskelleelle Tulensalolle valmennuksen vuorovaikutustaitoihin liittyvät osiot olivat jo aiemmista opinnoista pitkälti tuttuja. 

– Oli kuitenkin hyvä palauttaa oppeja mieleen ja reflektoida jokaisen session jälkeen omaa käyttäytymistään työyhteisössä. Lisäksi sparraussessiot pienryhmissä olivat hienoja kokemuksia.

Tulensalo oli toivonut valmennukselta myös henkilöbrändäyksen saloihin perehtymistä.

Exove Designissä palvelumuotoilijana työskentelevä Tulensalo odotti erityisesti vinkkejä siihen, miten omaa vaikuttavuuttaan voi rakentaa ja kehittää paitsi omassa organisaatiossa myös ammatillisissa verkostoissa.

– Neuvot verkostoissa vaikuttamiseen jäivät nyt aika vähäisiksi.

Toisaalta Tulensalo arvelee, että tässä vaiheessa kaikkea valmennuksesta saatua hyötyä ei vielä osaa edes määritellä.

– Monet täällä opitut asiat konkretisoituvat varmasti vasta sitten, kun ne työelämässä tulevat eteen.

– Suosittelen valmennusta ehdottomasti muillekin. Varsinkin, jos on muuten vaikeaa nipistää aikaa oman kehityksen pohtimiselle ja reflektoinnille.

Monet täällä opitut asiat konkretisoituvat varmasti vasta sitten, kun ne työelämässä tulevat eteen.

Kommentteja valmennuksen hyödyistä koottiin fläppitaululle.

Tietoisuus omasta toiminnasta kasvoi

Konetekniikan DI Eetu Lehikoinen bongasi ilmoituksen Nuorten osaajien valmennuksesta TEKin uutiskirjeestä.

Koneen huoltopäällikkönä työskentelevä Lehikoinen on valmistunut vuosi sitten.

– On ollut mielenkiintoista kuulla, miten muiden työura on lähtenyt käyntiin ja millaisissa tehtävissä he toimivat.

Lehikoinen arvostaa myös valmennuksen tarjoamaa verkostoitumismahdollisuutta.

– Siitä voi olla jatkossa paljon hyötyä, että tuntee ihmisiä eri aloilta ja yrityksistä.

Lehikoinen arvostaa valmennuksessa erityisesti sitä, että se on kasvattanut tietoisuutta omasta toiminnasta.

– Aiemmin omaa johtamistapaansa ja suhdettaan alaisiinsa ei ole tullut niin mietittyä, mutta nyt siihen osaa kiinnittää huomiota ja siten myös kehittää taitojaan, esimiehenä toimiva Lehikoinen kertoo. 

Valmennuksen myötä hän on huomannut myös omissa vuorovaikutustaidoissaan kehitettävää.

– Pitäisi kuunnella enemmän.

Ohjelman sisältöön Lehikonen jäi toivomaan pientä lisäystä.

– Olisin mielelläni kuullut myös yritysjohtajan näkemyksiä ja kokemuksia esitettyjen teorioiden rinnalla. Se olisi ollut hyvä lisä kokonaisuuteen.

Nuorten osaajien forum -valmennukset jatkuvat syksyllä 2018. Syksyllä järjestetään myös ensimmäinen valmennukseen osallistuneiden alumnitapaaminen. Seuraa TEKin viestintää.