Millennium-palkinnon markkinoija

|
Uutinen
Kuuntele

Tekniikan Akatemia -säätiön toimitusjohtaja Markku Ellilä etsii työssään maailmaa parantavia teknologian innovaatioita. Tehtävässä auttaa kokemus kansainvälisestä yritysmaailmasta ja tutkimuksesta.

"Tavoitteeni on parantaa Tekniikan Akatemia -säätiön Millennium-teknologiapalkinnon tunnettuutta maailmalla.

Palkinto myönnetään elämänlaatua parantavalle ja kestävää kehitystä edistävälle teknologian innovaatiolle, jolla on maailmanlaajuista vaikuttavuutta. Palkinnon on saanut tähän mennessä yhdeksän henkilöä, joista kolme on saanut Millennium-palkinnon jälkeen Nobelin.

Työni on erilaisten sidosryhmien, kuten tutkijoiden, virkamiesten, yritysten edustajien ja toimittajien tapaamista, tällä hetkellä etäyhteyksin. Kaikesta vuosien varrella kerryttämästäni työkokemuksesta on hyötyä työssäni, jossa yhdistetään yritysmaailman intressejä ja tutkimuspuolen parhaita saavutuksia.

Minua on motivoinut urallani uteliaisuus, halu oppia ja nähdä maailmaa. Tein väitöskirjani Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERNissä, minkä jälkeen työskentelin Teknillisessä korkeakoulussa apulaisprofessorina.

Siirryin yritysmaailmaan konepajateollisuuden kautta Nokiaan. Työ Nokia Siemens Networksissa tukiasemien ja radioverkkojen parissa vei minut kolmeksi vuodeksi Singaporeen. Olen työskennellyt myös yhdysvaltalaisen tietoliikennelaitteita valmistavan Tellabsin toimitusjohtajana Suomessa.

Yksi palkinto ei riitä maailman parantamiseen, mutta on ainakin askel oikeaan suuntaan.

En ole pelkkä insinööri, vaan kiinnostunut muistakin asioista. Olen toiminut esimerkiksi enkelisijoittajana, yritysten hallituksissa ja startupin toimitusjohtajana. 55-vuotiaana lähdin Cambridgen yliopiston kesäkouluun opiskelemaan historiaa, mikä oli erittäin kiintoisaa ja toi uutta perspektiiviä maailmaan.

Virtuaalinen Millennium-palkintotilaisuus on positiivinen mahdollisuus, sillä potentiaalinen yleisö on paljon suurempi kuin live-tapahtuman, ja tapahtumaa voi seurata mistä päin maailmaa tahansa.

Olen mielelläni hyvän puolella ja mukana palkinnon jakamisessa. Maailman haasteet ovat yhteisiä kaikille ja näitä haasteita ratkaisevat innovaatiot pitää saada käyttöön. Yksi palkinto ei riitä maailman parantamiseen, mutta on ainakin askel oikeaan suuntaan."

Kuka? Markku Ellilä

  • Syntynyt. 1958 Helsingissä.
  • Ammatti. Tekniikan Akatemia -säätiön toimitusjohtaja
  • Koulutus. Tekniikan tohtori, Teknillinen korkeakoulu

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?

Isäni ja isoisäni pyörittivät konepajayritystä, ja lukiostani meni runsaasti opiskelijoita Otaniemeen.

Saavutus, josta olet ylpeä?

Kun lähdin Nextrom Oy:stä Nokialle, sain henkilöstöltä muistolahjaksi ruorin, johon oli kirjattu kiitos siitä, että olin ohjannut Fiber Optics -yksikköä vakaasti ja luotettavasti.

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?

Some-algoritmien haitallisia vaikutuksia demokratialle ja ihmisten yksityisyydelle.

Motto?

Jos et osaa selittää jotakin isoäidillesi, et ymmärrä asiaa itsekään. (Richard Feynman, fysiikan nobelisti)

 

Millennium-palkinto jaetaan 18.5.2021 ja Millennium Innovation Forum -konferenssi pidetään 19.5.2021. TEKin jäsenenä saat 20 prosentin alennuksen Millennium Innovation Forum -virtuaalitapahtuman pääsylipusta. Lue lisää: Millennium Innovation Forum

 

Avainsanat: