Merina Salminen blogi

Miksi kukaan tulisi Suomeen?

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Rasismin hiljainen hyväksyntä ei enää vetele.

Kiitos perussuomalaisten poliitikkojen, rasismi on ollut ­tämän kesän ja syksyn ykköspuheenaihe. Uskomatonta kyllä, maamme hallituksessa istuu edelleen ministereinä henkilöitä, jotka ovat ajattelutavaltaan avoimen rasistisia. On saivartelua puhua siitä, kuinka vanhoista blogikirjoituksista on kysymys – rasisti on rasisti vaikka voissa paistaisi.

Rasisti on rasisti vaikka voissa paistaisi.

Me TEKissä olemme puhuneet paljon ulkomaalaisten osaajien asiasta. Korkeasti koulutettuja tekniikan alan ammattilaisia tarvitaan muista maista kipeämmin kuin koskaan. Tulemme puhumaan ulkomaalaistaustaisten ihmisten kohtaamista ongelmista ja niiden ratkaisuista jatkossa­kin. Siitä huolimatta, että vähän turhauttaa. Jonoa rajalla ei ole ollut ­tähänkään asti. Nyt ministereidemme rasistiset kirjoitukset on revitelty maailman lehdissä, ja se näkyy maineessamme. Miksi yksikään ulkomaalainen korkeasti koulutettu osaaja enää tulisi Suomeen? Heille on paljon muitakin ottajia.

Vaikka rakenteellinen rasismi ei näy omassa valkoisessa kuplassamme, monelle se on todellisuutta joka ikinen päivä. Esimerkiksi elokuun alussa Ylen A-studiossa haastatellulle englantilais-­egyptiläiselle lakimiehelle Adham Ibrahimille: ”Minulle on tehty vaikka mitä: on läimäytelty, lyöty, tuupittu, kulku on estetty. En ole koskaan päässyt Suomessa alan töihin vaan työskentelen kaupassa. Jo nimeni estää ­minua saamasta työtä.”

Tai suomalaisen äidin ja sudanilaisen isän lapselle, koulutusalalla työskentelevälle Sara Mahmoudille, jolta rajavartija kysyy tämän Suomen passin nähtyään: kauanko aiot viipyä täällä?

Tai terveydenhoitoalalla yrittäjänä toimivalle Evans Andrew´lle, jonka ruoka on työpaikalla heitetty roskiin ja jolta työpaikkahaastatteluun ­tuleva henkilö kysyy, että milloin `oikea haastattelija´ tulee paikalle.

Tai pohjoisirlantilaiselle Ed Morrow´lle, suomalaisia työllistävälle ­matkailualan yrittäjälle: ”Koskaan ei tiedä milloin joku alkaa raivota, koska puhun ei-virallista kieltä.”

Kuten Sara Mahmoud toteaa: moni rasistisesti käyttäytyvä kantasuomalainen ei tiedosta omaa rasismiaan. Tökeröjä kommentteja ei välttämättä edes esitetä pahantahtoisesti, mutta niillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Systemaattinen rakenteellinen rasismi on kuin myrkky, joka vaikuttaa elämään joka päivä. Mieti, jos joutuisit sellaisen kohteeksi itse.

Tässä ei nyt maakuvakampanjat auta. Tarvitaan ruohonjuuritason toimintaa. Rasismin hiljainen hyväksyntä ei enää vetele. Jokaisen meistä ­pitää ryhtyä toimiin omassa kuplassamme. Ollaan jatkossa fiksumpia ja estetään myrkkyä nimeltä rasismi leviämästä omassa ympäristössämme.

Parempaa loppusyksyä!

Kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina TEK-lehdessä 4/2023.