Merkitys ratkaisee, eivät olosuhteet

|
Blogimerkintä

Fiksu ihminen hoitaa lääkärissä kroppaansa ja terapiassa päätään.

Terapia ei ole tabu. Viime viikkoina korona on saanut hetkeksi väistyä toisen keskusteluaiheen tieltä. Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto ei ole jättänyt ketään kylmäksi. Haavoittuvassa asemassa olevien terapia-asiakkaiden yksityisyyteen on kajottu tavalla, joka jättää heihin pitkät jäljet. Tapaus on traumaattinen myös arvokasta työtä tekeville terapeuteille.

Ainoana hyvänä asiana tästä kammottavasta rikoksesta on seurannut julkinen keskustelu terapiasta. Tunnettujen henkilöiden avautumiset omista terapiahoidoistaan ovat poistamassa toivottavasti viimeisenkin tabuleiman terapian yltä.

Nyt kysytään kestävyyttä.

Fiksu ihminen hoitaa lääkärissä kroppaansa ja terapiassa päätään. Mielenterveys, työssäjaksaminen ja elämän tasapaino ovat aiheita, joita mekin aiomme pitää esillä. 

Edessä pitkä talvi. Koronarajoitusten kaventamaan elämäämme ei ole tulossa nopeita muutoksia. Ainoa varma asia koronaepidemiassa on, että sen hiipuminen näyttää lykkääntyvän. Takana on pitkä kevät ja edessä saattaa olla vielä pidempi talvi. Nyt kysytään kestävyyttä. Erityisesti heiltä, joita on kohdannut iso murhe kuten työpaikan tai terveyden menetys.

Jotta elämä pysyisi tasapainossa, surujen ja velvollisuuksien vastapainoksi tarvitaan iloa ja rentoutumista. Thaimaan lomien, sukujuhlien ja muiden isojen ilojen tilalle on tullut pieniä iloja kuten hitaita arkiaamuja tai luontosuhteen uudelleen löytämistä.

Onneksi ihminen on sopeutuvainen olento. Keskitysleiriltä selvinnyt psykiatri Viktor E. Frankl on todennut: Olosuhteet eivät tee elämästä sietämätöntä, vaan merkityksen ja tarkoituksen puuttuminen. 

Miksi olemme olemassa? Ensi vuonna TEKillä on aihetta juhlaan, sillä täytämme 125 vuotta. Se on kunniakas ikä. Olemme siitä mielenkiintoinen ammattijärjestö, että jäsenemme ovat olleet pääkallopaikoilla tekemässä yhtä ihmiskunnan suurimmista muutosta, digitalisaatiota.

Tekniikka ja työelämä ovat muuttuneet 125 vuodessa niin paljon, että sitä on vaikea käsittää. Tällaisella merkkipaalulla on hyvä pysähtyä miettimään myös sitä miksi TEK on olemassa. Mitä meidän pitäisi tehdä seuraavat 125 vuotta? Laittakaa ajatuksianne sähköpostiini. 

Kiitos, kun te olette olemassa.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin kolumnina TEK-lehdessä 5/2020.

Avainsanat: