Luovuus kukki Slushissa

|
Uutinen
Kuuntele

Euroopan suurimpien joukkoon paisunut kasvuyritystapahtuma kupli luovaa energiaa, mutta muistutti myös elämän perusteiden tärkeydestä. Perttu Pölönen palkittiin tapahtuman yhteydessä vuoden luovimpana suomalaisena.

Yli 13 000 kävijää 79 maasta. Edustajia noin 3 200 yrityksestä ympäri maailmaa. Lähes 1 400 startup-yritystä. Yli 750 kansainvälistä sijoittajaa. 700 median edustajaa. 1 300 vapaaehtoista tapahtumatyöntekijää.

Siinä muutama luku pureskeltavaksi 18.–19.11. järjestetystä kasvuyritystapahtuma Slushista. Slush on kasvanut seitsemässä vuodessa yhdeksi Euroopan suurimmista sijoittaja- ja mediatapahtumista. 

Tänä vuonna tapahtumasta tuli järjestäjien mukaan myös Suomen suurin tekninen tuotanto. Se päihitti esimerkiksi vuoden 2007 Euroviisut. Sitä ei ole vaikea uskoa. Helsingin Messukeskuksen 17 000 neliömetrin alueella oli viisi lavaa, joissa kahden päivän aikana puhui yli 300 asiantuntijaa, yrittäjää ja poliittista vaikuttajaa. Lavat ja tapahtuma-alue oli koristeltu tuhansilla valoilla. Show’ta pyörittivät yli 500 teknikkoa ja heidän avustajaansa.

Alkuvaiheen kasvuyritysten ideoita sai kuulla sekä tapahtuma-alueella vaeltaessaan että pitchaus-kisassa, johon oli valittu sata lupaavaa startup-yritystä.

Luova energia puhkui kasvuyrittäjien ideoiden lisäksi vieraiden puheenvuorossa. Moni toi esille myös opiskelun ja uuden oppimisen tärkeyden. Esimerkiksi RailsGirlsin ja Hello Rubyn perustaja Linda Liukas sanoi, että avoin koodi, joukkorahoitus ja omatoiminen opiskelu ovat tätä päivää. Michael Staton Learn Capitalista huikkasi yleisölleen provosoivasti, että heidän olisi syytä mennä kotiin ja alkaa opiskella. Muuten he eivät pysy nykymaailman tahdissa.

Sävelkello helpottaa jammailua

Slushin yhteydessä jaettiin palkinto vuoden luovimmalle suomalaiselle. MTV3 Uutisten, Radio Novan ja Slushin jakaman palkinnon voitti Sävelkellon keksinyt 19-vuotias Perttu Pölönen.

Alun perin Pölönen esitteli keksintönsä TEKin ja Kehittämiskeskus Opinkirjon järjestämässä Tutki-Kokeile-Kehitä -tiedekilpailussa vuonna 2013 – ja voitti. Myös Euroopan Unionin Young Scientists -kilpailusta napsahti keksinnöllä voitto. Mitä Sävelkellolle kuuluu nykyään?

Pölönen kertoo perustaneensa alkuvuodesta oman yrityksen nimeltä perTunes.

– Perustimme yrityksen veljeni Pietun kanssa. Olemme mukana KoppiCatch-yrityskiihdyttämössä. Helmi–maaliskuussa julkaisemme Sävelkello-appin Musiclock.

Sävelkellon idea on helpottaa soittamisen aloittamista.

– Monilla ongelmana on se, ettei tiedä esimerkiksi sävelasteikkoja. Sävelkello auttaa siinä, että voi alkaa jammailla ilman vuosien pitkästyttävää musiikin teorian opiskelua.

Saman tekee myös tuleva applikaatio, joka tarjoaa muun muassa taustanauhoja ja virtuaalibändin käyttäjän avuksi.

Pölönen on syksyllä aloittanut sävellyksen opinnot Sibelius-akatemiassa. Opinnot ja yrittäjyys sopivat hänen mielestään hyvin yhteen.

– Säveltäminen on tietynlaista yrittäjyyttä; siinäkin tarvitaan sinnikkyyttä ja joskus ideat joutuvat romukoppaan.

Oman yrityksen perustaminen on avannut uuden maailman Pölöselle. Hän kertoo jo nyt oppineensa paljon. Veljeksillä on perTunesissa selvä työnjako.

– Veljeni valmistuu jouluna Kauppakorkeakoulusta. Hän osaa pyörittää excelit ja hoitaa bisneksen. Minä tiedän tästä keksinnöstä enemmän ja hoidan yrityksen luovaa, innovatiivista puolta.

Luovuudesta palkitun Pölösen mielestä jokainen ihminen on luova, mutta ideat vaativat vaivaa ja työtä.

– Ajatukset ja ideat eivät kenelläkään vain pulpahda päähän. Inspiraatiota ei voi odotella, vaan pitää ryhtyä toimeen. Outoja ja hullunkurisia ajatuksiakin kannattaa uskaltaa kokeilla!

Nuku ja yksinkertaista pukeutumisesi

Vaikka Slushissa katse oli vahvasti suunnattuna tulevaisuuteen, saivat myös hyvinvointiin liittyvät perusasiat tilaa valokeilassa.

Biohacker’s Guide -kirjan kirjoittanut Teemu Arina ja Trulian perustaja Sami Inkinen keskustelivat hyvinvoinnista startup-yrittäjyyden näkökulmasta.

– Yrittäjälle kaikkein tärkeintä on riittävä uni, Arina sanoi.

Arinan ja Inkisen mukaan valvottuja öitä saatetaan pitää aloittelevien yrittäjien keskuudessa kunnia-asiana. Nukkumattomuus voi kuitenkin johtaa esimerkiksi asioiden unohtelemiseen ja keskittymisvaikeuksiin, mikä ei yrittäjälle ole millään muotoa eduksi. Omaa nukkumista kannattaakin tarkkailla. Nukuttujen tuntien kirjaaminen muistiin päivittäin paljastaa, saako unta sittenkään tarpeeksi.

Inkisen mukaan yrittäjänä päätyy helposti tekemään pitkää päivää eikä vapaa-ajan erottelu aina onnistu. Oma aika kannattaakin yrittää optimoida. Inkinen itse hyödyntää presidentti Barack Obaman tavoin vaatekerraston yksinkertaistamista. Inkinen käyttää vain mustia pikeepaitoja – ja säästää aamuisin aikaa ja vaivaa, kun vaatetusvalinta on selkeä.

– Yritys ei ole pikajuoksu, vaan maraton. Malta tehdä asioita, joilla pysyt terveenä, Inkinen vinkkasi.

Ja mitä ne asiat sitten ovat? Kukaan ei varmasti ylläty, että Inkisen ja Arinan listalta löytyvät unen lisäksi laadukas ruoka ja liikunta.

Lue myös:

 

Avainsanat: