Lomautettujen määrä räjähti huhtikuussa – työttömyysaste ei

|
Uutinen
Kuuntele

Myös kokonaan työttömien yliopistokoulutettujen määrä nousi huhtikuussa. Työttömyysaste kuitenkin kasvoi vain noin 0,2 prosenttiyksikköä.

Lomautettujen tekniikan yliopistokoulutettujen määrä kasvoi huhtikuussa lähes 2 000 henkilöllä.

Maaliskuun lopussa kokonaan lomautettuina oli noin 240 diplomi-insinööriä tai arkkitehtia, kun huhtikuussa määrä oli jo lähes 2 300. Tiedot ilmenevät TEMin tuoreista työnvälitystilastoista.

Myös kokonaan työttömien määrä nousi huhtikuussa. Työttömiä oli kuun lopussa 2 278, mikä on noin 3,4 prosenttia vastaavasta työvoimasta. Huhtikuun aikana työttömyysaste kuitenkin kasvoi vain noin 0,2 prosenttiyksikköä.

– Vaikka DIA-kunnan työttömyys on vielä maltillisella tasolla, työttömien ja lomautettujen yhteismäärä eli 6,5 prosenttia ammattikunnasta, on erittäin korkea. Tällä on suuri vaikutus monen ihmisen ja perheen elämään, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Työnvälitystilastojen perusteella irtisanomiset ja lomautukset ovat kohdistuneet jokseenkin kaikille tekniikan aloille. Työttömien arkkitehtien määrä nousi huhtikuussa peräti 19 prosenttia. Muilla aloilla työttömien määrä on lisääntynyt eniten prosessi- ja materiaalitekniikassa (10 %) ja vähiten rakennus- ja maanmittausalalla (5 %).

Lomautettujen määrä kasvoi huhtikuussa 8–11-kertaiseksi kaikilla koulutusaloilla, paitsi rakennus- ja maanmittaustekniikassa ja arkkitehtuurissa. Näilläkin aloilla lomautettujen määrä kolminkertaistui. Diplomi-insinööreistä eniten lomautettuja, lähes 600, oli kone- ja energiatekniikan koulutusalalla.