Merina Salmisen blogii

Kuolleella planeetalla ei ole työpaikkoja

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Meillä on jäsentemme kautta todellinen näköalapaikka siihen, miten ilmastonmuutosta vastaan taistellaan.

Viime vuosia ovat leimanneet akuutit kriisit. Äkillisinä ja voimakkaina korona ja Ukrainan sota ovat vieneet kaistaa hitaammin kehittyvältä kriisiltä, ilmastonmuutokselta. Kahden viime vuoden aikana mediassa on puhuttu harvinaisen vähän ilmastouhkasta. Se on kylmäävää, koska kriiseistä suurin ei odota.

Me TEKissä omistamme tämän vuoden vihreälle siirtymälle. Toisin kuin monilla muilla ammattijärjestöillä, meillä on jäsentemme kautta todellinen näköalapaikka siihen, miten ilmastonmuutosta vastaan taistellaan. Diplomi-insinöörit, arkkitehdit ja luonnontieteilijät ovat ytimessä silloin kun ihmiskunta valmistautuu ilmaston lämpenemiseen ja siitä johtuviin ilmiöihin. Tekniikan osaajat suunnittelevat ja toteuttavat vähähiiliset, kiertotalouden mukaiset ratkaisut vanhojen saastuttavien tilalle.

Kahden viime vuoden aikana mediassa on puhuttu harvinaisen vähän ilmastouhkasta.

TEK on siitäkin harvinainen ammattijärjestö, että meillä työskentelee alaan vihkiytynyt asiantuntija. Jussi-Pekka Teini tekee töitä vaikuttamistiimissämme kestävän teknologiayhteiskunnan puolesta. J-P kuvaa vihreää siirtymää pysäyttävästi: ”Vihreä siirtymä tarkoittaa yhteiskunnan muutosprosessia nykyisestä saastuttavasta ja luonnonvaroja tuhlaavasta yhteiskuntajärjestelmästä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Vihreä siirtymä mahdollistaa elinkelpoisen planeetan tuleville sukupolville. Se on myös osa modernia elinkeinopolitiikkaa, sillä kuolleella planeetalla ei ole työpaikkoja.”

Siinä teille tuomiopäivän tunnelmaa. TEKin näkökulma vihreään siirtymään on kuitenkin ratkaisukeskeinen. Emme keskity kauhukuvien maalailuun vaan ratkaisuista kertomiseen. Jussi-Pekan sanoin: ammattiliittojen luontainen rooli on varmistaa vihreän siirtymän sujuvuus oman ammattikunnan osalta huomioiden esimerkiksi katoavat ja syntyvät työpaikat sekä näihin liittyvät sosiaaliset kysymykset, kuten soveltuvan osaamisen päivittäminen.

Tulemme siis puhumaan tänä vuonna paljon vihreän siirtymän osaajista ja koulutuksesta. Keräämme myös listaa jäsenistämme, jotka tekevät töitä ilmastonmuutoksen pysäyttämisen, vähähiilisyyden edistämisen, kiertotalouden ja muiden kriittisten asioiden parissa. Pyydämme kanavissamme teitä ilmoittautumaan ja kertomaan omasta työstänne.

Ratkaisukeskeistä kevättä! 

Kirjoitus on julkaistu aikaisemmin TEK-lehdessä 1/2023.