tyhjä etätyöpiste

Kunta-alalle toistaiseksi voimassa oleva ylityö- ja vuoronvaihtokielto

|
Uutinen
Kuuntele

Nyt jo neljännen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tavoitteena on vauhdittaa kuntasektorin jumiutuneita virka- ja työehtoneuvotteluja.

Tietoa kunta-alan tilanteesta ja lakkoavustuksista

Ovatko yhteys- ja työpaikkatietosi ajan tasalla? On tärkeää, että TEKin viestintä tavoittaa kaikki kunta-alalla työskentelevät jäsenet. Päivitä omat yhteystietosi jäsenportaalissa ja muista valita viestintää aiheesta Oman alasi tiedotus ja edunvalvonta.

TEK maksaa 100 euroa lakkoavustusta/lakkopäivä. Lakkoavustus on verollinen korvaus. Voit hakea lakkoavustusta lakon jälkeen tällä lomakkeella. Pyrimme maksamaan avustukset mahdollisimman pian lakon jälkeen. 

UKK ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta

UKK kuntasektorin lakoista

Akavalaisia asiantuntijoita ja esihenkilöitä edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on julistanut koko kunta-alaa koskevan toistaiseksi voimassa olevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon.

Nyt jo neljännen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tavoitteena on vauhdittaa kuntasektorin jumiutuneita virka- ja työehtoneuvotteluja.

Maanantaina 18. huhtikuuta alkava, toistaiseksi voimassa oleva kielto koskee JUKOn osalta seuraavia sopimusaloja:

  • kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES
  • kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus OVTES
  • kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS
  • sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus.

Myös JHL ja Jyty ovat ilmoittaneet vastaavasta painostustoimesta. Edellinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi sunnuntaina.

JUKOn kuntalakot Kuopiossa ja Tampereella alkoivat tänään

JUKOn kahden vuorokauden mittaiset lakot Kuopiossa ja Tampereella alkoivat tiistaina ja päättyvät keskiviikkona puoliltaöin. Lakot koskevat laajaa joukkoa JUKOn jäsenliittojen akavalaisia kuntatyöntekijöitä eri toimialoilta.

– Nämä ihmiset pyörittävät kuntien ja kuntalaisten arkea. Vuosikausia heidän ansiokehityksensä on jäänyt jälkeen yksityisestä sektorista. Se on epäreilua ja tilanteen korjaaminen vaatii palkkaohjelmaa, JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa.

Jotta sopimuskiistaan löytyy ratkaisu, JUKOlle on tärkeää myös, että sovittelu turvaa jatkossa toimivan neuvottelujärjestelmän kuntiin ja hyvinvointialueille.

– Tulevaisuuden haasteet ovat kovia, eivätkä kuntapalkansaajat ja työnantajat tarvitse hajaannusta vaan yhtenäisyyttä, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa.

Kunta-alan työriitojen sovitteluun asetettiin sovittelulautakunta viime perjantaina. Lautakunnan puheenjohtajana toimii alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen.

Kevään lakkoaalloissa jopa 81 000 kuntapalkansaajaa

Jos kunta-alan yli 420 000 palkansaajan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua ensi maanantaihin 18. huhtikuuta mennessä, seuraavat lakkopaikkakunnat ovat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen 19.–25. huhtikuuta.

JUKOn, JHL:n ja Jytyn ilmoittamat lakonuhat eri puolilla Suomea koskevat yhteensä jopa 81 000:ta kuntapalkansaajaa.

Kuntasektorilla sopimuksista neuvottelevat palkansaajien pääsopijajärjestöt JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Sote ry (Super, Tehy, SPAL) yhdessä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n kanssa.

Kommenttipyynnöt ja lisätiedot

JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ) | 0500 652 872 | Twitter @OlliLuukkainen

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren | 040 568 2798 | Twitter @marialofg @JUKOry

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

JUKO kertoo kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullaan www.juko.fi/kunta. Aihetta voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Tapani Laurikainen
Tapani Laurikainen
Työelämäasiantuntija, kuntasektori