Korvauksia ja irtisanomisajan palkat laittomasta työsuhteen purkamisesta

|
Uutinen
Kuuntele

Korkein oikeus vahvisti marraskuussa alempien oikeusasteiden päätökset: Neste Jakobs Oy:llä ei ollut oikeutta purkaa tekkiläisten työsuhdetta sillä perusteella, että he eivät saapuneet Espoosta Porvooseen siirrettyyn työpisteeseensä 1.1.2011.

Työsuhteen purkamisen kohteeksi joutuneet tekkiläiset saavat korkeimman oikeuden päätöksellä korvauksen työsopimuksensa perusteettomasta päättämisestä sekä irtisanomisajan palkan. Korvaukset vastaavat suurimmillaan yhdeksän kuukauden palkkaa.

Koska Neste Jakobs Oy:n toiminnoissa oli tapahtunut muutoksia, sillä olisi ollut oikeus irtisanoa tekkiläisten työsopimus tai muuttaa työntekopaikkaa. Tämä olisi pitänyt tehdä irtisanomisaikaa noudattaen.

TEKistä myös neuvottiin Neste Jacobs Oy:tä käymään tilanteen vaatimat yt-neuvottelut ja noudattamaan irtisanomisaikaa. Näin siksi, että työsopimuksessa sovittu työntekopaikka on oleellinen työsopimuksen ehto, jota ei voi yksipuolisesti muitta mutkitta muuttaa.

Yhtiö kuitenkin katsoi voivansa yksipuolisesti muuttaa työntekijöiden työntekopaikkan ja purkaa niiden työntekijöiden työsopimukset, jotka eivät tulleet töihin Porvooseen.

Korkein oikeus – kuten alemmat oikeusistuimet jo aiemmin – katsoi työsuhteen purkamisen tässä tilanteessa lain vastaiseksi, koska yhtiö ei noudattanut oikeaa menettelyä ja oikeita irtisanomisaikoja. Näin ollen yhtiö joutuu maksamaan tekkiläisille irtisanomisajan palkkoja sekä korvaamaan kärsimykset ja oikeudenkäyntikulut, koska se laiminlöi velvollisuutensa vedota irtisanomisperusteeseen.

Aiempi artikkeli aiheesta

Avainsanat: