Korona pakottaa digiharppaukseen

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Maailma on mennyt muutamassa viikossa sijoiltaan.

Hyvä lukija, elämme eriskummallista aikaa. Viime kolumnia kirjoittaessani en olisi villeimmissä kuvitelmissanikaan voinut ajatella naputtavani tätä kirjoitusta koronan aiheuttamassa kotikaranteenissa. Maailma on mennyt muutamassa viikossa sijoiltaan. Normaali­agenda on vaihtunut katkeamattomaan korona-uutisvirtaan. Olemme suuren tuntemattoman edessä.

Koronakaranteenin hyvistä puolista. Onko niitä? Pitkään jatkunut pakollinen etätyökausi on ollut monessa mielessä piinallinen kokemus, mutta hyviäkin puolia siinä on. Digi­tekeminen on ottanut pitkiä harppauksia. Organisaatioissa sellaisetkin henkilöt, jotka ovat välttäneet epämukavuusalueelle astumista, ovat joutuneet nyt niin tekemään – ja se on hyvä. Korona on pakottanut viimeisetkin jäärät osallistumaan teams-palavereihin. Viimeistään nyt etätyön tekeminen on työpaikoilla havaittu yhtä tehokkaaksi, jopa tehokkaammaksi kuin toimistolla työskentely. Tämä heijastuu toivottavasti käytäntöihin ja työskentelytapoihin. Esimerkiksi turhan matkustamisen väheneminen edistää hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista.

Digi­tekeminen on ottanut pitkiä harppauksia.

Yhteisöllisyydestä. Uskon, että edessä on yhteisöllisyyden renessanssi. Monen asian arvon huomaa vasta kun sen menettää. Me digi­kupliin eksyneet huomaamme viimeistään nyt, miten hienoa toisten ihmisten seura on. Zoom-lukupiirit, facetime-illalliset ja teams-palaverit, joissa olemme saaneet nähdä toistemme kasvot ruudulla, ovat olleet koronakaranteenissa hyvää korviketta, mutta eivät ne korvaa oikeaa asiaa: vieressä istuvaa ihmistä. Näiden kuukausien aikana kumuloitunut kysyntä purkaantuu todennäköisesti ennen­näkemättömänä yhteisöllisyytenä. 

Maailman pelastamisesta. Suomea uhkaa koronan aiheuttama suurtyöttömyys ja konkurssiaalto. Tekniikan alakaan ei ole turvassa. Moni menettää työnsä ainakin hetkellisesti ja lomautukset koskevat suurta osaa työpaikoista. Koronan muuttamassa maailmassa on kuitenkin entistä enemmän kysyntää tekniikan osaajille. Ihmiskunnan pelastamisessa on nyt työtä kaksin verroin. Moni asia tulee muuttumaan: esimerkiksi tuotanto-, alihankinta- ja logistiikkaketjut, matkustaminen, terveydenhuollon prosessit ja ratkaisut. Radikaali etätöiden lisääntyminen luo paineita entistä nopeammalle digitalisoitumiselle. Näitä ei saada aikaiseksi ilman teidän panostanne. Iloa viikkoon!

Kirjoitus on julkaistu aiemmin TEK-lehdessä 2/2020.

Avainsanat: