Teemu Torvelainen katsoo sivulle.

Kolumni: Voittaako tekoäly?

|
Uutinen
Kuuntele

”Olen pahoillani, mutta en voi selata Internetiä, enkä tiedä tulevaisuuden trendeistä mitään.”


Syötin GPT-3-tekoälygeneraattoriin syötteen ”kirjoita artikkeli teknologioista, joita nyt käytämme".

Tässä tulos, Google Translaten kautta: ”On olemassa monia erilaisia tekniikoita, joita ihmiset käyttävät päivittäin. Joitakin esimerkkejä ovat älypuhelimet, tietokoneet ja internet. Näiden tekniikoiden avulla ihmiset voivat kommunikoida keskenään, saada tietoa ja suorittaa monenlaisia tehtäviä. Muita yleisiä teknologioita ovat televisiot, radiot ja kodinkoneet, kuten jääkaapit ja pesukoneet. Nämä tekniikat tekevät elämästämme helpompaa ja mukavampaa monin tavoin.”

Pelottavaa, vai arjen helpotusta?

Mihin tässä enää kolumnistia tarvitaan? Tekoäly hoitaa hommat, mitä meille ihmisille jää jäljelle? Käytät tekoälyä itsekin, tietämättäsi. Esimerkiksi kun otat matkapuhelimella kuvia. Taustalla ”älykäs” automatisointi korjaa valotusta, etsii kasvot kuvista ja saattaa tägätä tunnistamansa henkilöt. Pelottavaa, vai arjen helpotusta?

Se, mikä tänään tuntuu uudelta ja eksoottiselta, on pian historiaa. Ja me tekniikan ihmiset olemme lapioimassa vanhoja käytäntöjä romukoppaan kiihtyvällä vauhdilla. Vai olemmeko? Onko kotonasi valokuva-albumeita? Milloin sait viimeksi postikortin, tai peräti käsin kirjoitetun kirjeen? Emme huomaa muutosta, koska se tapahtuu jatkuvasti pienin hyppäyksin.

Ennen tekniikka oli kovaa ja harvojen hallussa, nyt ihminen on keskiössä ja kaikki toiminnot ovat taskussa, matkapuhelimessa. Tekniikka on integroitunut jokapäiväiseen elämäämme huomaamatta. Ehkä. Entistä tärkeämpää on tunnistaa ihmisen käyttäytymistä, miten me olemme vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. Tekniikka toimii taustalla. Niin kauan kuin se toimii. Algoritmit opastavat tekemistämme ja tekoäly ennustaa liikkeitämme. Liskoaivomme toimivat vielä kivikautisilla malleilla ja muutoksen tekeminen on henkilötasolla yhtä vaikeaa kuin ennenkin, puhumattakaan organisaatioiden muutoksesta.

Tekoäly apuun. Syöte ”Mitkä ovat tulevaisuuden trendit”. GPT-3 vastaa: ”Olen pahoillani, mutta en voi selata Internetiä, enkä tiedä tulevaisuuden trendeistä mitään. Olen OpenAI:n kouluttama suuri kielimalli, ja tietämykseni rajoittuu siihen tekstiin, johon sain koulutuksen. Tietorajani on vuonna 2021, joten minulla ei ole tietoa ajankohtaisista tapahtumista tai trendeistä.”

Ehkä meillä on toivoa vielä.

Yksi on mikä pysyy: jatkuva muutos. Utelias mieli auttaa. Itse olen pyrkinyt ja ajautunut tekemään asioita, joista ei ole ollut mitään hajua, mutta tekemällä oppii. Tee sinäkin.

Kirjoittaja on boomeri, joka ei ole vielä nähnyt kaikkea.

  • Haluatko lukea muita näkemyksiä? Lisää TEK-lehden kolumneja löydät täältä.

 

Avainsanat: