Kohti kevyttä ja kohtuullista

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Millaisia ovat tekniikan akateemisten seuraavat 125 vuotta? Jos edellistä periodia kuvaavat sanat kehitys, tehokkuus, talouskasvu ja innovaatiot, voisiko seuraavasta pätkästä tulla kestävyyden, inhimillisyyden ja kohtuuden aikakausi?

Kuunteluapua. Kyllä, tiedän toistavani itseäni. Viime TEK-lehden kolumnini alkoi otsikolla ”pelastetaan nuoret” ja nyt jatkan samasta teemasta. Mielestäni tässä korona-ajassa ei ole tärkeämpää aihetta kuin nuoret. He ovat joutuneet maksamaan kovan hinnan tilanteessa, jossa yhteiskunta on seisautettu puoleksitoista vuodeksi. Jo vuoden 2019 opiskelijatutkimuksessamme yli 40 prosenttia tekniikan alan opiskelijoista oli huolissaan jaksamisestaan. Nyt kampuksilla on alkamassa toinen poikkeussyksy, ja se näkyy. Moni tarvitsee apua. Nyyti ry tarjoaa tänä syksynä TEKin avustamana tekniikan alan korkeakouluopiskelijoille matalan kynnyksen keskusteluapua chatin muodossa. Chat on osa mielenTEKoja-hanketta, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa mielenterveydestä ja helpottaa siitä puhumista. Tekniikan alalla kuormitusta opiskelijoille aiheuttavat paitsi akuutti korona, myös skeneen kuuluva tehokkuuden ja huippusuoritusten ihannointi.

Armoa. TEK täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Juhlavuodet eivät sinänsä ole kiinnostavia, mutta niitä kannattaa hyödyntää etappeina, jolloin tarkastelee omaa toimintaansa. Millaisia ovat tekniikan akateemisten seuraavat 125 vuotta? Jos edellistä periodia kuvaavat sanat kehitys, tehokkuus, talouskasvu ja innovaatiot, voisiko seuraavasta pätkästä tulla kestävyyden, inhimillisyyden ja kohtuuden aikakausi? Voisiko meno myös tekniikan alalla muuttua hiukan armollisemmaksi, itseä ja muita kohtaan? Tehokkuuden ja huippusuoritusten ihannointi on leimannut meidän viisikymppisten työuria, mutta nuorille se aiheuttaa massiivista ahdistusta. En usko, että vika on nuorissa. Vika ei ole meissä vanhemmissakaan: olemme aikamme lapsia. Vika on vanhentuneessa ajattelutavassa. Pelkällä tehokkuudella ja huippusuorituksilla ei pötkitä pitkälle, ei millään elämänalueella. Kehityksen kaverina tarvitaan aina kohtuutta.

Puhetta ja tekoja. Vietämme TEKissä kestävyyden teemavuotta, mikä on tarkoittanut puhetta maapallon, talouden ja ihmisen kestävyydestä. Olemme myös uudistaneet brändimme eli freesanneet sitä, mitä olemme, miltä kuulostamme ja miltä näytämme. Brändityössä avainsana oli evoluutio, ei revoluutio. Emme räjäyttäneet kaikkea vanhaa vaan toimme itsemme tälle vuosituhannelle. Tulos näkyy syksyllä kaikissa kanavissamme. Vanhaa logoa modernisoitiin. Värimaailmaa muutettiin lämpimämmäksi. Valokuvissa näytte yhä useammin te, rakkaat jäsenemme. Pyrimme näyttämään siltä mitä käytännössä toivoaksemme myös olemme: tuki ja tsemppari työelämän erilaisissa tilanteissa.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin TEK-lehdessä 4/2021.

Avainsanat: