Ensin selvitetään faktat

|
Uutinen
Kuuntele

Ruotsalaisprofessori Hans Roslingin kirja selittää, miksi simpanssitkin vastaavat paremmin maailman tilaa luotaaviin kysymyksiin kuin opettajat, toimittajat tai investointipankkiirit.

– Kun meillä on faktoihin perustuva maailmankuva, huomaamme ettei maailma ole niin paha kuin miltä se näyttää – ja huomaamme mitä meidän on tehtävä, jotta se tulisi paremmaksi, lopettaa edesmennyt Hans Rosling kirjansa Faktojen maailma. 

Vuonna 2017 haimasyöpään menehtynyt kansanterveyden professori ehti levittää faktoihin perustuvaa maailmankuvaa ja taistella tietämättömyyttä vastaan koko 2000-luvun. 

Roslingin kuuluja TED-luentoja on katsottu yli 35 miljoonaa kertaa, ja hänen perustamansa Gapminder-säätiön verkkosivuilla voi käydä tarkistamassa, miten maailma tilastojen valossa oikeasti makaa. 

Ympäri maailmaa luennoinut Rosling testasi yleisöään esimerkiksi kysymyksellä, rokotetaanko maailman yksivuotiaista 20, 50 vai 80 prosenttia? Entä onko äärimmäisessä köyhyydessä elävän väestön osuus kaksinkertaistunut, pysynyt ennallaan vai puolittunut?

Maailman tila on lähes kaikilla tilastomittareilla mennyt parempaan suuntaan, mutta siitä huolimatta vastaajat valitsivat yleensä vaihtoehdoista kaikkein pessimistisimmän. Vaikka tilastot todistavat, että köyhyys on todellakin puolittunut, ja valtaosa maailman lapsista on nykyisin perusterveydenhuollon piirissä, vain alle 10 prosenttia ihmisistä osaa valita oikean vastauksen.

– Simpanssit pärjäisivät satunnaisilla valinnoillaan johdonmukaisesti paremmin kuin testeihini osallistuvat hyvin koulutetut, mutta harhaiset ihmiset, Rosling hämmästelee. 

Samoin useimmat arvioivat rikollisuuden lisääntyneen, vaikka tilastot kertovat päinvastaista. Roslingin selityksenä yltiödramaattiselle maailmankuvallemme ovat ihmisen draamanhimoiset aivot, jotka rakastavat tarinoita – ja sivuuttavat mielellään faktat. Tämä näkyy esimerkiksi tiedonvälityksessä: hidas positiivinen kehitys ei ole uutinen, luonnonmullistus tai joukkosurma sen sijaan on. Tätä maailmankuvaa vinouttavaa ajattelutapaa Rosling kutsuu kielteisyysvaistoksi.

Kirjassa kumotaan kymmenen virheellistä vaistoa, jotka ajavat meidät hakoteille maailman ymmärtämisessä. Esimerkiksi viivasuoruusvaisto saa ihmiset kuvittelemaan, että maapallon väestönkasvu jatkuu 45 asteen kulmassa tästä ikuisuuteen. Tosiasiassa globaali väestönkasvu on hidastumassa, sillä nuorimpien ikäluokkien koko ei enää juuri kasva. 

Mitä uutta Roslingin viihdyttävä ja helppolukuinen tietoteos tarjoaa maailmankuvansa faktoihin perustavalle insinöörille? Ainakin se antaa erinomaisen selityksen sille, miksi faktatieto sivuutetaan, vaikka sitä on tarjolla helpommin kuin koskaan aikaisemmin. Kirjaa lukiessa huomaa myös, että insinööri vajoaa helposti samoihin ajattelun sudenkuoppiin kuin muutkin. Metsästäjä-keräilijän aivomme eivät parissa sukupolvessa ole vielä ehtineet sopeutua valtavaan datatulvan prosessointiin.

Faktojen maailma. Asiat ovat paremmin kuin luulet. Hans Rosling, Ola Rosling ja Anna Rosling Rönnlund, Otava 2018. 348 sivua.
Avainsanat: