Eläkevuodet kutsuvat, oletko valmis?

|
Blogimerkintä

Eläkkeelle siirtyminen on yksi elämän suurista muutoksista. Tarjoamme keväällä 2021 TEKin jäsenille verkkovalmennusta, jonka avulla voi valmistautua omiin eläkevuosiin.

Eläkeikä. Eläkeläisyys. Eläkevuodet. Nuo ovat keskustelua herättäviä sanoja. Yhteistä meille on se, että tulee päivä, jolloin jäämme eläkkeelle. Erottava tekijä on, millaisia tunteita eläköityminen nostaa meissä pintaan: yhdelle kyseessä on hartaasti odotettu hetki ja toiselle epämiellyttävä välttämättömyys. Näiden ääripäiden väliin mahtuu tunneskaalalla lukuisia välimuotoja. Riippumatta siitä kuohuuko vai kupliiko oma mieli eläkeläisyyden kynnyksellä, on hyvä idea valmistautua noihin vuosiin etukäteen. 

Eläkkeelle siirtyminen on yksi elämän suurista muutoksista, joka heijastuu arkirutiineihin, ajankäyttöön, ihmissuhteisiin ja omaan talouteen. Korkeakoulutetulla oma ammatillinen identiteetti on usein merkittävä tapa määritellä sitä kuka hän on. Mitä olen jatkossa ilman tehtävänimikettäni tai edustamaani työnantajaa? Millaiseksi sosiaalinen verkostoni muodostuu kun en enää ole samalla tavalla mukana professioni ammattitapahtumissa? Mitä minusta jää jäljelle kun työminä, työvuodet ja työpaikan suhdeverkosto kuoritaan pois? Jos työuran loppuvaiheessa on työttömyysjakso, tätä on käytännössä jo päätynyt pohtimaan. 

Eläköitymisen mukanaan tuoma vapaa-ajan lisäys saattaa tuntua pelkältä siunaukselta. Kun omaa aikaa onkin käsissä ruhtinaallisesti, on päivän rytmin luominen ja ylläpitäminen vahvasti omissa käsissä. Työtovereiden ja yhteistyökumppaneiden sijaan eläkeläinen neuvottelee ajankäytöstä läheistensä ja ystäviensä kanssa. 

Oletko pohtinut millaisen jäljen haluat jättää tähän maailmaan? Ammatillisia ja sosiaalisia aikaansaannoksia sinulla saattaa olla jo olemassa. Onko vielä jotain mitä haluat tehdä tai asioita joihin haluat vaikuttaa? Ovatko ne ammattiisi liittyviä vai kenties jotain aivan muuta? Mikä on sinulle henkilökohtaisesti arvokasta ja tärkeää? Näitäkin asioita on hyödyllistä pohtia hieman etukäteen.

Koska eläköityminen on ainutkertainen ja moniulotteinen tilanne, tarjoamme TEKin jäsenille verkkovalmennusta, jonka avulla voi valmistautua omiin eläkevuosiin.

Nextmile-verkkovalmennuksesta toteutettiin pieni pilotti syksyllä 2020. Sen palautteesta rohkaistuneena jatkamme suuremmilla pilottiryhmillä yhteistyötä valmennusta tuottavan Milestone Coaching & Consulting Oy:n kanssa. Valmennus on kehittynyt matkan varrella ja palvelee uusia pilottiryhmiä vielä aiempaa paremmin. Valmennus on laaja kokonaisuus, joka on rakennettu sujuvakäyttöiselle oppimisalustalle. Materiaalia voi käydä läpi omassa tahdissa ja halutessaan osallistua anonyymisti keskusteluihin muiden osallistujien kanssa. Muut eläköityvät tekkiläiset ovat tärkeä referenssiryhmä.

Lue lisää kevätkauden 2021 Nextmile-valmennusryhmistä ja ilmoittaudu mukaan

Avainsanat: