Diplomatian taitava luottamusmies

|
Uutinen
Kuuntele

Viilipytty. Tällä sanalla kuvaa itseään taitavana neuvottelijana ja sovitte
lijana tunnettu F-Securen pääluottamusmies DI Kim Englund.

"Olen ollut 3,5 vuotta F-Securen pääluottamusmies ja Helsingin pääkonttorimme luottamusmies. Tätä ennen toimin pitkään työsuojeluvaltuutettuna ja YTN tietoalan varaluottamusmiehenä 

Tulin F-Securelle töihin 22 vuotta sitten. Taloon haettiin sanomalehti-ilmoituksella teknistä tukihenkilöä. Olen toiminut täällä mitä moninaisimmissa tehtävissä, nyt nimike on Training Manager. 

Kiinnostukseni tekniikkaan periytyy isoisältäni, joka myös oli diplomi-insinööri. Pikkupoikana ajattelin, että rupean rakentamaan laivoja. Valmistuinkin Teknillisestä korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) diplomi-insinööriksi koneosastolta, laivanrakennustekniikan opintosuunnalta. Opiskeluaikanani annoin kuitenkin jo pikkusormeni tietotekniikalle, kun tein opiskelun ohessa mikrotukihenkilön töitä TKK:n Laivalaboratoriolle. 

Halu ratkoa epäkohtia ja auttaa muita – se on minussa luontaisesti. Luottamusmiestehtävät vievät työajastani noin neljänneksen, mutta työmäärä vaihtelee suuresti tilanteiden mukaan. Onneksi yt-neuvottelut ovat olleet meillä harvinaisia.

Tietoalalle hakeutuvien nuorten osaajien on vaikea sisäistää järjestäytymisen merkitystä. Ajatellaan, että neuvottelen itse omat asiani. Jos työsuhteessa on ongelmia, moni ratkaisee tilanteen vaihtamalla firmaa. Sitten kun ikää on 45 plus, tilanne muuttuu, koska työpaikan vaihtaminen on jo vaikeampaa.

Sanon mielelläni, että jäsenyys on kuin työsuhdevakuutus. Liitto tarjoaa turvaa.

Sanon mielelläni, että jäsenyys on kuin työsuhdevakuutus, liitto tarjoaa turvaa. Se on helppo ymmärtää. Erityisesti kansainväliset työntekijämme ymmärtävät jäsenyyden arvon tätä kautta. 

Luottamusmiehenä autan kaikkia työntekijöitämme. Jos tarvitaan enemmän neuvoja ja apua, liittojen jäsenet voivat kääntyä liittojen asiamiesten ja työsuhdejuristien puoleen, muut joutuvat valitettavasti hoitamaan asiansa omin neuvoin. 

Lähtökohtani luottamusmiehenä on, että autan myös firmaa, kun hoidan luottamustehtäväni hyvin. Olenkin neuvotteluissa usein todennut, että haluamme työnantajan kanssa samaa, mutta tiemme sinne menevät eri kautta.

Työnantajan ja luottamusmiehen välisissä neuvotteluissa vaaditaan diplomatiaa ja luottamusta. Sovitusta on pidettävä kiinni. Ja aina on muistettava, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Jokaista pitää kunnioittaa.

Tärkeintä luottamustehtävässäni on kuuntelu ja tulkkaaminen. Kun minua pyydetään apuun, kyseessä on yleensä jo jonkinlainen konflikti. Kuuntelu on silloin kaiken a ja o. Tulkkaamisella varmistan, että osapuolet ymmärtävät toistensa sanomiset. Yleensä asiat selviävät. Mutta joskus kukaan ei anna tuumaakaan periksi, silloin minä nostan käteni pystyyn. 

Muun muassa globalisaatio on muuttanut työntekoa ja -tapoja rajusti. Murros näkyy ay-toiminnassa muutoksen tarpeena. Liittojen pitäisikin löytää uuteen tilanteeseen soveltuvia toimintatapoja. Uskon, että niitä löytyy."

Kuka? Kim Englund

  • Syntynyt: 1967
  • Ammatti: Training Manager
  • Työpaikka: F-Secure Oyj
  • Koulutus: DI, konetekniikka, TKK

Miksi kiinnostuit tekniikan alasta?
Olen ihan pikkupojasta asti ollut kiinnostunut tekniikasta.

Saavutus, josta olet ylpeä?
Diplomityöni keksintö on tullut käyttöön.

Minkä ongelman haluat ratkaista?
Luottamuksen rakentamisen työnantajien ja työntekijöiden välille.

Motto?
Isoäidiltä oppimani: "Bäst som sker."

Avainsanat: