Valtavasti ihmisiä kokoontuneena Mantan lakitusta seuraamaan vappuna.
Havis Amanda -patsaan eli Mantan lakitus Helsingissä vappuaattona 2018.

Blogi: Wappu Retuperällä

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Wappu on Retuperän WBK:n, kuten muidenkin teekkareiden, kulta-aikaa. Wapun ja vapaapalokuntakulttuurin yhteiset perinteet yltävät kauas vuosisatojen taakse.

Vapaapalokunta-aatteen alkuaikoina Wapun juhliminen oli palomiesten pääasiallinen toimintamuoto, kun vasta tulen keksimisen jälkeen palomiehet saivat ammatin. Seuraavan Wapun kannalta merkittävän ajanjakson voidaan katsoa alkaneen 700-luvulla, kun suuri uudemman ranskalaisen torwimusiikin ystävä sekä katolinen pyhimys Valburg “Walburga” syntyi, eli ja kuoli. Viime vuosisadan suurimpana merkkihetkenä voidaan pitää vuotta 1973, kun Retuperän WBK aloitti joka tois-vuotisen Wapun ajan perinteen, eli Finlandia-talon suurkonserttien järjestämisen maalis-huhtikuun vaihteessa. Wapun voidaan laskea alkavan aina parittomina vuosina tästä tapahtumasta. Ensi vuonna 2025 Wappu alkaakin jo 21.3. tuoreeltaan remontoidulla Finlandia-talolla konsertin merkeissä.

Otaniemessä Wapun ensimmäinen merkki on Retuperän WBK:n Paloauton saapuminen. Huhtikuussa myös Wappulehdet puhkeavat silmuihinsa ja niitä voi nähdä Otaniemessä Äpyn ja Julkun vuosittain vaihtuvissa väreissä. 70-luvulla saattoi nähdä parillisina vuosina myös Palotorvi-nimeä kantavaa Wappulehteä. Vaikka lehti oli menestys, päätettiin kolmannen lehden jälkeen jättää lehtien tuottaminen muiden tahojen vastuulle. Retuperän WBK päätti keskittyä musiikilliseen osaamiseensa.

Retuperällä wappuaatto alkaa aina klo 6.00 Letkumestarin puhelin- tahi suun soitolla.

Huhtikuussa Wapun merkkien exponentiaalisen kasvun seurauksesta Wapun viralliset juhlapyhät vihdoin koittavat. Jo vuosikymmenien ajan Retuperän WBK:n viralliset juhlallisuudet ovat alkaneet Wapun aatonaattona. Tällöin palomiehet saapuvat valppain mielin Palohuoneelle ja seuraavan kerran poistuvat siviileissä vasta vappupäivänä tai sitä seuraavana päivänä.

Retuperällä wappuaatto alkaa aina klo 6.00 Letkumestarin puhelin- tahi suun soitolla, josta palokunta pakkautuu paloauton kyytiin ja suuntaa herättämään vuorostaan Aalto-yliopiston rehtorin uudemmalla ranskalaisella torvimusiikilla. Herätyksen jälkeen käydään avustamassa lakkien jakoa fukseille sekä täytetään paloauton vesitankki vedellä ja varastot kuohuvalla. Yhden maissa koko palokunnan voimin suunnataan Servin mökin katolle Wappuriehan julistukseen, jossa uudempi ranskalainen torvimusiikki raikaa koko Otaniemeen. Viimeisinä vuosina Espoon humanistit ja myös muut Otaniemestä kaukana pysyneet henkilöt ovat järjestäneet Tapiolassa oman Vappu-spektaakkelinsa, johon Retuperän WBK on tilattu yleisöä viihdyttämään. Kellon lähestyessä kuutta Retuperän WBK suuntaa poliisisaattueessa itäisen satamakaupungin ylioppilaiden tärkeimpään tapahtumaan, Havis Amandan lakitukseen, esiintymään ja puhdistamaan patsaan ja muut likaiset opiskelijat lakitusta varten. Wappu-aaton Retuperän WBK päättää Dipolissa teekkarihymniin ja vaihtaa itsekin palokypäränsä Wapun kunniaksi teekkarilakkiin.

Retuperän WBK soittaa paloautonsa katolla.
Retuperän WBK Wappuna 2005. Kuva: Jouni Hartikainen

Wappupäivä kuluu Ullanlinnanmäellä Retuperän WBK:n järjestämässä ulkoilmakonsertissa. Perinteitä Ullanlinnanmäellä ovat mm. soittamisen välttäminen YL:n radioon lähetettävän laulun päälle sekä levymyynti. Aikaisemmilla vuosikymmenillä, kun Dipolissa järjestettiin vielä vappulounaita, kävi Retuperän WBK myös siellä viihdyttämässä viattomia ja viallisia vapun viettäjiä. Vapun soitto-ohjelman päättää aina Polyteknikkojen Orkesterin perinteisesti Vanhalla Polilla järjestämä Waputin-tapahtuma, jossa Retuperän WBK esiintyy pääesiintyjän roolissa.

 

Tekstin on kirjoittanut Retuperän WBK. Lisätietoa Retuperän WBK:sta löytyy orkesterin Instagram-sivulta ja verkkosivuilta.

Lue myös: Teekkarikulttuurin nuotinsaattaja