Teemu Hankamäki katsoo sivulle.

Blogi: Onko työmarkkinoiden nokkakolari vielä vältettävissä?

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Maan hallitus edistää järkähtämättä hallitusohjelmaan kirjattuja työmarkkinoihin liittyviä lakimuutoksia, palkansaajaliittojen esityksistä ja vastustuksesta huolimatta.

Konstit on monet, sanoi isäntä kun traktorilla navetan seinän läpi ajoi. Samankaltaisella isännän otteella maan hallitus edistää järkähtämättä hallitusohjelmaan kirjattuja työmarkkinoihin liittyviä lakimuutoksia, palkansaajaliittojen esityksistä ja vastustuksesta huolimatta.

Työmarkkinoilla on kriisiytyvä pattitilanne edessä. Toisaalla hallitus jatkaa lakimuutosten valmistelua ja toisaalla ammattiliitot ilmoittavat yhä laajentuvista poliittisista mielenilmaisuista. SAK:n ja STTK:n liittoja lakkoilee helmikuun alkupäivinä. Akava on osaltaan ilmoittanut 6.2. iltapäivällä järjestettävästä ulosmarssista, johon osallistuu osa Akavan jäsenliitoista.

Työnantajienkin kannattaisi olla huolissaan.

Mustavalkoisen tilanteen ratkaisemiseen tarvittavia harmaan sävyjä ei tällä hetkellä ole näkyvissä. Akava ja sen jäsenliitot ovat toimineet sikäli johdonmukaisesti, että olemme tarjonneet hallitukselle useita vaihtoehtoja ja esityksiä työelämäkysymysten ratkaisuun. Niitä hallitus on kuullut, mutta ei kylläkään kuunnellut. Suurin ongelma on, että lakimuutoksia valmistellaan kolmikantaryhmissä yksi kerrallaan ja toisistaan riippumatta. Vähääkään työmarkkinoiden toimintaa ja työlainsäädäntöä tunteva ymmärtää, että kyse on viime kädessä kokonaisuudesta ja sellaisena asioista myös pitäisi neuvotella.

Jotta leimallisesti hallituksen ja ay-liikkeen väliseksi äitynyt ottelu voisi ratketa jollain järkevällä tavalla, pitäisi myös työnantajaliittojen tulla katsomosta kentälle pohtimaan tilanteeseen ratkaisua. Työnantajienkin kannattaisi olla huolissaan. Niin paljon kuin puhutaankin vaikkapa paikallisen sopimisen merkityksestä, nykykehitys ei tule millään tavalla edistämään sitä mikä on paikallisen sopimisen perusta, eli osapuolien välistä luottamusta.

Jo nyt voi ennustaa, että työmarkkinatilanne ja lakimuutokset vaikuttavat myös syksyllä alkaviin työehtosopimusneuvotteluihin tavalla tai toisella. Ensimmäisenä päättyvät teknologiateollisuuden sopimukset marraskuun loppuun, joten neuvottelupöytiin istutaan todenteolla syys-lokakuussa. Ilmapiiri voi olla kireä ja se minkä hallitus on lainsäädäntökynällä palkansaajien asemaa heikentänyt, löytynee todennäköisesti tavoitteenamme työehtosopimuspöydissä.