Pirkko Petrovic seisoo ulkona, takanaan aurinkoinen Berliinin kaupunkimaisema.

Avaimet käteen Berliinissä

|
Uutinen
Kuuntele

DI, arkkitehti Pirkko Petrovic johtaa menestyvää arkkitehtitoimistoaan Berliinissä. Saksassa arkkitehdin toimenkuva poikkeaa Suomessa totutusta.

Pirkko Petrovic ihastui Berliiniin ollessaan au pairina saksalaisessa arkkitehtiperheessä. Hän haki Technische Universität Berliniin ja teki jo teekkarivuosina töitä suunnittelijana.

Opiskeluaikana tutuksi tulleet arkkitehdit auttoivat työpaikan saamisessa, kun hän valmistui diplomi-insinööriksi arkkitehtilinjalta vuonna 1992.

Aluksi hän toimi isoissa arkkitehtitoimistoissa.

– Kohokohta oli Meksikon Berliinin-suurlähetystön suunnittelu: pääsin tekemään yhteistyötä kuuluisien arkkitehtien kanssa ja sain kansainvälisiä kontakteja.

Nyt Petrovic nauttii arkkitehdin saksalaisesta, laajemmasta vastuusta.

– Me emme ole pelkkiä taiteilijoita, vaan myös insinöörejä. Saksassa luova suunnittelu on vain pieni osa arkkitehdin työtä. Lisäksi kilpailutamme rakennuspalvelut, teemme rakentamissopimukset firmojen kanssa ja valvomme työmaalla rakennuksen valmistumiseen asti. Johdamme kaikki vaiheet ensimmäisestä lyijykynäviivasta siihen asti, että asiakas saa avaimet käteen.

Meillä arkkitehdin työtä ei ole vain design, vaan myös kilpailutus ja valvonta.
- Pirkko Petrovic

Opintojen jälkeen pitää työskennellä vähintään kaksi vuotta toimistossa ja hankkia kokemusta näistä vaiheista. Sen jälkeen voi rekisteröityä oman osavaltionsa lakisääteiseen arkkitehtikamariin.

– Arkkitehti on lailla suojattu ammattinimike. Vasta arkkitehtikamarin jäsenenä saa kirjoittaa nimen alle ”arkkitehti” ja tehdä itsenäisesti töitä: perustaa toimiston, osallistua kilpailuihin omalla nimellä ja hakea rakennuslupaa.

Varmaa leipää ja rusinoita pullassa

Vuonna 1999 rakennusalalla alkoi laskusuhdanne, ja kiinnostavat työmahdollisuudet vähenivät.

– Ajattelin, että jos aion perustaa oman toimiston, nyt on aika tehdä se. Eräs ystävä tarjosi ensiprojektin mahdollisuutta.

Pirkko Petrovic perusti oman toimiston kollegansa kanssa, ja Plandesign Architekten saneerasi vanhan kasarmin muotisuunnittelijan toimipaikaksi.

Toiminta laajeni, kun julkisrakennusten kiinteistönhoito ulkoistettiin yksityisille yrityksille.

– Meksikon suurlähetystö kysyi, voisimmeko hoitaa kilpailutuksen heille. Sitten teimme saman Pohjoismaiden suurlähetystöille ja sen jälkeen kilpailutuksia Berliinin osavaltiolle. Seuraavaksi saimme osavaltiolta suunnittelutehtäviäkin.

Nyt Berliinin osavaltio on pääasiakas. Sen suojelluissa arvorakennuksissa riittää saneerattavaa.

– Meillä on osavaltion kanssa raamisopimus, jonka kautta saamme paljon urakoita.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

image with text

Oloista. Arkkitehtien mediaanipalkka vuonna 2021 oli liittovaltion arkkitehtikamarin (bak.de) tutkimuksen mukaan 62 667 euroa. Palkkavero Saksassa vaihtelee 30–43 prosentin välillä. Vuosiloma on minimi neljä viikkoa ja normaalisti kuusi viikkoa. Terveysvakuutus on kaikille pakollinen. Kuva: Getty Images

Suositukset tuovat töitä yksityisasiakkailta: uudisasuinrakennuksia ja huoneistosaneerauksia.

– Suomessa asunnonostaja vain alkaa remontoida. Saksassa pienempiinkin projekteihin palkataan arkkitehti, koska meillä arkkitehdin työtä ei ole vain design, vaan myös kilpailutus ja valvonta.

Näin saneeraus on turvallisempaa.

– Arkkitehdille voi kertoa, mitä haluaa, ja arkkitehti voi kertoa, voidaanko se toteuttaa. Huolehdimme siitä, että projekti toteutetaan ammattitaitoisesti. Laskemme asiakkaalle etukäteen, mitä se suunnilleen maksaa, ja mietimme rahoituksen. Yksityiset projektit ovat rusinoita pullassa, saa olla luova. Niissä ei tienaa paljoa, mutta niitä on kiva tehdä ja niitä kelpaa laittaa nettisivuille.

Kansainvälinen tiimi

Vakituisia Plandesignissa on kymmenkunta: suomalaisen vetäjän lisäksi arkkitehtejä ja insinöörejä Italiasta, Argentiinasta ja Saksasta.

– Viime vuosina uudet työntekijät ovat kävelleet sisään kertoen, että haluaisivat tehdä meille töitä. Nyt ensi kertaa vuosiin alan etsiä työntekijöitä, koska kolme kokenutta on tänä vuonna lähdössä eläkkeelle.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

image with text

Aurinkoenergia pinnalla. – Talot pyritään tekemään niin energiaa säästäviksi kuin mahdollista, ja yritetään siirtyä uusiutuviin energialähteisiin. Tosin Berliinissä on paljon niin vanhaa rakennuskantaa, että kaasulämmityksestä on vaikea päästä eroon, eivätkä lämpöpumput toimi vanhoissa taloissa. Tässä olisi insinööreillä ajateltavaa, Pirkko Petrovic sanoo.

Rekrytoidessaan Petrovic katsoo projekteissa tarvittavaa osaamista sekä hakijan motivaatiota, joustavuutta ja sopivuutta tiimiin. Vaikka freelance- ja projektityö ovat alalla yleisiä, hän tarjoaa mieluummin vakituisen paikan kuuden kuukauden koeajalla.

– Koulutamme työntekijää, ja jos työtehtävä on työntekijälle sopiva, haluan pitää hänet ja toivon, että hänkin on tyytyväinen.

Uudenvuodenvastaanotolle kutsutaan kaikki asiakkaat ja työntekijät, entiset ja nykyiset.

Asiakashankinta on Pirkko Petrovicin päätyö. Lisäksi hän vastaa tarjouksista ja laskutuksesta, tekee omiakin projekteja ja rakennusvalvontaa, keskustelee kaikki suunnitelmat työntekijöiden kanssa ja tuuraa, jos joku on poissa.

– Parasta ovat monipuolisuus ja ihmissuhteet. Aamulla on ehkä palaveri suurlähettilään kanssa, tunnin päästä kerron rakennuksella apupojalle, mitä hänen täytyy tehdä. Parin tunnin päästä olen vankilassa, poliisilla, hotellissa tai yksityisasunnossa. Opin, miten erilaiset rakennukset toimivat. Käyn joka päivä monissa rakennuksissa, ja kaikissa niissä syntyy ihmissuhteita.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

image with text

Kulttuurin mekka. – Berliini on kiinnostava kulttuurikaupunki, käyn paljon teatterissa ja elokuvissa. Eläminen täällä on vielä aika edullista Frankfurtiin, Müncheniin ja Hampuriin verrattuna. Berliinissä on kuitenkin kova asuntopula ja asuminen kallistuu koko ajan, Pirkko Petrovic kertoo.

Tekkiläiset osaajat haluttuja Saksassa

Saksa haluaa kansainvälisiä osaajia, ja insinöörit ovat kysytyimpien listalla. Etenkin tutkimuksessa ja tuotekehityksessä on paljon avoimia paikkoja, samoin kuin automaatiotekniikan, rakennussuunnittelun ja arkkitehtuurin valvonnan, autoteollisuuden, uusiutuvien energialähteiden, ympäristönsuojelun sekä tekoälyn parissa.

Sivusto www.make-it-in-germany.com neuvoo työnhakuun, tutkintojen tunnustamiseen, oleskelulupiin ja asumiseen liittyvissä kysymyksissä. Työpaikkalistalta voi tehdä ala- ja aluekohtaisia hakuja.

– Jos haluaa tiettyyn kaupunkiin, etsisin työpaikkoja sen osavaltion arkkitehtikamarin sivuilta bak.de/kammer-und-beruf/mitglieder. Designosaavien suomalaisarkkitehtien kannattaa ehkä tähdätä sisustussuunnitteluun, koska työtiloja uudelleenorganisoidaan etätöiden ja kustannussäästöjen vuoksi. Rakennusalalla ja julkishallinnon asiakkaissa naiset ovat usein korkeimmissa asemissa, Pirkko Petrovic vinkkaa.

Kaikissa 16 osavaltiossa on myös lakisääteiset insinöörikamarit bingk.de/ueber-uns/mitglieder/. Rekisteröityminen niihin on pakollista konsultoiville insinööreille, muille vapaaehtoista. Ammattitaidon lisäksi Saksassa vaalitaan käytöstapoja.

– Aika hyvin pääsee eteenpäin, jos on avulias ja avoin luonne – saksalaiset pitävät avuliaisuudesta. Joustavuus, kohteliaisuus, kärsivällisyys ja rehellisyys ovat erittäin tärkeitä. Ja vaikka Berliini on värikäs kaupunki, korrekteissa vaatteissa ja kunnollisen näköisenä pääsee helpommalla, kuin jos on tatuointeja ja kauheasti metallia naamassa.

Harkitsetko ulko­maille töihin lähtöä?

Olemme tukenasi työurasi kansain­välistymisessä. Tutustu esimerkiksi Mielitkö maailmalle? -verkko-­oppaaseen, josta saat vinkkejä, mistä löydät parhaiten tietoa niin ulkomailla työskentelyyn kuin työnhakuun liittyen. Oppaasta on hyötyä myös ulkomaille lähetetyille työntekijöille.

Tutustu palveluihin: www.tek.fi/mielitko-­maailmalle