Sture Fjäder portaikossa

Akavan Fjäder TEKin valtuustossa: Palkkaeroja on kasvatettava ja diplomi-insinööreille pitää maksaa enemmän

|
Uutinen

 – Joka kerta kun sanon tämän, niin saan kuulla, että hyi hyi, akavalaiset ovat itsekkäitä. Haluan viestittää, että jos haluamme hoitaa asiat akavalaisten kohdalta kuntoon, meidän on tehtävä se itse, koska kukaan muu ei sitä tee, Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin muistutti Tekniikan akateemiset TEKin valtuustolle.

Korkeakoulutettujen keskusjärjestön Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on syvästi huolissaan Suomen julkisen talouden alijäämästä, Suomen alhaisesta työllisyysasteesta ja akavalaisten nykyasemasta hyvinvointiyhteiskunnassa.

Fjäderin mukaan valtion talouden pitäisi olla tasapainossa, työllisyysasteen 80 prosenttia ja akavalaisille pitäisi maksaa enemmän palkkaa.

Nyt valtio ottaa vuosittain miljardeittain lisää lainaa ja työllisyysaste on lähempänä 70:tä prosenttia kuin 80:tä prosenttia.

Fjäderin näkemyksen mukaan Suomessa yksilön oikeudet ja velvollisuudet eivät ole tasapainossa ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusvastuu jakautuu nyt epätasaisesti.

– Jos 30 prosenttia heistä, jotka maksavat kunta- ja valtionveroja, huolehtii 75–80 prosentista koko kakusta, niin onko se toimiva yhteiskunta? Akavalaiset rahoittavat hyvinvointiyhteiskunnan, toki onhan siellä jokunen muukin mukana, mutta mehän se hoidetaan, Sture Fjäder sanoi puhuessaan Tekniikan akateemiset TEKin valtuustolle Helsingissä perjantaina.

– Sen vuoksi meillä on oikeus puhua, minkälainen sen hyvinvointiyhteiskunnan pitäisi olla.

"Palkkaerojen pitäisi olla suuremmat"

Fjäderin mielestä akavalaisille esimerkiksi maksetaan liian vähän verrattuna muihin.

– Eihän meillä ole mitään palkkaeroja Suomessa. Palkkaerojen pitäisi olla suuremmat, osaamisesta pitäisi maksaa paremmin ja diplomi-insinööreille ja kaikille muille akavalaisille pitäisi maksaa enemmän, Fjäder linjasi.

– Silloin saamme yhteiskunnan, joka toimii. Se yhteiskunta on dynaamisempi, sillä on todennäköisesti korkeampi työllisyysaste ja me ollaan aito Pohjoismaa eikä sellainen wannabe-Pohjoismaa, kun katsoo työllisyysastetta ja valtiontaloutta.

Fjäderin mukaan hänen ääneen lausumiaan tavoitteita ei pidä hävetä vaan niitä pitää puolustaa.

– Joka kerta kun sanon tämän, niin saan kuulla, että hyi hyi, akavalaiset ovat itsekkäitä. Haluan viestittää, että jos haluamme hoitaa asiat akavalaisten kohdalta kuntoon, meidän on tehtävä se itse, koska kukaan muu ei sitä tee.

"Akavalaiset ovat työttömyysturvan nettomaksajia"

Sture Fjäderin mielestä akavalaiset ovat myös työttömyysturvan suhteen nettomaksajia.

– Ja kun katsoo, kuka rahoittaa työttömyysturvaa, niin mehän olemme todellinen nettomaksaja, koska meidän työttömyysasteemme on niin alhainen. Jos sanon rumasti, niin nyt me akavalaiset rahoitamme SAK:laisten ja pelkän perusasteen varassa olevien työttömyysturvan niin kauan kuin he ovat ansiosidonnaisella ja sen jälkeen toimeentulotuen ja työmarkkinatuen.

Fjäderin mukaan tilanne huononee, jos mitään uudistuksia ei tehdä. Maksajien määrä vain pienenee tulevaisuudessa, koska ikäluokat pienenevät.

– Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa ja muuttua.