Akavaan yksi Suomen suurimmista yrittäjäjärjestöistä

|
Uutinen
Kuuntele

Työelämän monimuotoistuessa Akava vahvistaa yrittäjien edunvalvontaa ja palveluja. TEK-aktiivi Mika Uusi-Pietilä valittiin järjestön varapuheenjohtajaksi.

Akavalaiset yrittäjät ovat yhdistäneet voimansa. Jatkossa akavalaiset yrittäjät tunnetaan nimellä AKY - Akavalaiset yrittäjät, joka on samalla yksi Suomen suurimmista yrittäjärjestöistä. AKYyn kuuluu yhteensä 21 järjestöä. Myös TEK on vahvasti mukana yhteistyössä, ja on näyttänyt jo pitkään esimerkkiä korkeasti koulutettujen yrittäjien edunvalvonnassa.
 
Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Timo Saranpää sekä varapuheenjohtajiksi Salla Luomanmäki ja Mika Uusi-Pietilä. Saranpää on yrittäjä ja Suomen Ekonomien puheenjohtaja ja Luomanmäki Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja. TEKin hallituksen varapuheenjohtaja Uusi-Pietilä on pitkäaikainen TEK-aktiivi sekä Suomen Yrittäjien hallituksen jäsen.
 
– Asiantuntija- ja tiimiyrittäjyys ovat selvästi nousevia trendejä työelämässä. Tällaiset yritykset odottavat erilaisia palveluita ja edunvalvonnallisia painotuksia kuin perinteiset yksinyrittäjät tai pk-yritykset. Yhdistämällä akavalaisen yrittäjäkentän voimat pystymme paremmin tarjoamaan uudenlaisia jäsenpalveluita, ennakkoluulotonta edunvalvontaa ja enemmän verkostoitumismahdollisuuksia eli kaikkea sitä, mitä jäsenet erityisesti toivovat, Saranpää toteaa.
 
– Pyrimme varmistamaan, että perinteisen akavalaisen yrittäjyyden rinnalla otetaan huomioon itsensätyöllistäjät. Kasvava sektori jatkossa on myös sote-yrittäjyys. Dialogin käyminen eri toimijoiden kanssa sekä työelämän muutoksiin reagoiminen on akavalaisille yrittäjille keskeistä, Luomanmäki kertoo.

TEK mukana uutta luomassa

TEKin jäsenistä noin kuusi prosenttia työskentelee yrittäjänä. Heistä päätoimisia yrittäjiä on noin kolmasosa. Etenkin opiskelijat ovat ilmaisseet huomattavasti aiempaa enemmän kiinnostusta yrittäjyyteen. Esimerkiksi Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulusta vuonna 2017 valmistuneista joka kymmenes oli yrittäjä.
 
– Asiantuntijayrittäjyyden yksi kulmakivi on, että tarvitaan oman osaamisen lisäksi myös muuta ja muiden osaamista. Yrittäjyyden ohella tarvitaan muitakin ja joustavia malleja osaamisen hyödyntämiseen – puolin ja toisin. Työskentelemme uusien mallien luomiseksi ja tukemiseksi, Uusi-Pietilä sanoo.

Edelläkävijä yrittäjien edunvalvonnassa

Akavan tavoitteena on työllisyyden ja työllistyvyyden lisääminen, osaamisen kehittäminen sekä toimeentulon ja turvan varmistaminen työn tekemisen muotoja katsomatta. Akava julkaisi vastikään monimuotoisen työn ohjelman.

– Yrittäjyyden ja itsensätyöllistäjien merkitys kasvaa nopeasti seuraavina vuosina. Akavan kenttä näyttää taas mallia siinä, miten se pystyy ketterästi muokkaamaan toimintatapojaan muuttuvan työelämän ja jäsenten muuttuvien tarpeiden mukana, toteaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

 

Hyödynnä TEKin yrittäjäpalveluita

  • TEKin Yrittäjäklubi - teknologiayrittäjien verkostoitumis- ja tiedonjakopaikka
  • Henkilökohtaista lakipalvelua
  • VirtuaaliLakimies-palvelussa runsaasti yrittäjän lakitietoa ja sopimuspohjia
  • Koulutuksia, tapahtumia ja webinaareja
  • Suomen Yrittäjien laaja palvelupaketti edullisesti
  • Yrittäjän palvelutarjotin
  • Runsaasti tietoa ja oppaita
  • Yksinyrittäjän vastuu- ja oikeusturvavakuutus
  • Yrittäjän työttömyysturva
  • Alennusta UKKO.fi sekä OP Kevytyrittäjä -palveluista.

Lue lisää TEKin yrittäjäpalveluista. >>