Akava: Vaalilupaukset koulutuksesta eivät saa unohtua

|
Uutinen
Kuuntele

Akava vaatii puolueita lunastamaan koulutuksesta ja tutkimuksesta antamansa lupaukset vaalien jälkeen.

– Näyttää siltä, että nykyinen hallitus pyörtää kaikki muut päätöksensä paitsi koulutusta koskevat jättileikkaukset. Onko todella niin, että koulutuksesta leikataan siksi, että seuraukset näkyvät viiveellä, kysyy puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava on huolestunut siitä, miten lukioiden ja ammatillisen koulutuksen järjestämistä ja rahoitusta koskevat lait etenevät. Lakiesitykset ovat valiokuntakäsittelyssä.

– Kenelläkään ei tunnu olevan näkemystä, mistä 260 miljoonaa euroa irrotetaan vuonna 2017. Rahoituslaki on sekava perustuslakivaliokunnankin mielestä ja sen vaikutukset ovat epäselvät, Fjäder muistuttaa.

Uuden hallituksen lunastettava lupaukset

Lukiot muodostavat korkeakoulutukselle tärkeän pohjan. Akava pelkää, että valtavat leikkaukset vievät monelta lukion liian pitkän etäisyyden päähän, vähentävät opetustarjontaa ja lähiopetusta.

– Lukiouudistus on kuihtumassa tuntijaon näpertelyyn, vaikka uudistuksen tulisi keskittyä olennaiseen. Tulevaisuuden yleissivistys on ennen kaikkea itseohjautuvuutta, kriittisen tiedon soveltamista ja yleisiä työelämävalmiuksia, sanoo asiantuntija Ida Mielityinen.

Tulevan hallituksen kaudella koulutuspolitiikan suunta on selvitettävä heti kauden alussa, kunnioitettava asiantuntijatyötä ja vahvistettava Suomen asemaa osaamiseen ja korkeaan koulutukseen perustuvana taloutena ja yhteiskuntana.

Avainsanat: