77% ex-nokialaisista on löytänyt uuden työpaikan

|
Uutinen
Kuuntele

Nokian kriisivuosina 2009-2014 yhtiön Suomen yksiköistä lähti yli 21 300 henkilöä. 77 prosenttia lähteneistä on löytänyt uuden työpaikan, kertoo Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:n tuore tutkimus.

Vajaa 10 prosenttia Nokialta kriisivuosina lähteneistä on työttömänä, 6 prosenttia jäi eläkkeelle ja 3 prosenttia siirtyi opiskelemaan. Noin 4 prosenttia on työmarkkinastatukseltaan jotain muuta. Tämä voi tarkoittaa vaikka ulkomaille lähtemistä tai sijoittajaksi ryhtymistä.

Uudelleentyöllistyneistä nokialaisista 86 prosenttia työllistyneistä on siirtynyt yrityksiin. Tämä luku pitää sisällään myös itse yrittäjiksi ryhtyneet.  

Korkeakoulutus ja ylemmän toimihenkilön asema kasvattivat todennäköisyyttä uudelleentyöllistyä Nokian jälkeen. Korkeakoulutetuista ex-nokialaisista yli 70 prosenttia löysi työpaikan vuoden kuluessa lähdöstä. Muiden osalta vastaava luku oli 57 prosenttia. 

Nokian irtisanomiset oli kova isku Suomelle

– Nokian irtisanomiset olivat harvinaisen iso isku korkeasti koulutettujen alalla. Kansallisella tasolla Nokian ongelmat tuntuivat todella pahalta. Olihan Nokia vienyt Suomen maailmankartalle ja noussut alansa ykköseksi maailmalla, kuvaa Nokian verkkopuolen luottamusmiehenä työskennellyt Tuula Aaltola

Nykyisin TEKin työehtoasiantuntijana toimiva Aaltola pitää Etlan tuoreita tietoja erittäin kiinnostavina.

– On todella hienoa, että näiden ihmisten polkua on seurattu. Yritysten tulisi ottaa uudelleentyöllistyminen ihan tosissaan ja satsata siihen niin että se olisi tuloksellista. Sen jälkeen olisi tärkeää seurata, kuinka tässä työssä on onnistuttu. 

Nokian toimia suurten irtisanomisten yhdessä Aaltola kiittelee vuolaasti. Yhtiö pyrki auttamaan irtisanottuja työntekijöitä elämässä eteenpäin.

– Yhtiön toimista näki, miten pahoillaan he olivat työntekijöiden puolesta. Työnantajalla oli paljon hyvää tahtoa. Työntekijöille hankittiin uravalmennuspalveluita, joiden myötä merkittävä osa ihmisistä löysi uusia urapolkuja, hakeutui koulutukseen tai ryhtyi yrittäjäksi. Nokialaisia haluttiin aidosti auttaa.

Paketit voivat kääntyä itseään vastaan

Irtisanomisen vaihtoehtona Nokia tarjosi työntekijöilleen niin sanottuja vapaaehtoisia tukipaketteja. Käytännössä paketti oli vaihtoehtona irtisanomiselle.

– Olen skeptinen näiden tukipakettien suhteen. Käytännössä ihminen ostetaan yrityksestä ulos. Yrityksen kannalta paketin antaminen on helppo keino, mutta voidaan kysyä, onko se työntekijän kannalta paras mahdollinen ratkaisu. 

Aaltola viittaa kohtaamaansa ilmiöön, jossa paketin turvin jäädään pitämään pidempää vapaata, millä taas on kielteisiä vaikutuksia henkilön uudelleentyöllistymiseen. 

Toisinaan paketti on houkutellut ihmisiä myös hyvin inhimillisistä syistä.

– Moni on tarttunut pakettiin, koska omat voimavarat eivät ole enää riittäneet. On tarvittu lepotaukoa niin ankarasti, että on päädytty helppoon ratkaisuun. Tämä kertoo, että työelämässä on jotain pielessä. 

Liitot ovat työntekijän puolella

YT-prosesseissa ja isoissa irtisanomistapauksissa ammattijärjestöjen rooli on olennainen. YTN-liitot eli akavalaiset neuvottelujärjestöt järjestävät jäsenille infotilaisuuksia, joissa kerrotaan ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ja liittojen tarjoamista palveluista.

Isojen irtisanomisten sattuessa taustalla tehdään alueellisten vaikuttajien kanssa kovasti työtä irtisanottujen tueksi ja työpaikkojen löytämiseksi. 

– Kaikki mahdollinen tehdään tällä puolella pöytää, tiivistää Aaltola. 
 

Avainsanat: