Henkilö katselee ikkunasta ulos puhelin kädessään.

Harjoitus: Pääse irti FOMOsta

Irti FOMOn otteesta – ymmärrä paremmin FOMOn herättämiä tunteita neljän kysymyksen avulla.

Teksti: Samuli Shintami/Heltti

Sosiaaliset suhteet ovat inhimillisten tarpeidemme ytimessä. Olemme sosiaalisia eläimiä – yksin ja ulkopuolelle jääminen ovat olleet esi-isillemme metsästäjäkeräilijäyhteisöissä elämän ja kuoleman kysymyksiä. Tämän vuoksi sosiaaliset suhteet voivat olla mittaamattoman voimavaran lisäksi myös suuri huolen ja ahdistuksen aihe. Yksi näistä ahdistuksen muodoista on FOMO eli Fear Of Missing Out. 

FOMOa tai ulkopuolelle ja paitsi jäämisen pelkoa ei voi kokonaan välttää. Kuten mainittu, meille ihmisille muut ihmiset ovat hyvin tärkeitä ja jaetut kokemukset ja tunne yhteenkuulumisesta ovat valtavan arvokkaita. 

FOMO voi kuitenkin saada meistä liian kovan otteen, jolloin emme osaakaan hyväksyä tätä epämiellyttävää tunnetta. Silloin teemme kaikkemme sen välttämiseksi ja olemme aina mukana, vaikkei edes tekisi mieli tai meno estäisi jotakin muuta meille tärkeää. 

Pohdi FOMOn herättämiä tunteita seuraavien kysymysten avulla: 

  1. Mieti ensimmäiseksi, miten FOMO sinuun vaikuttaa
    Mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä FOMOn vuoksi? Ehkä olet mennyt juhliin vaikka olit liian väsynyt, etkä pitänyt siitä tai olet vaikka jättänyt valmistautumatta tenttiin. 
    → Tarkoitus on tehdä itsellesi selväksi nykytilanteesi ja selkeyttää tarvetta muutoksen tekemiseen. 
  2. Mieti, mikä on sinulle tärkeää ja millaista arkea haluaisit?
    Minkälaisesta sosiaalisesta elämästä haluat pitää kiinni ja minkä voi jättää pois tai vähemmälle. Ehkä on jotain mitä haluat lisää? Esimerkiksi parantaa sosiaalisten kontaktien ja tapahtumien laatua määrän sijasta. Tai haluat panostaa enemmän opintoihisi, harrastukseesi, parisuhteeseesi tai johonkin muuhun. 
    → Tärkeää on, että mietit miten haluat toimia, etkä toimi vaan pelon tunteen ohjaamana. Kun tiedät tavoitteesi, sinun on paljon helpompi toimia niiden mukaisesti ja FOMOa vastaan, koska et ole vain jättämässä jotain pois vaan menossa sinulle tärkeitä asioita kohti.
  3. Tunnista tilanteet, joissa FOMO syntyy
    FOMOn helpottamista varten tulisi opetella myös tunnistamaan tilanteet, joissa FOMO syntyy. Liittyvätkö tilanteet tiettyihin ihmisiin, tietynlaisiin tapahtumiin tai menoihin? Millaiset tilanteet aiheuttavat sinulle eniten FOMOa? 
    → Kun tunnistat ne, osaat varautua niihin ja epämiellyttävä tunne on helpompi sietää.
  4. Kieltäytymisen ja rajojen vetämisen tietoinen harjoittaminen
    Kieltäytymisen opettelu on myös tärkeä osa FOMOn sietämistä. Kun kieltäydytkin kutsusta ja alat jäämään joistain menoista pois niin huomaat, että mitään kamalaa ei tapahtunutkaan.  → Rajojen asettamisen opettelu on vaikeaa, mutta tärkeää. Toimittuasi tahtosi mukaisesti, voit olla ylpeä valinnastasi.

FOMO ja sosiaalinen media

Useasti somella on osansa FOMOn syntymisessä. Ehkä huomaat, että sinun on vaikea kieltäytyä, koska jo ennalta mietit ettet halua nähdä somesta, mistä jäit paitsi. 

→ FOMOn ehkäisyssä tai kieltäytymisen opettelussa tietoinen somen käytön rajoittaminen voi olla myös FOMOa lievittävää ja helpottavaa.

Kun FOMOn pelko ei ohjaa valintojasi, voit elää sinulle parempaa, sinunlaistasi elämää.

Katso harjoituksen ohjeet videona

Kuuntele MielenTEKoja-podcastia ‹
Tämä harjoitus liittyy podin kolmanteen jaksoon, jossa Samuli ja Neea juttelevat yksinäisyydestä, FOMOsta ja ihmissuhteista.