Opiskelijat luentosalissa, yksi kuvaa toista puhelimella.

Harjoitus: Omat arvot ja hyvä arki

Välillä on hyvä pysähtyä tarkastelemaan, millaista elämää oikein elää, mihin suuntaan on menossa ja millaista elämää haluaisi elää. Tässä artikkelissa psykologi Samuli jakaa sinulle konkreettisen harjoituksen ja vinkkejä miten tunnistaa elätkö arvojesi mukaisesti – ja miten voit lisätä arvojesi mukaista elämää.

Teksti: Samuli Shintami/Heltti

Olet valinnut opiskelupaikan, työpaikan, harrastukset ja arjen rutiinit, jotka rakentavat suuntaa elämällesi. Valintaan vaikuttavat omat kiinnostuksen kohteemme, mistä innostumme ja mikä meitä motivoi. Valintaan vaikuttavat myös arvomme. Valintoihimme vaikuttavat myös ulkoiset tekijät – sosiaalinen verkostomme ja yhteiskunta. 

Joskus käy kuitenkin niin, että emme olekaan menossa suuntaan, joka on meille tärkeä. Emme olekaan toteuttamassa omia tavoitteitamme. Pyrimmekin asioihin, jotka ovat vaikka vanhemmillemme tärkeitä, ystävillemme tärkeitä tai ajan hengen tai yhteiskunnan näkökulmasta tärkeitä.  

Voi olla, että juuri samat asiat ovat sinulle tärkeitä. Mutta voi myös olla, että huomaat ettei näin olekaan. Joskus se, mikä meille oli tärkeää, ei enää sitä olekaan. Tai huomaamme, että se mitä tavoittelimme, ei ollutkaan sitä miltä se näytti. Käymme vuosia kouluja, koska niin täytyy ja kuuluu tehdä. Valitsemme opiskelupaikkoja, kursseja, työpaikkoja, harrastuksia, koska niin kuuluu tehdä. Arki vie meidät mukanaan ja suoritamme eteen tulevia tehtäviä päästäksemme eteenpäin.

Tämä on harjoitus, joka auttaa sinua elämään sinunlaistasi elämää, jossa sinulle tärkeät asiat ovat läsnä. 

Tehtävä 1: Tunnista sinulle tärkeät arvot 

Aloita ottamalla hetki miettiäksesi keskeisiä arvojasi – kirjoita niitä vaikka muistiin paperille. Tässä arvot ovat periaatteita ja uskomuksia, jotka ovat sinulle tärkeimpiä, kuten esimerkiksi perhe, terveys, henkilökohtainen kasvu, oma yhteisö tai hyvän tekeminen.

Tehtävä 2: Tärkeät arvoni vs. elänkö niiden mukaista arkea?

  1. Seuraavaksi mieti mennyttä viikkoa ja kirjaa päivä kerrallaan ylös, mitä oikeastaan teit. Mieti, mihin käytit aikaasi.
  2. Sitten pysähdy katsomaan jokaisen tekemisen kohdalla, liittyykö se johonkin keskeiseen arvoosi. Ota huomioon, mitkä arvot tulevat huomioiduiksi. Mitä havaitset? Sisältääkö viikkosi tärkeimpien arvojesi mukaista tekemistä? Korostuuko jonkin arvon mukainen tekeminen? Jääkö tietyn arvon mukainen tekeminen kokonaan pois?
  3. Seuraavaksi katso taas mennyttä viikkoa ja tunnista aktiviteetit, jotka eivät liity keskeisiin arvoihisi. Pysähdy hetkeksi sen äärelle, miksi viikossasi on näitä aktiviteetteja? Ovatko ne tapoja tai rutiineja, joita toteutat mukavuussyistä, joista et uskalla päästää irti tai sellaisia, jotka ovat olleet sinulle joskus aiemmin tärkeitä mutta eivät enää? 

Konkreettisia keinoja lisätä arvojesi mukaista arkea 

  1. Yritä tietoisesti aikatauluttaa arvojesi mukaista tekemistäsi, kuten ystävien kanssa vietettyä aikaa, mielekästä liikkumista tai itsesi kehittämistä. Pidä näitä yhtä tärkeinä, kuin muita kalenteroituja menojasi. 
  2. Mieti millaisia konkreettisia muutoksia tarvitset, jotta voisit lisätä arvojesi mukaista tekemistä? Voiko jonkin tekemisen muuttaa paremmaksi tai kannattaako sitä tehdä lainkaan? Mitä jättäisit pois – mitä poisjättäminen edellyttää? Muutosten kannattaa olla pieniä ja realistisia. 
  3. Kokeile konkreettisia, pieniä muutoksia arjessasi ja havainnoi niitä. Valitse 1-2 selkeää tekemistä viikostasi ja pyri tietoisesti muuttamaan niitä esimerkiksi muutaman viikon ajan. Tavoitteenasi on joko lisätä arvojesi mukaista tekemistä – tai karsia pois sitä, mikä ei ole arvojesi mukaista. Kun olet kokeillut uutta arkeasi, muista pysähtyä tarkistamaan, että toimitko arvojesi mukaisesti ja mihin käytät aikasi. Tällöin voit tehdä tarpeelliset muutokset. 

Ole sinnikäs. Muutos ei tapahdu hetkessä – keskity pieniin muutoksiin. Eläminen arvojesi mukaisesti voi johtaa suurempaan merkityksellisyyden kokemukseen, tyytyväisyyteen ja hyvinvointiin.

Kuuntele MielenTEKoja-podcastia ‹
Tämä harjoitus liittyy jaksoon, jossa terapeuttiville ja Samuli juttelevat arvojen mukaisesta elämästä ja valinnoista.