Henkilö katsoo kameraan.

Harjoitus: Itsemyötätunto

Tuntuuko, ettet saa asioita aikaiseksi ja riittämättömyyden tunne puristaa? Tee silloin tämä harjoitus.

Teksti: Samuli Shintami/Heltti

Aikaansaaminen on meille monille todellinen ongelma. Suunnitteleminen on hankalaa, mietityt päivämäärät eivät pidä ja työtä siirretään eteenpäin. Vähitellen tekemiseen alkaa liittyä ahdistusta. Sitä ei haluaisikaan ajatella ja kynnys aloittamiseen kasvaa entisestään. Samalla alkaa itsemme haukkuminen. 

“Miksi taas kävi näin”, “Miksen saa mitään tehtyä oikein”, “Olen ihan laiska paska”. Tuttua? 

Arvosteleva puhe heikentää uskoa itseesi ja huonontaa oloamme entisestään. Asioihin tarttuminen on vielä vaikeampaa. Koet ehkä häpeää, epäonnistumista, huonommuutta. 

Näitä tunteita ja kokemuksia voi syntyä monista syistä, joista aikaansaaminen on vain yksi. Kyse on tilanteista, joissa koemme epäonnistuneemme tai tehneemme virheen. Olemme kohtuuttoman ankaria itsellemme tai vaadimme itseltämme jotain, mitä emme vaatisi muilta. Ajattelemme itsestämme inhottavia asioita, puhumme itsellemme tavalla, jolla emme puhuisi kenellekään muulle. Tähän ei oikein löydy mitään järkevää syytä, mutta tapa on tiukassa. 

Kokeile seuraavaa harjoitusta, jolla voit harjoitella irtautumista tästä haitallisesta tavasta.

Tee harjoitus psykologi Samulin kanssa

Tässä sama sama harjoitus vielä kirjoitettuna, jos haluat pureutua siihen kaikessa rauhassa:

  1. Aloita ottamalla hyvä asento ja katso, että saat olla hetken rauhassa. Sulje silmäsi, jos se tuntuu mukavalta, ja ota syvä hengitys sisään... ja puhalla ulos hitaasti.
  2. Muistele nyt jokin viimeaikainen tilanne, joka on ollut sinulle vaikea ja olet arvostellut itseäsi ankarasti.
  3. Kuvittele sitten sinulle tärkeä ihminen, josta välität paljon, käymässä läpi tätä täsmälleen samaa tilannetta. Kuvittele miltä se ihminen näyttää ja miltä hänestä tuntuu.
    Kuvittele että olet hänen kanssaan. Tunnet empatiaa ja lämpöä häntä kohtaan. 
  • Mieti mitä haluaisit nyt sanoa hänelle? 
  • Miten lohduttaisit ja ilmaisisit ystävällisyyttä ja ymmärrystä, joita tuntisit? 
  1. Nyt muuta näkökulmaa. Kuvittele samaan tilanteeseen, ystäväsi paikalle itsesi. Ja edelleen katsot häntä samoin, ystävällisin ja lämpimin silmin. Kuvittele, että annat nyt ne samat myötätuntoiset neuvot itsellesi. 
  • Mieti mitä haluaisit nyt sanoa? 
  • Miten lohduttaisit ja ilmaisisit ystävällisyyttä ja ymmärrystä? 

→ Sanat joita tarkoittaisit ystävällesi, ovat yhtä tosia itseäsi kohtaan. Anna näiden ystävällisten sanojen mennä sisimpääsi.

Tämä harjoitus on suunniteltu auttamaan sinua harjoittamaan itsemyötätuntoa lyhyellä mutta merkityksellisellä tavalla. Se kannustaa sinua kohtelemaan itseäsi samalla ystävällisyydellä ja ymmärryksellä kuin luonnollisesti tarjoaisit rakkaalle ihmiselle. 

Konkreettisia keinoja nitistää riittämättömyyden tunnetta

Silloin tällöin esiinpuskeva riittämättömyyden tunne on normaalia, eikä siitä tarvitse päästä kokonaan eroon. Voit ajatella riittämättömyyden tunnetta enemmänkin hälytysmerkkinä jostain, jonka pariin on hyvä hetkeksi pysähtyä. Kun riittämättömyyden tunne puskee pintaan…

  1. Yritä tietoisesti miettiä mihin riittämättömyyden tunne liittyy. Liittyykö se itse itsellesi asettamiisi tavoitteisiin vai luoko jokin ulkopuolinen ihminen tai asia sinulle riittämättömyyden tunnetta? Vai syntyykö riittämättömyyden tunne siitä, että vertaat itseäsi muihin esimerkiksi sosiaalisen median kautta syntyvien mielikuvien kautta? 
    → Jo pelkästään se, että tunnistat mihin riittämättömyyden tunne liittyy, voi auttaa sinua suhtautumaan tilanteeseen lempeämmin ja näkemään selkeämmin ratkaisuja – mitä tunteelle voisi tehdä.
  2. Mieti minkä asian toisin tekeminen, vähentäminen tai keventäminen vähentäisi riittämättömyyden tunnetta. Kokeile konkreettisesti vaikka jopa kirjoittaa ylös ne asiat, jotka juuri nyt aiheuttavat sinulle riittämättömyyden tunnetta. Mitä havaitset? Onko arjessasi yksinkertaisesti liikaa asioita haalittuna samalle ajanjaksolle? Vai oletko asettanut riman liian korkealle? Tai pyritkö suorittamaan ja suoriutumaan monella elämän osa-alueella super hyvin – olisiko jotain jossa keskinkertainen tai jopa tyydyttävä taso riittäisi ja auttaisi pahimman riittämättömyyden tunteen yli? 
    → Riittämättömyyden tunne on monesti fiilis ja vyyhti, josta ei oikein saa kiinni. Jäsentäminen auttaa sinua tunnistamaan millaisin konkreettisin toimenpiteiden voit tilannetta helpottaa. 
  3. Puhu riittämättömyyden tunteesta ääneen. Riittämättömyyden tunne on todella yleistä, et todellakaan ole yksin! Sosiaalinen media, johon jaetaan monesti elämän tähtihetkiä, ruokkii herkästi riittämättömyyttä ja saatat pohtia “miten noi muut jaksaa tuon kaiken, mutta itse en saa mitään aikaiseksi”.
    →  Jos tunnistat tämän ilmiön, voi riittämättömyyden tunnetta aiheuttavan sisällön katselun vähentäminen auttaa. Lisäksi riittämättömyyden tunteesta keskustelu muiden kanssa auttaa – silloin huomaat muidenkin painivan samojen haasteiden kanssa. 
Kuuntele MielenTEKoja-podcastia ‹
Tämä harjoitus liittyy podin neljänteen jaksoon, jossa opiskelija Elias ja Samuli juttelevat aikaansaamisesta ja riittämättömyyden tunteesta.