”Euroopan kilpailukyvyllä on jo toinen jalka ruumishuoneella”, sanoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
”Todellinen bkt:mme on 30 prosenttia pienempi kuin Yhdysvaltojen. EU:n osuus Fortune Global 500 -listalla on edelleen laskussa, ja digitaalinen tulevaisuutemme näyttää epävarmemmalta kuin koskaan”, Lundmark jatkaa.
Nokian toimitusjohtajan mukaan hyvä uutinen on kuitenkin se, että ”tankkeri on yhä käännettävissä”.
”Euroopan on luotava ympäristö, jonne yritykset haluavat investoida, erityisesti sellaisiin teknologioihin, kuten tekoälyyn, pilvipalveluihin ja kehittyneisiin (tietoliikenne) yhteyksiin”, Lundmark sanoo.
Hyvät askelmerkit kasvun ja Euroopan menestyksen eväiksi löytyvät Lundmarkin mukaan Mario Draghin kilpailukykyraportista ja Enrico Lettan sisämarkkinoiden kehittämistä koskevasta raportista.
Lundmark korostaa, että EU:n tulevien toimien pitää olla nopeita.
”Tämä ei voi olla vuosikymmeniä kestävä yritys. Euroopan on toimittava heti esimerkiksi 5g-työkalupakin (5g-turvallisuutta koskeva EU:n välineistö) ja teleyritysfuusioiden kaltaisissa asioissa”, Nokian toimitusjohtaja sanoo.
Brysselin huippukokous
Euroopan teknologisen tulevaisuuden turvaamiseksi Nokia ja Ericsson isännöivät torstaina Brysselissä huippukokousta, johon osallistuvat eurooppalaisen teollisuuden ja politiikan keskeisiä vaikuttajia.
Kokoukseen osallistuvat Nokian ja Ericssonin toimitusjohtajien lisäksi Euroopan johtavien teknologiayhtiöiden, ASML:n ja SAP:n toimitusjohtajat Christian Klein (SAP) ja Christophe Fouquet (ASML).
Poliittisista vaikuttajista kokoukseen osallistuvat muun muassa komission varapuheenjohtaja, teknologiakomissaari Henna Virkkunen, Puolan digiasioiden varaministeri Dariusz Standerski ja Italian entinen pääministeri Enrico Letta.
Kahdeksan vaatimusta
Brysselin kokouksessa teknologiayhtiöt julkistivat Euroopan päättäjille suunnatun kahdeksan kohdan toimenpidelistan, jonka avulla Euroopan teknologinen tulevaisuus saadaan nousuun.
Nämä asiat yhtiöt kirjasivat toimenpidevaatimuksinaan:
1. Älkää keskustelko Draghin ja Lettan raporteista, vaan pankaa ne toimeen innovoinnin edistämiseksi ja investointien kannustamiseksi avainteknologioihin, jotta skaalautuminen on mahdollista ja pirstaloituminen vähenee.
2. Vahvistetaan t&k-toimintaa, pääomien saatavuutta ja teknologiamenestyjien tukea.
3. Vähennetään ja yksinkertaistetaan sääntelyä ja pannaan täytäntöön digitaaliset sisämarkkinat.
4. Toteutetaan 5g-turvallisuustyökalupaketti täysimääräisesti: 5g ja kuitu ovat digitalisaation kannalta ratkaisevan tärkeitä. Turvalliset ja luotettavat verkot ovat elintärkeitä talouden kestävyydelle ja innovaatioille.
5. Uudistetaan kilpailua ja yrityskauppoja koskevia ohjeita markkinoiden konsolidoinnin tukemiseksi.
6. Asetetaan selkeät tavoitteet 5g:n käyttöönotolle ja vaihdetaan taajuusmaksuja käyttöönoton edistämiseksi.
7. Yhteyksien ja EU:n vihreiden tavoitteiden yhteensovittaminen.
8. Noudatetaan reilua liiketoimintaa ja perutaan haitalliset ehdotukset, kuten nykyinen SEP-patentteja koskeva lainsäädäntöehdotus.
Toimilla on kiire
”Jos Eurooppa saa tämän oikein, se on valtava mahdollisuus”, Nokian Lundmark sanoo.
Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholmin mukaan neljän johtavan eurooppalaisen teknologiayhtiön ulostulo korostaa päätöksentekijöille taloustoimien kiireellisyyttä. Ekholm alleviivaa Lettan ja Draghin raporttien suositusten toimeenpanoa, ”tai muuten Eurooppa häviää”.
Maailman kolmanneksi suurimman ohjelmistovalmistaja SAP:n toimitusjohtaja Christian Kleinin mukaan ”Euroopan teknorenesanssi” edellyttää, että sääntelytaakkaa vähennetään ja t&k-panostuksia sekä digitalisaatiota lisätään.
“Euroopasta pitää tehdä kiinnostavampi teknolahjakkuuksille, ja koulutusta pitää uudistaa niin, että se antaa seuraavalle sukupolvelle syvemmän ymmärryksen nykypäivän monimutkaisista teknologisen ja taloudellisen menestyksen välisistä suhteista”, Klein sanoo.