YTN: Onko TVO luopumassa Olkiluoto 4:sta?

|
Uutinen
Kuuntele

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari ihmettelee TVO:n eilistä ilmoitusta yt-neuvottelujen käynnistämisestä. Hän aprikoi, ennakoiko yt-neuvottelut sitä, että yhtiö aikoo luopua nelosreaktorin rakentamisesta.

– Hanke on kiistatta vastatuulessa, joten voi olla että yt-neuvotteluilmoituksella on yhteyttä asiaan, Porokari toteaa.

TVO ilmoitti eilen aloittavansa lähes koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut ensi viikon keskiviikkona. Yhtiö arvioi vähennystarpeeksi enintään 110 henkilötyövuotta.

Yt-neuvotteluiden ulkopuolelle jäävät ydinvoimalaitoksen käyttövuorojen henkilöstö, voimalaitospäivystäjät ja STUKin määrittelemät asemavaltuutetut.

Eilen Satakunnassa vieraillut pääministeri Alexander Stubb ilmoitti, että hallituksella ei ole mahdollisuuksia auttaa yhtiötä. Näin ollen hallituksen syksyinen päätös jatkoaikaluvan hylkäämisestä pysyy voimassa.

– TVO:n pyytämän nelosreaktorin periaatepäätösluvan aikalisän epääminen oli virhe. Kolmosprojektorin viivästyminen on suurelta osin laitetoimittajan vika, joten TVO nelosreaktorin jarruttaminen ei ole oikein.

– Hallituksen ja valtiovallan pitäisi ojentaa auttava käsi kaikille kotimaista teollisuutta edistäville hankkeille eikä estää niitä, Porokari sanoo.

Hän muistuttaa, että yt-neuvottelut koskevat merkittävä osaa TVO:n henkilökuntaa. Toteutuessaan tämä tarkoittaa yli 10 prosentin henkilöstövähennystä. Yhtiön palveluksessa työskentelee yli 800 työntekijää.

YTN:n energia-alan vastuuasiamies Jouko Malisen mukaan TVO:n ilmoitus yt-neuvotteluista ja etenkin vähennystarpeen suuruus tuli yllätyksenä, kun yhtiö vasta viime viikolla ilmoitti tehneensä Olkiluodon ydinvoimalaitoksella jo toisena vuotena peräkkäin historiansa parhaan tuotantotuloksen.

Avainsanat: