tyhjä etätyöpiste

YTN aloittaa painostustoimet kahdella alalla

|
Uutinen

Ylemmät Toimihenkilöt YTN vauhdittaa työtehtosopimusneuvotteluja painostustoimilla alkaen 4.12. sekä suunnittelualalla että teknologiateollisuudessa.

YTN vauhdittaa Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa käytäviä neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta julistamalla painostustoimia kahdelle alalle.

Suunnittelu- ja konsulttialan ”venymiskielto” alkaa 4.12. ja on voimassa toistaiseksi. Venymiskielto tarkoittaa ylityökieltoa, kieltoa matkustaa vapaa-ajalla työasioissa sekä kieltoa kerryttää liukumasaldoa.

Teknologiateollisuuden ylityökielto on voimassa ajalla 4.–19.12. Myös vapaa-ajalla matkustaminen työasioissa on kielletty kyseisenä ajankohtana.

Myös Ammattiliitto Pro asetti tänään ylityökiellon suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöille.

Yleiskorotus on suunnittelualalle tärkeä

YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa toteaa, että työehtosopimusneuvottelut jumittuivat suunnittelualan osalta, koska työnantajapuoli pitää sinnikkäästi kiinni palkankorotusmallista, jossa ei olisi lainkaan yleiskorotusta.

Oksa painottaa kaikille tulevan yleiskorotuksen merkitystä jäsenkunnan ostovoiman turvaajana. Hänen mukaansa työnantajan esitys merkitsee osalle ylemmistä toimihenkilöistä käytännössä palkan alennusta.

Alan sopimusalavastaava Tuula Aaltola sanoo, että työehtosopimukseen sisältyvä yleiskorotus on alan jäsenille erittäin tärkeä.

-– Tiedämme, että jäsenet ovat valmiita puolustamaan yleiskorotusta myös painostustoimin. Ilman painostustoimia asia ei näytä etenevän, hän toteaa.

Toivottavasti voimme palata takaisin neuvottelupöytään pian ja jatkaa palkkaratkaisusta sopimista yleiskorotuksen pohjalta.
- Tuula Aaltola

– Toivottavasti voimme palata takaisin neuvottelupöytään pian ja jatkaa palkkaratkaisusta sopimista yleiskorotuksen pohjalta, Aaltola toivoo.

Teknologiateollisuudelle tarjottu inflaatioennusteen alittava palkankorotus

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäen mukaan painostustoimien aloittaminen on tarpeen, koska neuvotteluissa tarjolla oli reippaasti inflaatioennusteen alittava palkankorotus. Kun työnantajalla ei tämän lisäksi ollut mitään valmiutta YTN:n tavoittelemaan yleiskorotukseen, neuvottelut eivät johtaneet tulokseen.

– Koronan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta teknologiateollisuuden tilanne näyttää kokonaisuutena hyvältä ja alan tuottavuuskasvun ennakoidaan olevan useita prosentteja. Tästä huolimatta työnantaja tarjoaa ylemmille toimihenkilöille ratkaisua, joka tarkoittaisi merkittävälle osalla alan noin 60 000 ylemmästä toimihenkilöstä ostovoiman laskua, Hankamäki sanoo.

– Kyllä tyhjän saa pyytämättäkin. On säälittävää, että tarjolla ei ole edes kohtuullisuutta ja järkeä pitää hakea painostustoimilla. Toivon mukaan voimme palata takaisin neuvottelupöytään ja sopia ostovoiman turvaavasta palkkaratkaisusta teknologiateollisuuden merkittäville tuloksentekijöille. Ilman yleiskorotukseen painottuvaa palkkaratkaisua se ei onnistu, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa sanoo.

YTN neuvottelee tekkiläisten työehtosopimuksista yksityisellä sektorilla.

Ajankohtainen neuvottelutilanne
Lue lisää painostustoimista
YTN:n neuvottelutavoitteet

Avainsanat: