Yrittäjät arvioivat työpanoksensa usein alakanttiin

|
Uutinen
Kuuntele

Yli neljänneksellä työtulo on asetettu niin alhaiseksi, että he eivät ole oikeutettuja työttömyysturvaan, selviää Työeläkeyhtiö Ilmarisen tilastoista.

Yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa ei määritä hänen ansiotasonsa, vaan hänen eläkevakuutusyhtiölle ilmoittamansa työtulo. Oman sosiaaliturvan kannalta on tärkeää, että työtulo on riittävällä tasolla.

– Osa yrittäjistä voi ajatella säästävänsä vakuutusmaksuista ja pitää näin työtuloaan liian alhaisena. Se ei kuitenkaan kannata, sillä pieni työtulo kostautuu huonompana sosiaaliturvana, huomauttaa Työeläkeyhtiö Ilmarisen yhteysjohtaja Jukka Welling tiedotteessa.

Ilmarisen asiakkaana on yli 61 800 yrittäjää. Heidän keskimääräinen työtulonsa on noin 24 200 euroa vuodessa eli noin 2 000 euroa kuukaudessa. Ilmarisen mukaan noin 2 000 euron kuukausitulot oikeuttavat esimerkiksi yrittäjän sairastuessa noin 1400 euron suuruiseen sairauspäivärahaan tai 40 työvuoden jälkeen noin 1200 euron eläkkeeseen kuussa.

Wellingin mukaan Ilmarisen asiakkaista yli neljänneksellä yrittäjistä työtulo on asetettu niin alhaiseksi, että he eivät ole oikeutettuja minkäänlaiseen työttömyysturvaan.

Pidä työtulosi ajan tasalla

Mitä suurempi yrittäjän työtulo on, sitä parempi on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturva. Työtulon mukaan määräytyvät myös yrittäjän eläkeyhtiölle maksamat vakuutusmaksut. Yrittäjän työpanos voi vaihdella ja työtuloa voi muuttaa sen mukaan.

Työtulolla on ylä- ja alaraja. Tänä vuonna alaraja pienimuotoiselle yrittäjätoiminnalle on 7 502,14 euroa vuodessa. Se ei kuitenkaan oikeuta vielä työttömyysturvaan.

Saadakseen työttömyyskassojen maksamaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa tai Kelan työttömyyspäivärahaa työtulon pitää olla vähintään 12 325,55 euroa.

Lue myös artikkeli:

Avainsanat: