Yliopistojen palkkausjärjestelmä uudistuu

|
Uutinen
Kuuntele

Yliopistojen palkkausjärjestelmän uudistamista valmistelevan työryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi syyskuun loppuun mennessä.

Talven neuvottelukierros yliopistojen uudesta työehtosopimuksesta päättyi valtakunnansovittelijan toisen sovintoehdotuksen hyväksymiseen 6. maaliskuuta. Neuvotteluissa erimielisyyttä aiheutti etenkin palkkausjärjestelmän uudistaminen. Osapuolet sopivat jatkavansa valmistelua työryhmässä syyskuun 2018 loppuun saakka.  

Hyväksytty sovintoehdotus antoi raamit jatkovalmistelulle. Tehtävien vaativuuteen perustuvaa hinnoittelua osapuolet eivät halunneet avata, joten työryhmä on keskittynyt palkan henkilökohtaiseen suoritukseen perustuvaan osaan. Myös tehtävien vaativuuden arviointimenettelyyn yliopistoissa on paneuduttu. Valmistelun pohjana käytetään 1.3.2018 päivättyä versiota palkkausjärjestelmäluvusta liitteineen.

Rahaa uudistukseen on käytettävissä 0,5 prosenttia palkkasummasta vuoden 2019 alussa. Ellei sopua synny, pienenee 1.1.2019 paikallinen erä 0,3 prosentilla.

Ratkaisussa on kaksi keskeistä elementtiä. Henkilökohtaisen suorituksen nykyisten yhdeksän tason vähentäminen joko neljäksi tai viideksi ja henkilökohtaisen palkanosan alimman prosentin nostaminen nollasta vähintään neljään ja enintään kymmeneen prosenttiin.

– Nämä kaksi elementtiä ovat riippuvuussuhteessa keskenään. Se voidaan ymmärtää ainakin niin, että saadakseen haluamansa viisi kategoriaa palkansaajat joutuvat tyytymään alimman prosentin nostamiseen vain neljään prosenttiin. Toisaalta, jos työnantajat tavoittelevat neljää kategoriaa, nousee alin prosentti ratkaisussa kymmeneen tai lähelle sitä, kertoo yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Markku Kojo JUKOsta.

Neuvottelujärjestö JUKO edustaa TEKin jäseniä yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa. TEKin jäsenistä noin kuusi prosenttia työskentelee yliopistoissa.

JUKOlle tärkeää viisi kategoriaa – tavoitteena tasapainoinen ratkaisu

JUKOlle on tärkeää viiden kategorian tavoitteleminen. Viiden kategorian ratkaisu mahdollistaa henkilöstön paremman palkitsemisen, sillä palkkausjärjestelmässä keskelle kasautuva henkilöstö on helpompi jakaa useampaan kategoriaan.

Toistaiseksi peruskysymykseen ei ole löytynyt yksimielistä ratkaisua ja voi olla, että asia säilyy avoimena loppumetreille saakka. Sopimuskausi jatkuu keväälle 2020 saakka, joten tämä työryhmä työskentelee työrauhan vallitessa.

– JUKO pyrkii tasapainoiseen ratkaisuun palkkausjärjestelmän uudistamisessa niin, että koko työehtosopimuksen palkankorotusvara käytetään yliopistojen henkilökunnan palkankorotuksiin eikä 0,3 prosentin leikkuria toteuteta, Kojo korostaa.

Lue myös uutinen: