Verkoston rakentaja

|
Uutinen

Suorituspaineet syövät hauskuutta opiskelijaelämästä. TEK voisi olla opiskelijalle yhteisö ja tukija.

– Herranjestas sentään, huokaa Taskinen, kun häneltä kysyy, mistä olisi jäänyt paitsi ilman teekkarielämää. 

– Fuksivuosi on varmaakin ikimuistoisin vuosi koko elämässäni. Siihen kuului monta tapahtumaa, joita en unohda ikinä. Olisin jäänyt paitsi valtavasta määrästä kiinnostavia ihmisiä ja asioita. Itse olen saanut teekkarikulttuurilta todella paljon, oppinut ja saanut myös hyötyä. Hauskanpidolla on itseisarvoa. Se on elämistä, jotain jota muistella myöhemmin.

Rakennustekniikan opiskelija Vesa "Vesseli" Taskinen on TEKin uusi opiskelijajäsenyysvastaava. Taskisen mukaan opiskelijaelämässä hauskuus on jäänyt taka-alalle.
– Hauskuudesta on tullut ylellisyyttä, johon edes opiskelijaelämässä ei usein ole varaa. Olen nähnyt muutoksen omana opiskeluaikanani. Se on harmillista, mutta ymmärrettävää. Kiire ja paine ovat osa opiskelijaelämää jo varhaisessa vaiheessa. TEKille olisi luontevaa ottaa roolia ratkaisuhakuisena tukijana näiden paineiden keskellä. Se voisi tarkoittaa koulutuksia, esimerkiksi hyvinvointia ja ajanhallintaa tukevaa tarjontaa. Esimerkiksi TEKin uravalmentajilla on näihin asioihin hyvää osaamista, Taskinen sanoo.

– Individualismin nousu opiskelijatoiminnassa on näyttäytynyt siten, että kilta- ja vapaaehtoistoimintaan on vaikeampaa saada mukaan ihmisiä. Hauskuus ja helppous eivät riitä, vaan osallistumisesta pitäisi saada vastineeksi jotain selkeää ja hyödyllistä, uutta osaamista tai verkostoja. Itsensä kehittäminen myy. Joku suhtautuu asiaan välineellisemmin, hakee hyötyä tulevaisuuden työelämään ja haluaa rivin CV:hen.

Viime vuonna TEKiin liittyi 14 prosenttia enemmän opiskelijoita edelliseen vuoteen verrattuna. Tällä menossa kestää todella kauan, ennen kuin viimeinen sammuttaa valot.

– Sosiaalisuus ei ole hävinnyt mihinkään, se on todella ajankohtaista. Jos menee mihin tahansa menestyvään IT-firmaan, joka paikassa panostetaan yhteisöllisiin tiloihin eristämisen sijaan, Taskinen vertaa.

– TEKillä on kaikki mahdollisuudet olla tässä asiassa ajan hermolla. Jäsen voi periaatteessa tavoittaa meidän kauttamme isomman määrän vertaisiaan kuin mistään muualta. Tekkiläisiä on yli 70 000. Se on hurja luku.

– Rajapinta jäsenten välillä voi olla digitaalinen tai fyysisiä tapaamisia, Taskinen visio. Emme ole tässä vielä tarpeeksi pitkällä. Nuorten osaajien Forum ja nuorten tekkiläisten vapaamuotoiset verkostot Tampereella ja Helsingissä ovat osoittautuneet askeliksi oikeaan suuntaan.

Puheet nuorten menettämisestä ovat höpöä

– Väitteet siitä, että ammattijärjestöt eivät kiinnosta nuoria, eivät pidä paikkaansa. Viime vuonna TEKiin liittyi 14 prosenttia enemmän opiskelijoita edelliseen vuoteen verrattuna. Tällä menossa kestää todella kauan, ennen kuin viimeinen sammuttaa valot. Kiinnostus ei ole loppunut mihinkään, myös hallinnon opiskelijajäseniksi tulee jatkuvasti uusia opiskelijoita.

– Se, mitä opiskelijat odottavat ammattijärjestöltä, on muuttunut. Kovan tason lakiturva ja turva työttömyyden varalta eivät myy varsinkaan näin hyvän työllisyyden aikoina. Ammattijärjestöjen sauma tässä maailmassa on olla kiinnostava ja toimiva verkosto. Moneen yritykseen verrattuna TEKillä on kuitenkin nopeutta reagoida muuttuviin odotuksiin, Taskinen väittää.

– Järjestöksi TEK joustaa ja pystyy muuttumaan uskomattoman hyvin. Iso lahjoitus opiskelijakulttuurille ja menestykseksi osoittautuneen TEK Loungen pystyttäminen olivat esimerkkejä nopeasta toiminnasta. Kuva konservatiivisesta, kankeasta ja pölyttyneestä järjestöstä ei ole totta. Oman kokemukseni mukaan meillä on vähän hierarkiaa ja matala organisaatio.

Kovaan ytimeen

Taskista odottaa ainakin tilapäisesti muutto Hervannasta Helsinkiin. Hän odottaa uusia töitään innolla.
– En voisi päästä kiinnostavampaan saumaan näkemään ja tekemään asioita. TEKissä on menossa iso organisaation, fyysisten tilojen ja palveluiden muutos. Minulla on mahdollisuus päästä aivan ytimeen vaikuttamaan, kokeilemaan ja ravistelemaan.

– Opiskelijajäsenhankinnan vetäjänä minulla on paljon valtaa ja vastuuta. Se on myös mahdollisuus olla työelämässä tiimin vetäjä. Mutta minulla on Vähiksessä (Matti Vähä-Heikkilä, TEKin opiskelijatoiminnan asiantuntija) loistava työpari ja apuna tekkiläisten asiantuntijoiden yhteisö. Siinä mielessä olo on turvallinen.

– Edustan joka paikassa tekkiläisiä opiskelijoita. Se tuntuu itse asiassa aika hurjalta ja suurelta luottamuksen osoitukselta. Haluan kuunnella opiskelijoiden toiveita ja ajatuksia, jotta tuntuma opiskelijaelämään säilyy.

 

Jäsenedut opiskelijalle

 

Avainsanat: