Venäjälle mennään menestymään

|
Uutinen
Kuuntele

DI Henry Huusko nousi ABLOYn Venäjän-tytäryhtiön toimitusjohtajaksi alle neljä vuotta valmistumisestaan.

Varhain hankittu Venäjä-osaaminen kannattaa. Henry Huusko valmistui LUT-yliopiston tuotantotalouden tutkinnosta diplomi-insinööriksi vuonna 2017.

Venäjällä nuoren polven tapa verkostoitua ja tehdä bisnestä lähenee eurooppalaista.

Sitä ennen hän suoritti Venäjän ja Itä-Euroopan asiantuntijan opinnot Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutissa sekä opiskeli vuoden Moskovan teknillisessä valtionyliopistossa Baumanissa.

– Moskovassa luin pääaineena innovaatiojohtamista, mikä oli venäläisittäin tutustuttuna aikamoinen kokemus. Kaikki kurssit pidettiin venäjäksi – olin opiskellut kieltä vasta pari vuotta. Loppupeleissä se oli kuitenkin paras ratkaisu, opin kielen vaihtovuoden aikana ja pystyin tänne tullessa työskentelemään venäjäksi.

Kerran kvartaalissa Siperiassa

Teekkarina Huusko oli kesätöissä metsäkoneyhtiö Ponssen pääkonttorilla. Diplomityönsä hän teki Ponssen Venäjän-tytäryhtiössä Pietarissa, jossa hänet palkattiin Venäjän jälleenmyyntiverkoston kehityspäälliköksi.

Samalla hän veti pääkonttorin ja tytäryhtiön yhteisiä digitalisaatio- ja asiakkuuksienhallintaprojekteja sekä vastasi myynnistä Venäjän Kaukoitään, Itä-Siperiaan ja Valko-Venäjälle.

– Ennen koronaa kävin kerran kvartaalissa työmatkalla Siperiassa. Siellä on suoraa porukkaa, tykkäsin siitä kulttuurista.

Alueelliset jälleenmyyjäyritykset ovat tärkeä osa tiimiä.

– Jälleenmyyjille täytyy antaa aikaa ja huomiota. Jatkuvaa tukea ja viestintää, auditointia, kouluttamista, vaatimistakin. Monet asiat pitää toteuttaa lokaalisti ja kaikki aineistot kääntää.

Muutto Moskovaan

Heinäkuussa Henry Huusko nimitettiin lukkovalmistaja ABLOYn Venäjän-tytäryhtiön toimitusjohtajaksi.

– Tarjoutui mielenkiintoinen työtehtävä. Iso vastuu premium-segmentin suomalaisyrityksessä, jolla on hyvät tuotteet ja maine.

Oppi Pietarista. – Venäjän sisällä on enemmän vaihtelua kuin monen maan välillä, Henry Huusko toteaa.

ABLOY on osa ASSA ABLOY -konsernia, joka on maailman johtava kulkuratkaisujen toimittaja. Suomessa ABLOYllä on 730 työntekijää ja ulkomailla 240; koko konsernissa on 48 000 työntekijää. Konsernin liikevaihto on 8,4 miljardia euroa.

Muutto Pietarista Moskovaan oli mieluinen, ja myös Huuskon venäläinen tyttöystävä muutti mukana. Pääkaupungissa on myös opiskeluaikaisia kavereita sekä laaja verkosto länsimaalaisia Venäjällä töitä tekeviä ekspatriaatteja eli expateja

– Todella hyvältä tuntuu! Moskova on Venäjän moottori, varsinkin taloudellisesti. Kun on kerran asunut siellä, muuttaminen sinne ei jännittänyt juuri ollenkaan.

Ensimmäiset toimitusjohtajakuukaudet ovat sujuneet vauhdikkaasti toimialaan, yrityksen toimintaan, tuotteisiin ja henkilöstöön tutustuen.

Suuressa ja mahtavassa itänaapurissa riittää kasvunäkymiä.

– Venäjällä mekaanisten lukitusratkaisujen osuus on vielä aika suuri, mutta sähkölukot ja digitaaliset ratkaisut yleistyvät. Megatrendit kuten kaupungistuminen, väestön vanheneminen ja digitalisaatio vaikuttavat alan murrokseen.

Lähimpiin kollegoihin kuuluvat ABLOYn pääkonttorin väki ja varsinkin sen kansainvälinen tiimi, paikan päällä ABLOYn työntekijät, jälleenmyyjät ja asiakkaat.

– Nuorena toimitusjohtajana uusia tilanteita tulee varmasti, mutta hyvällä yhteistyöllä ja päättäväisyydellä kaikki asiat ovat hoidettavissa.

Huusko arvostaa rehellistä ja avointa yrityskulttuuria.

– Nopeasti reagoivaa varsinkin haastavissa tilanteissa. Haluan johtaa edestä eli olla varsinkin myyntityössä tiimini tukena sekä aktiivinen jälleenmyyjien ja asiakkaiden kanssa.

Suomalaisuutta arvostetaan

Henry Huusko toimii myös Suomen Venäjä-klubi ry:n hallituksessa. Klubi on suomalaisten verkosto, johon kuuluu satakunta asiantuntijaa Venäjällä toimivista suomalais-yrityksistä.

Ennen koronaa klubi järjesti yritysvierailuja, tilaisuuksia ja matkoja; nyt kuullaan Teamsissa esimerkiksi yritystarinan kertojia. Jäseneksi kutsutaan, ja liittymishetkellä on oltava alle nelikymppinen.

– Suomessa ikäluokkien välinen ero on suht pieni, mutta täällä venäläisten välillä Neuvostoliitossa opiskelleiden ja 90-luvulla syntyneiden oman ikäisteni mentaliteetissa on valtava ero. On synnytty eri järjestelmässä – kommunismissa ja markkinataloudessa.

Nuoren polven tapa tehdä bisnestä ja verkostoitua lähenee eurooppalaista.

– Osataan kieliä, opiskellaan teknologiaa ja kaupallisia koulutuksia.

Maan sisällä on enemmän vaihtelua kuin monen maan välillä.

– Isoissa kaupungeissa, kuten Moskovassa ja Pietarissa, asiat toimivat; regiooneilla näin vastapainoksi erilaista elämää. Mielenkiintoista ja hauskaakin. Ymmärryksen hankkiminen Venäjältä ei ole huono asia, Huusko kertoo.

– Venäjällä liiketoiminnassa arvostetaan suomalaista yritystaustaa: laatua, rehellisyyttä, että tehdään mitä luvataan. Olla suomalaisena täällä on etu; sen näkee kaikessa – ei vain työssä, vaan elämässä missä vaan.

Rohkeasti Venäjälle uran tekoon

Länsimaisten ekspatriaattien määrä Venäjällä on vähentynyt, ja henkilöstöä on korvattu venäläisillä. Lähetetyn työntekijän rekrytointi on kalliimpaa.

– Täkäläisillä työmarkkinoilla on paljon nuoria, osaavia ja tuottavia työntekijöitä. Jotta suomalainen kannattaisi palkata, on oltava parempi, Henry Huusko sanoo.

– Työmahdollisuuksia kuitenkin on ja niitä pitää myös tehdä: menestyähän täällä pitää. Kannattaa katsella, millä firmoilla on täällä toimintaa tai vientiä. Teollisuutta on paljon ja teknologiaosaaminen on erinomainen lähtökohta, jos osaa venäjää. Asiakaskunta ja jälleenmyyjät alueilla eivät osaa englantia. Ehkä Moskovassa pärjää englannilla, jos on hyvin koulutettu henkilökunta eikä asiakkaiden kanssa tule kielimuuria.

Huusko suosittelee ottamaan suoraan kontaktia, heittäytymään ja panostamaan täysillä.

– Kehotan kaikkia olemaan avoin uusille mahdollisuuksille ja myös hyvin päättäväinen, jos tilanne siltä näyttää. Uskon, että Venäjällä voi edelleen tehdä hyvää uraa, ja 13 prosentin tasaverotus houkuttelee monia. Jos pääset johtotehtäviin, käteen jäävien tulojen ero Suomeen verrattuna on uskomaton. Ruplan kurssi huomioiden eläminen täällä ei ole kallista. Laatu on silti ihan OK, monesti yllättävänkin hyvä.

Huuskon mukaan Venäjällä saa olla työtä pelkäämätön, nopeasti reagoiva ja valmis muuttamaan omaa suunnitelmaa.

– Vaikka ajattelisi, että jollain toisella tavalla menisi paremmin, ei valiteta pienistä. On vaan ennakkoluuloton, kyllä sillä pärjää.

 

Lue TEK-lehden edellinen Töissä ulkomailla -juttu: Tokioon tositarkoituksella

 

Harkitsetko ulkomaille töihin lähtöä?

TEKin jäsenillä on käytössään monipuolisia työkaluja ulkomaan työnhakuun. Mielitkö maailmalle? -verkko-opas antaa vinkkejä siihen, mistä löydät parhaiten tietoa niin ulkomailla työskentelyyn kuin työnhakuun liittyen. Oppaasta on hyötyä myös ulkomaille lähetetyille työntekijöille. Tutustu palveluihin: www.tek.fi/ulkomaan-työnhaku

Avainsanat: