Valtion työntekijät saivat uuden virka- ja työehtosopimuksen

|
Uutinen
Kuuntele

Kiky-tunnit poistuvat. Palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia. Sopimus on voimassa 1.4.2020–28.2.2022.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn hallitus on hyväksynyt valtion uuden virka- ja työehtosopimuksen. Sopimuksen soveltamisalalla työskentelee noin 72 000 palkansaajaa. Sopimus koskee noin 1 600 TEKin jäsentä. TEK edustaa jäseniään neuvotteluissa osana JUKOa.

Neuvottelutulos saavutettiin tiistaina alkuillasta. Sopimuksen sisällöstä voi kertoa nyt, kun kaikkien osapuolten hallinnot ovat sen hyväksyneet. Neuvotteluihin osallistuvat JUKOn lisäksi Pro, JHL ja Valtion työmarkkinalaitos.

– Iso kiitos neuvottelijoille! Neuvottelut saatiin maaliin nopeasti, mikä on hyvä ottaen huomioon koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilan yhteiskunnassa, sanoo Pia Hiltunen, joka toimii TEKin asiamiehenä valtiosektorilla.

JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne muistuttaa, että tässä haastavassa yhteiskunnan tilanteessa valtion henkilöstö turvaa arvokkaalla työllään suomalaisen yhteiskunnan keskeisiä toimintoja.

Palkat nousevat 3 prosenttia, kiky-tunnit poistuvat

Uuden sopimuksen palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia. Vajaan kahden vuoden sopimuskaudella palkat nousevat 3,07 prosenttia. Palkat nousevat elokuussa 1,1 prosenttia ja ensi vuoden toukokuussa maksuun tulee prosentin järjestelyvaraerä. Vuoden kuluttua kesäkuussa yleiskorotus nostaa palkkoja 0,97 prosenttia.

Kiky-tunnit poistuvat sopimuksesta.

– Tulos vastaa yleistä linjaa. Tuleville kierroksille jäi vielä saavutettavaa koskien muun muassa valtion virkamiesten ja työntekijöiden matkustamista, työaikoja ja työhyvinvointia, Hiltunen kommentoi.

– Saimme poikkeusoloissa aikaan vastuullisen sopimuksen, johon voi olla hyvin tyytyväinen. Ilmaisen kiky-työajanpidennyksen aika on ohi. Jatkossa työnantaja maksaa palkkaa tehdyistä työtunneista, Rinne toteaa.

  • Valtion lisäksi neuvottelutulos on saatu julkisella puolella yliopistoille ja Kansallisgallerialle.
  • Neuvottelut jatkuvat kirkossa, Avainta-aloilla ja Työterveyslaitoksella. Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat siirtyneet sovitteluun.
  • JUKOn työehtosopimukset päättyivät 31. maaliskuuta.
  • Lisätietoa: www.juko.fi