Työttömyysaikaa voitava hyödyntää osaamisen kehittämiseen

|
Uutinen
Kuuntele

Työttömyyden aikainen omaehtoinen opiskelu katsotaan liian helposti ja sattumanvaraisesti syyksi työttömyysturvan katkaisemiselle, Akava huomauttaa.

Työttömyysaika on voitava käyttää hyödyksi oman osaamisen parantamiseen. Viranomaisilla on käsittämätön pelko, että juuri vapaampi opiskelu vie ihmisiltä työhalut, Akava toteaa.

Työttömyyden aikaisen opiskelun helpottamista puitiin jo viime syksynä valtiosihteeri Martti Hetemäen vetämässä työllisyysryhmässä, mutta asia ei tuolloin edennyt. Nyt työttömien koulutusmahdollisuuksia tarkastellaan kolmikantaisessa työryhmässä, jonka määräaika on maaliskuun lopussa. Akavan edustajana ryhmässä on asiantuntija Ida Mielityinen.

– Osaaminen on korkeakoulutetun tärkein työväline, ja juuri sen kehittäminen on parasta ajankäyttöä työnhaun lisäksi. Opiskelu ei ole pois työnhausta, vaan päinvastoin tukee työnsaantia. Akavalaisten liittojen työttömille tehdyt tutkimuksen osoittavat, että opiskelu laajentaa verkostoja, auttaa näkemään uusia työmahdollisuuksia aiempaa laajemmin ja yksinkertaisesti on äärimmäisen järkevää ajankäyttöä työttömänä, Mielityinen sanoo.


Osaamisen kehittäminen auttoi tekkiläisten työllistymistä

Esimerkiksi TEKin alkuvuodesta tehdyn työttömyystutkimuksen mukaan osaamisen kehittäminen työttömänä laajentaa kontaktiverkostoja ja avaa uusia näköaloja uralle. Jopa 39 prosenttia kyselyn vastaajista arvioi työllistyneensä osaamisen kehittämisen ansiosta.

Yleisin tapa oman osaamisen kehittämiseen on itseopiskelu ja lyhyet kurssit tai sertifikaatit. Vain harva on suorittanut tutkinnon.

– Osaamisen kehittäminen työttömyysaikana on erinomaisen järkevää ja siihen ei pitäisi tarvita viranomaisen lupaa, sanoo aikuiskoulutuksekseen perehtynyt asiamies Sanja Mursu TEKistä.


Osaamisen päivittäminen on välttämätöntä

Viime vuonna julkaistun työ- ja elinkeinoministeriön tutkimuksen mukaan työvoimapoliittisista toimenpiteistä työllisyysvaikutuksiltaan yksi parhaita on ollut opiskelu työttömyystuella.

– Korkeakoulutetut työttömät turvautuvat omaehtoiseen opiskeluun, koska heille soveltuvaa valmista TE-toimistojen tarjoamaa työvoimakoulutusta ei ole tarjolla käytännössä lainkaan. Heidän motivaationaan toimii työllistyminen osaamista lisäämällä. Tätä pitäisi tukea, eikä rankaista siitä, Mielityinen korostaa.

Työttömyysetuudella opiskelun laajentamista on vastustettu muun muassa vetoamalla siihen, ettei työttömyysturvalla tule korvata opintotukea. Akavan mukaan työttömyyden aikaisten opiskelurajoitteiden poistamisella ei kumottaisi normaaleja velvollisuuksia hakea ja vastaanottaa työtä.

Akava muistuttaa, että säännöksiä päätoimisesta opiskelusta määrittelevät muun muassa tunti- ja opintopisterajat. On myös mahdollista määritellä tilanteet, joissa työttömyyden aikaista opiskelua ei tutkittaisi.

– Pitkä ja hyvä työurakaan ei automaattisesti takaa työllistymistä. Tämän vuoksi tarvitsemme jo ammatissa toimineille mahdollisuuksia osaamisensa parantamiseen työttömyysaikana, Mielityinen sanoo.
 

Lue myös:

Avainsanat: