Työntekijä lähdössä työpaikalta.
Haku päällä. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa oli vuoden 2022 lopussa vajaat 260 500 työtöntä työnhakijaa.

Työttömyyden suunta hämmentää asiantuntijoita

|
Uutinen

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen ja Saranen Consultingin toimitusjohtaja Janne Lindfors ihmettelivät tuoreita eli joulukuun työttömyyslukuja Akava Worksin työttömyyskatsauksen julkistustilaisuudessa. Työttömyyden suunta voi olla ylös tai alas.

Akavan ajatus- ja tutkimuspajan Akava Worksin tänään julkaistun työttömyyskatsauksen mukaan työttömyyden suuntaa on tällä hetkellä vaikeaa tunnistaa. Vähintään vuoden kestäneen työttömyyden eli pitkäaikaistyöttömyyden määrä on edelleen vähentynyt, mutta alle vuoden mittaisten työttömyysjaksojen määrä on kohonnut.

Kaiken kaikkiaan työttömyys on pysynyt likimain ennallaan ja on hieman korkeampaa kuin ennen kokoronaviruspandemiaa, katsaus summaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa oli vuoden 2022 lopussa vajaat 260 500 työtöntä työnhakijaa.

Tekniikan akateemiset TEKin keräämien tietojen mukaan joulukuussa 2022 työttöminä tai kokonaan lomautettuna oli 2 285 diplomi-insinööriä tai arkkitehtia, mikä on noin 3 % vastaavasta työvoimasta. 

Missä paljon puhuttu työttömyyden nousu on, onko taantuma peruttu.

Katsausta esitellyt Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kertoi julkistustilaisuudessa olevansa tavanomaisesta poiketen hieman yllättynyt. Usein luvut ovat ennakoitavampia kuin nyt.

– Työttömyys oli edellisen katsauksen aikaan kaksi kuukautta sitten nousussa. Nyt näyttää paremmalta, mutta suunta on epäselvä. Missä paljon puhuttu työttömyyden nousu on, onko taantuma peruttu, Sorjonen mietti.

Sorjonen kiinnitti huomion kuitenkin siihen, että kokoaikaisesti lomautettuna oli joulukuun lopussa yhteensä 23 582 henkilöä, mikä on vajaat 1 800 henkilöä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Korkeakoulutettuja oli sen sijaan lomautettuna noin 200 vuoden takaista enemmän.

– Korkeakoulutettujen lomautettujen määrä ennakoi usein sitä, mitä tapahtuu työllisyydelle. Onko se taas ennakoiva indikaattori, Sorjonen pohti.

Vastausta pitää odottaa vielä.

– Tarvitsemme lisää havaintoja tammikuulta ja helmikuulta. Ehkä suunta sitten selviää.

Pidä huolta osaamisestasi

Akava Works oli pyytänyt kommenttipuheenvuoroa rekrytointikoulutus- ja urapalveluyritys Saranen Consultingin toimitusjohtajalta Janne Lindforsilta, joka vahvisti tilaisuudessa, että tilanne näyttää nyt todellakin epäselvältä.

– Nyt on tosi epävarma tilanne, että mihin talous lähtee ja mihin työllisyys tästä lähtee. Tosi mielenkiinnolla odotan, mihin tilanne tästä kehittyy, koska ihan näin vaikeasti ennakoitavaa tilannetta ei itsellä ole ollut.

Lindfors muistutti kuitenkin, että omasta osaamisestaan kannattaa pitää hyvää huolta.

– Osaamisen terävin kärki on se, jonka kysyntä ei juurikaan vaihtele suhdanteiden mukaan.

Avainsanat: