Työnantajien päätös pakottaa yliopistohenkilöstön lakkoon

|
Uutinen
Kuuntele

Helsingin yliopiston henkilöstön lakko alkaa huomenna keskiviikkona 28.2. Lisäksi palkansaajajärjestöt jättivät jo kolmannen lakkovaroituksen.

Sivistystyönantajat hylkäsivät tiistaina 27.2. valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen. Henkilöstöä edustavissa pääsopijajärjestöissä sovintoesitys oli jo hyväksytty. Sivistystyönantajien päätös pakottaa yliopistohenkilöstön lakkoon. Helsingin yliopiston henkilöstöä koskeva lakko alkaa huomenna keskiviikkona 28.2. Lisäksi pääsopijajärjestöt antoivat tiistaina jo kolmannen lakkovaroituksen.

– Olemme erittäin pettyneitä Sivistystyönantajien linjaan. Sen tekemä hylkäävä päätös kertoo, miten vieraantunut työnantaja on henkilöstönsä tilasta, yhteiskunnan kehityksestä sekä koko maan menestystekijöistä. Palkansaajapuoli oli tullut erittäin paljon vastaan. Nyt on selvää, ettei sovintoesityksen sisältö tule riittämään enää henkilöstöllekään, henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia toteavat.

TEKin jäsenistä yliopistosektorilla työskentelee noin kuusi prosenttia.
 

Yliopistosektorille jo kolmas lakkovaroitus

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JHL ja Pardia antoivat tiistaina 27. helmikuuta jo kolmannen lakkovaroituksen. Kohdennettu työtaistelu toteutetaan seitsemässä yliopistossa lakkona 14. maaliskuuta, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä ennen sitä. Ylioppilaskirjoitusten toteutus on uhattuna näiden yliopistojen harjoittelukouluissa.

Kohdennettu työtaistelu toteutetaan lakkona 14.3.2018 yhteensä seitsemässä yliopistossa ja näiden yliopistojen alaisissa harjoittelukouluissa, jos neuvottelutulokseen ei päästä sitä ennen. Lakko toteutetaan Itä-Suomen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Lapin yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Oulun yliopistossa, Turun yliopistossa sekä Åbo Akademissa. Näissä yliopistoissa on henkilöstöä yhteensä yli 12 000.

Lakko uhkaa Itä-Suomen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Lapin yliopiston, Oulun yliopiston, Turun yliopiston sekä Åbo Akademin Vaasan harjoittelukouluissa pidettäviä ylioppilaskirjoituksia 14. maaliskuuta.

Viikko sitten pääsopijajärjestöt antoivat toisen lakkovaroituksen. Se koskee kuutta yliopistoa (Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto, Vaasan yliopisto) 7. maaliskuuta.

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen. Helmikuun 16. päivä lähtien sovitteluratkaisua on etsitty valtakunnansovittelijan toimiston kautta.

Lisätietoa Helsingin yliopiston lakosta

Neuvottelujärjestömme JUKOn verkkosivuille on koottu ajantasaista tietoa Helsingin yliopiston lakosta. Löydät sieltä myös ohjeistuksen ja muuta materiliaalia.

Lue lisää. >>


Lisätietoa antavat:

Daniel Valtakari
Yliopistosektorin asiamies
Tekniikan akateemiset TEK
Gsm: +358 40 7720 276
Email: daniel.valtakari@tek.fi

Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO

- puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 87

- neuvottelupäällikkö Markku Nieminen, puh. 0400 601 162

Avainsanat: