Työnantaja, pidä kiinni opiskelijatyövoimastasi

|
Blogimerkintä

Eteenpäin katsovat yritykset ymmärtävät, että kesähessuista ja muiden hyljeksimiä tehtäviä hoitaneista harjoittelijoista kasvaa elintärkeitä tulevaisuuden osaajia.

Sain valmistumaisillaan olevalta jäseneltä puhelun, nuori kaipasi apua sopivan palkkatoiveen määrittämiseen. Paperit olisivat kohta kourassa ja kiinnostava työpaikka tarjolla. Vielä pitäisi osata määritellä hinta omalle osaamiselle.

Ei se ihan simppeliä ole.

Opiskeluaikana töissä on tärkeämpää luoda kontakteja ja saada kokemusta omalta alalta yliopiston ulkopuolella, kuin pyrkiä tiristämään lisää euroja osa-aikaisen työn tuntipalkkaan. Onneksi suurin osa yrityksistä ymmärtää pelin hengen oikein ja työllistää opiskelijoita asiallisella korvauksella.

Koska tietoa on paljon, saatiin sopiva palkkatoive määritettyä nopeasti. TEKin palkkatutkimuksista nimittäin selviää, minkä verran eri tehtävissä keskimäärin tienataan ja miten vaikkapa työkokemuksen kertyminen tyypillisesti vaikuttaa ansiokehitykseen. Vaikka työsopimus on kahdenvälinen diili, faktatieto on yleisestä tasosta turvallinen selkänoja oman palkkatoiveen määrittelyyn. Tuki ja tieto ovat erityisen tärkeää ensimmäisiä kokopäiväisiä työsuhteita solmittaessa.

TEKin palkkatutkimuksista selviää, minkä verran eri tehtävissä keskimäärin tienataan ja miten työkokemuksen kertyminen vaikuttaa ansiokehitykseen.

Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, että sydämellä oli nyt muutakin. Firmassa kohta koittava valmistuminen oli ollut tiedossa jo pitkään ja kehityskeskustelut sovittu pidettäviksi keväällä. Ehkäpä siellä voisi jutella toimenkuvan päivittämisestä osaamisen tasolle ja myös palkan tarkistamisesta? Nykyiset vastuut kun olivat osaamiseen nähden kovin vaatimattomia ja palkka sen mukainen. Olisi aika mennä eteenpäin.

No sovittu kehityskeskustelu sitten peruttiin. Yksipuoleisesti työnantajan puolelta. Kahdesti.

TEKNIIKAN ALAN OPISKELIJAT OVAT JO TYÖURALLA

On arvokasta, että yrityksissä osataan hyödyntää alan opiskelijoiden kautta tarjolla olevaa työvoimaresurssia. Suomessa tekniikan alan opiskelijat tekevät opintojensa ohessa paljon oman alan työtä. Näin teekkarin ura omalla koulutusalalla sekä myös veronmaksajana alkaa tyypillisesti jo ennen valmistumista.

Eteenpäin katsovat yritykset tiedostavat, että kesähessuista ja muiden hyljeksimiä, mutta elintärkeitä tehtäviä hoitaneista harjoittelijoista ja tuurivuorolaisista kasvaa vuosien varrella ihan oikeita ammattilaisia. Opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden suunnitelmallinen työllistäminen on osa yritysten tulevaisuusstrategiaa.

Tulevaisuus uusine osaamistarpeineen voi astua sisään yhtä hyvin viikon, kuukauden tai vuoden päästä. Jos vaikka pitää tehdä laiva tai koodata tekoäly.

Vaikka yrityksessä resurssit ja toiminta olisivatkin hyvässä balanssissa juuri nyt, tulevaisuus uusine mahdollisuuksineen ja osaamistarpeineen voi astua sisään yhtä hyvin viikon, kuukauden tai vuoden päästä. Jos vaikka pitää tehdä laiva tai koodata tekoäly.

Työhakemus palkkatoiveineen meni toiseen firmaan.

Hinnoittele osaamisesi oikein – hyödynnä TEKin palkkaneuvontaa

Tarkista palkkatasosi tai ota yhteyttä palkkaveuvontaan