Työministeri Ihalainen saapui Ouluun pelastuspaketin kanssa

|
Uutinen
Kuuntele

Valtio tukee Oulun seutua yli viiden miljoonan euron tukipaketilla.

Valtio tukee Oulun seutua ICT-alan murroksessa. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt oululaisille tällä viikolla yhteensä 5,25 miljoonan euron lisärahoituksen alan rakennemuutoksen hoitoon.

– Oulu ei ole iltaruskon ICT-paikkakunta, vaan täällä on yli 10 000 alan työpaikkaa eikä tässä ole luovuttamisen paikka alkuunkaan, korosti työministeri Lauri Ihalainen tänään 15. elokuuta Oulun vierailullaan.

Ihalainen tapasi päivän aikana muun muassa ELY-keskuksen, TE-toimiston ja Oulun kaupungin edustajia sekä Microsoftin ja Broadcomin henkilöstöä.

Alue on menettämässä yli tuhat ICT-alan työpaikkaa Microsoftin ja Broadcomin henkilöstövähennysten vuoksi. Isku on kova kolaus Oululle, sillä alueen työttömyysprosentti on ennen uusimpia vähennyksiä 17,5, joka on selvästi valtakunnan lukuja korkeampi.

– Elinkeinoelämän, kaupungin, TE-toimiston, ELY-keskuksen, korkeakoulujen ja eri yrittäjäjärjestöjen yhteistyö on ollut aiemminkin esimerkillistä. On haettu yhteisiä ohjelmia ja selviytymismahdollisuuksia. Tämä on hyvä pohja ponnistaa, Ihalainen sanoi.

Panostukset merkittäviä

Reilun viiden miljoonan euron tukisumma on tarkoitus käyttää irtisanottavia tukeviin koulutushankkeisiin, palkkatukeen, starttirahaan sekä yritysten investointi- ja kehittämishankkeisiin.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on hakenut toisesta lisätalousarviosta viisi miljoonaa euroa ICT-yritysten kansainvälistymiseen sekä seitsemän miljoonaa euroa yritysten investointi- ja kehittämisavustuksiin äkillisen rakennemuutoksen alueille. Ministeriö valmistelee parhaillaan myös hakemusta Euroopan globalisaatiorahastolle, jonka myöntämää tukea voitaisiin käyttää työvoimakoulutukseen, palkkatukeen ja starttirahaan.

Myös opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt talousarvioesitykseen lisäpanostuksia ICT-alan muuntokoulutukseen. Esityksen mukaan yliopistot ja ammattikorkeakoulut käynnistäisivät tutkintoon johtavia kaksivuotisia muuntokoulutusohjelmia big datasta, pilvipalveluista ja kyberturvallisuudesta. Tämä koskisi 600 aloituspaikkaa.

Ihalainen huomauttaa, että käytössä ovat myös rakennerahastojen varat. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle on osoitettu täksi vuodeksi 30 miljoonaa euroa ja maakunnan liitolle 12 miljoonaa euroa.

Ihalainen vakuuttaa, että kaikki kivet käännetään, jotta kinkkiseen tilanteeseen saadaan pikaista helpotusta.

– Olen vieraillut aika monella rakennemuutospaikkakunnalla, ja panostukset Oulun seudulle ovat keskimääräistä suuremmat, Ihalainen kuvailee.

Oulun osaajat kiinnostavat maailmalla

Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen kiitteli työ- ja elinkeinoministeriötä nopeasta avusta ja hyvästä yhteistyöstä.

– Emme pysty ratkaisemaan itse yksin tätä, vaan tarvitsemme enemmän yhteistyötä valtion ja elinkeinoelämän kanssa. Tämä on monen vuoden projekti.

BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula  uskoo vahvasti Oulun seudun potentiaaliin. Synkistä työttömyysluvuista huolimatta moni yritys rekrytoi parhaillaan uutta työvoimaa. Esimerkiksi Elektrobit perustaa Ouluun auto-ohjelmistoyksikön ja palkkaa vuoden loppuun mennessä 40 henkilöä.

– Microsoftilta ja Broadcomilta vapautui uskomaton määrä huippuluokan osaajia. Viime viikkojen aikana jo noin kymmenen yritystä on käynyt täällä katsomassa mahdollisuuksia.

Kehitettävääkin löytyy.

– Pitkällä aikavälillä haluamme olla teknologia-Oulun lisäksi myös liiketoiminta-Oulu. Toivomme, että saisimme Oulun yliopistoon myynnin professuurin, Ala-Mursula kertoo.

Yritysten osoitettava yhteiskuntavastuunsa

Oulun vierailunsa päätteeksi Ihalainen tapasi Microsoftin ja Broadcomin luottamushenkilöitä. Ihalaisen mielestä molempien yritysten tulee kantaa vastuunsa irtisanottavien tulevaisuudesta Nokian tavoin.

– Toivon, että työntekijöiden tukemiseen, uudelleensuuntautumiseen, koulutukseen ja  työpaikkojen etsimiseen syntyisi tukipaketteja. Ne ovat yrityksen ja henkilöstön välisiä asioista, ja meillä on käsitys, että molemmissa yrityksissä näitä asioita käydään läpi.

Lue lisää Oulun tilanteesta 12.9. ilmestyvästä TEK-lehdessä 5/2014


Oulussa on kokemusta vaikeiden tilanteiden hoitamisesta. Uutta nousua etsitään yhdistämällä eri toimijoiden voimavarat.
 

Avainsanat: