Tutkimus: Kansainvälinen osaaminen Suomessa hyödyntämättä

|
Uutinen
Kuuntele

Kielitaitovaatimukset ja asenteet ovat suurimpia esteitä kansainvälisten osaajien työllistymiselle Suomessa.

Vaikka kansainvälisen osaajan osaamisprofiili olisi mielenkiintoinen, työnhaku Suomessa tyssähtää usein kielitaitovaatimuksiin ja rekrytoijien asenteisiin. Tämä selviää Universumin tuoreesta tutkimuksesta, jossa tutkittiin Suomessa asuvien korkeasti koulutettujen kansainvälisten ammattilaisten näkemyksiä työelämästä ja työnantajista. Kyselyyn vastasi lähes 400 henkilöä.

– Suomessa on selkeästi työtehtäviä, joissa kovan tason suomen kieli on välttämätön, mutta löytyy myös paljon sellaisia tehtäviä, joissa erinomainen englannin kieli ja mahdolliset muut kielet riittävät, toteaa Universumin maajohtaja Jonna Sjövall.

– Kansainvälisellä talentilla on paljon sellaista osaamista ja asennetta, mitä suomalainen organisaatiomaailma tarvitsee. Osaamista ei vaan hyödynnetä, koska ei uskalleta ottaa riskejä rekrytoinnissa, hän arvioi.

Mahdollisuus pk-yrityksille

Kansainvälisten osaajien ihannetyönantajien kärkeen nousevat maailmallakin tunnetut brändit. Ensimmäisenä listalla on selvästo Kone, jonka jälkeen tulevat Rovio, ABB, Nokia, Finnair ja Microsoft. Nämä kärkityönantajat edustavat mielikuvissa erityisesti tunnettuutta maailmalla, kansainvälisyyttä, innovatiivisuutta ja vahvaa osaamista.

Tutkimuksen mukaan kansainvälinen osaaja arvostaa selvästi vähemmän työn ja vapaa-ajan välistä tasapainoa kuin suomalainen korkeakoulutettu. Ulkomaalainen osaaja myös arvioi suomalaista enemmän yrityksen johtoa, jolta odotetaan selvää suuntaa ja inspiraatiota.

Sen sijaan mielenkiintoinen yritys sekä uudenlaiset tuotteet ja palvelut innostavat.

– Tässä esimerkiksi pk-yrityksillä on hyvä mahdollisuus löytää aidosti kiinnostuneita osaajia, jotka uskovat yrityksen visioon ja missioon sekä ovat valmiita tekemään sen eteen töitä, Sjövall arvioi.

Avainsanat: